Læsetid: 9 min.

Med Robert Crumb blev jeg klar over, at tegneserier kunne være mere end den europæiske uskyld, jeg var vant til

Gennem mere end 50 år har den amerikanske tegneserietegner Robert Crumb peget på store, samfundsmæssige og menneskelige løgne ved blandt andet at udstille sit eget umættelige begær og sine voldsomme seksuelle fantasier. I disse dage gæster han Danmark og litteraturfestivalen Louisiana Literature sammen med sin kone, tegneserietegneren og feministen Aline Kominsky-Crumb. Filmredaktøren tegner et portræt
Tegneserien er fra Underground nr. 10. »Den afskyelige snekvinde« af Robert Crumb.

Tegneserien er fra Underground nr. 10. »Den afskyelige snekvinde« af Robert Crumb.

21. august 2019

Jeg kan ikke have været mere end 13-14 år gammel, da jeg første gang stiftede bekendtskab med den amerikanske tegneserietegner Robert Crumb. Jeg var vant til Tintin, Splint & Co., Lucky Luke og Asterix, og mødet med den uhæmmede Crumbs seksuelle fantasier var både noget af et chok og lidt af en åbenbaring for mig, en pæn og følsom knægt fra det midtjyske søhøjland.

Den første tegning, jeg kan huske af hans, har titlen »Familien, der boller sammen, holder sammen«, og den forestiller en hyggestund i kernefamiliens skød – bogstavelig talt: Ude i køkkenet tager bedstefar bedstemor bagfra. På sofaen i stuen er mor og far også godt i gang. På gulvet foran sofaen hygger familiens to mellemste børn sig. Og lillesøster bliver onduleret af hunden. De smiler i øvrigt alle sammen. På det maleri, der hænger over sofaen, er to storøjede børn – velsagtens dem, der plejer at græde så hjerteskærende – også godt optaget af hinanden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Pietro Cini
 • Mette Poulsen
 • Niels Duus Nielsen
 • Katrine Damm
 • Claus Bødtcher-Hansen
 • ulrik mortensen
 • Tom Hansen
 • Jakob Trägårdh
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Lars Kramhøft
 • Eva Schwanenflügel
 • Oluf Husted
 • Lise Lotte Rahbek
Pietro Cini, Mette Poulsen, Niels Duus Nielsen, Katrine Damm, Claus Bødtcher-Hansen, ulrik mortensen, Tom Hansen, Jakob Trägårdh, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Kramhøft, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Bødtcher-Hansen

21/aug/2019

Ja, sådan en dejlig kvinde, som
»Den afskyelige snekvinde«, ønsker
jeg mig at leve sammen med :-) ...

Kærlig hilsen
Claus

Henrik Brøndum

Hjertelig velkommen til amerikanerne Crumb * 2.

Mon ikke de kan lave en morsom fremstilling af hvordan det vil spille af, hvis ham den lyshårede alligevel besøger os og rigets to fremmeste kvinder inviterer ham ned i kælderen under Kronborg?