Læsetid: 5 min.

Mad Magazine gav brændstof til ungdomsoprøret. Nu lukker det efter 67 år

Engang en illusionsbrydende katalysator i ungdoms- og populærkulturen, nu afgår satiremagasinet Mad ved døden, fordi det ikke magtede den digitale omstilling
Mads populære højdepunkt indtraf i halvfjerdserne, da oplaget en overgang nåede op på 2,8 millioner. Da var Mad også mest åbenlyst politisk. Her ses Jimi Hendrix med frisør og Mad i slut-60’erne.

Mads populære højdepunkt indtraf i halvfjerdserne, da oplaget en overgang nåede op på 2,8 millioner. Da var Mad også mest åbenlyst politisk. Her ses Jimi Hendrix med frisør og Mad i slut-60’erne.

Getty Images

16. august 2019

Satiren har svære tider. Dræberklovnene er kommet til magten. Det er svært at råbe op om, at magthaverne ikke har noget tøj på, når de selv gør en dyd ud af det. Samtidig stiller det identitetspolitiske opgør med etableret chauvinisme, og den konservative puritanisme, der har fulgt den, væsentlige udfordringer.

Det ligner derfor en tanke, når det for nyligt blev annonceret, at en af den amerikanske humors højborge, det venerable Mad Magazine, fra dette efterår ikke længere vil bringe nyt materiale og måske lukker helt. Efter 67 år i latterens tjeneste.

Årsagen er nok primært den så velkendte for trykte medier i dag, at det simpelthen ikke kører rundt, men bladet har heller ikke magtet fornyelsen: den spidst indforståede humor, som magasinet har gjort sig i, lever i dag i højere grad på sociale medier end på tryk, og Mad har ikke magtet den digitale omstilling.

I sine velmagtsårtier var Mad imidlertid en illusionsbrydende katalysator i ungdoms- og populærkulturen, ikke mindst for boomergenerationen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Brian W. Andersen
  • Oluf Husted
  • Erik Karlsen
  • Eva Schwanenflügel
Niels Duus Nielsen, Brian W. Andersen, Oluf Husted, Erik Karlsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

AK ja, mangen latter og grin blev det til dengang, intet lod til at være helligt, og den danske udgave var virkelig fin.

Maj-Britt Kent Hansen, Klaus Ipsen, Oluf Husted, Erik Fuglsang, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Torben Bruhn Andersen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Svendsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Nakariefuglens Gebravelse

"Ak så skulle dig vor ven vi miste
Endt er dine glade melodier
Tungt det er at bære på din kiste
skønt den kun er af avispapir."
(Kanariefuglens Begravelse)

R.I.P.

Trist. Mad's bagsidecartoon åbnede mine øjne for Shakespeares univers

To bier kom flyvende mod to kødædende planter med underteksten: "Two bees or not two bees"

...og hvad hed ham der, hvor forfoden... øøøh Don something ?

Vibeke Hansen

Åh gud! Nu føler jeg mig gammel. Det magasin var helt forsvundet fra “mindernes museum”, men på de få sekunder det tog at læse overskriften, trådte Spy & Spy ind i erindringens klare lys og jeg genkaldte et kort øjeblik det vanvittige univers Mad udgjorde. Nu om stunder kniber det gevaldigt med satire og humor, der har måtte vige pladsen til krænkelseskulturen, hvor hvert ord skal vejes på en guldvægt. Gudskelov skifter omgangstonen karakter med jævne mellemrum, så der er håb forude for et “Come back”.