Skal Sussi og Leo sætte musik til Olga Ravns digte?

Vi krydser fingre og håber på, at svaret er ja – men spændingen bliver først udløst til efteråret, når DR’s kulturprogram ’Helt lyrisk’ får premiere med musikere i rollen som fortolkere af nye og gamle digte. I mellemtiden fejrer Aarhus sin årlige Festuge, Taylor Swift genindspiller hele sit bagkatalog, dansk mediepolitik tager nok en tur rundt i manegen – og apropos manegen, så er cirkus kommet til byen! Nycirkus, nærmere bestemt
I en gigantisk spiral, syv meter høj og med tre store loops, opfører nycirkusgruppen La Spire sin luftakrobatik ved Grønningen i København.

I en gigantisk spiral, syv meter høj og med tre store loops, opfører nycirkusgruppen La Spire sin luftakrobatik ved Grønningen i København.

Jean-Louis Fernandez

Kultur
30. august 2019

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Poetisk programflade

Serge Savin

Tirsdag eftermiddag annoncerede Danmarks Radio deres satsninger for efteråret, der blandt andet byder på musikprogrammet Helt Lyrisk. Her skal kendte kunstnere fra musikbranchen tolke og omdanne digte til musik.

Hvilke musikere og digte er stadig en hemmelighed. Men her på redaktionen drømmer vi om at kunne opleve Emil Stabil lægge lyd til Frank Jægers poesi eller Sussi og Leo lave en folkelig fortolkning af Olga Ravn. Lad os håbe, at højskolesangbogsudvalget har reserveret en side eller to i deres reviderede udgave til et par kommende nyklassikere.

Nycirkus er kunst (ja!)

Gry Inger Reiter

I denne uge kom Informations ellers alsidige kulturredaktør til at afsløre sin fordomsfuldhed over for nycirkus. Den »æstetiske utryghed«, som hun selv udglattende kaldte det, kom frem, da hun fortalte om Mathias Sonnes reportage fra Berlin Circus Festival. Som tidligere cirkusartist måtte denne signatur skride ind og oplyse om, at nycirkus ikke er spor »kikset«, men derimod er cremen af moderne performancekunst. Og så kan genren endda opleves gratis i denne weekend, når de seks kvindelige luftakrobater i LA SPIRE folder sig ud på Grønningen, København NV.

I næste afsnit af dramaserien mediepolitik …

Katrine Hornstrup Yde

Dansk mediepolitik anno 2019 er en nordic noir-serie fyldt med cliffhangers og dramatiske twists. Senest: Regeringens støttepartier presser nu på for, at DR’s to ellers uddøende digitale musikkanaler, P6 Beat og P8 Jazz, skal reddes i den kommende finanslov.

Er de mon inspireret af den alternative Roskilde-plakat som en P6-fan, Magnus Grilstad, har lavet ved at overstrege alle de både danske og internationale navne, som det ifølge hans egen undersøgelse primært er P6, der har spillet herhjemme?

Socialdemokratiet har endnu ikke ladet høre fra sig, men sådan en plakat må da tale direkte til kulturminister Joy Mogensens Roskilde-hjerte. Er I deruuuude, pengeeee?

Kunst i butikken

Maria Kjær Themsen

Kunstmessen Chart, der finder sted på Charlottenborg, er med ambitiøse talk-programmer, koncerter og performances gode til at brande sig og måske endda sløre, at det hele handler om køb og salg af kunst.

Men i år rykker kunsten helt ud i de eksklusive modeforretninger: Ursula Reuter Christiansen i Birger Christensen, Hannah Heilmann hos Holly Golightly og Anna & Esben Weile Kjær i Magasin.

Nemt at affærdige som smart branding for Chart, men det er navnene for interessante til, ligesom det er kurateret af Esben Weile Kjær, der i sin kunst aktivt kobler sig på og bruger kommercielle strategier kendt fra både underholdnings- og modebranchen.

Gid, jeg var i Århus!

Anna von Sperling

Aarhus Festuge skydes jo altid i gang sidste weekend i august. Det er en sympatisk timing. Netop som arbejdsmarkedet totalt har mistet tålmodigheden med det frie menneske, og alle gode protestanter har lukket livet ned for sæsonen, siger Festugen:

»SÅÅÅÅ’ der party!« 

Og i år igen med et program i yndig pendulfart mellem det folkelige og det fine. F.eks. åbnede hele balladen torsdag med Danmarks kedeligste orkester, tv·2, og rådhustårnet og ARoS som bagtæppe.

»Prøv li’ at være Aarhus for en femmer, Aarhus,« som vi sagde, da jeg voksede op i Århus (med å) i 1970’erne.

Er man i byen, kan man også opleve David Bowies musikforestilling Lazarus (snøft). Der er musikprogrammet Understrøm i Mølleparken, som alle dage spiller ny aarhusiansk musik, og der er Streetart Festival, eller du kan gå i Vor Frue og høre alt om Selma Lagerlöfs Køresvenden (1912). Se hele programmet på aarhusfestuge.dk

Gavin Evans

Taylor Swift slår kontra

Ralf Christensen

Taylor Swift har – til sin store fortrydelse – måttet se rettighederne til alle indspilninger på sine seks første albummer solgt til en mand, hun hader, stjernemanageren Scooter Braun. Men nu slår Swift en yderst smart kontra. Hun har nemlig stadig rettighederne til sine kompositioner, og lige om lidt, i 2020, udløber den klausul, der forhindrer hende i at genindspille sine sange.

I et interview på CBS Sunday Morning bekræfter hun, at hun vil genindspille hele molevitten. Dermed kan hun konkurrere med originalerne, som Braun ejer. Og mon ikke hendes fans vil foretrække de nye udgaver? Hvordan de  kommer til at lyde, kan man kun gisne om. Tæt på originalerne? Nyfortolkede? Uanset hvad kommer de til at klinge af mønt.

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Og her gik man lige og troede at Sussi og Leo var et coverband.