Læsetid: 12 min.

Tower of Londons royale diamanter er ophøjet og hjemsøgt af fortiden

Forfatter Ida Holmegaard har besigtiget det britiske kongehus’ kronjuveler – fremstillet af mange århundreders udbytning og gode håndværkere
Det virker vanvittigt, alle de her værdigenstande, akkumuleret helt fra middelalderen af kongefamilier, der har konsolideret magt via militær styrke og ved at være exceptionelt gode til at fremstå overjordiske. Man kan måske ikke eje stråleglans, men man kan anskaffe sig så mange skinnende ting, at man begynder at lyse og virker guddommelig.

Det virker vanvittigt, alle de her værdigenstande, akkumuleret helt fra middelalderen af kongefamilier, der har konsolideret magt via militær styrke og ved at være exceptionelt gode til at fremstå overjordiske. Man kan måske ikke eje stråleglans, men man kan anskaffe sig så mange skinnende ting, at man begynder at lyse og virker guddommelig.

The Granger Collection

16. august 2019

Elizabeth Taylor skal have sagt: »Jeg elsker at være iklædt ædelsten, men ikke fordi de er mine. Man kan ikke eje stråleglans, kun beundre den.«

Gennem sit liv akkumulerede hun en imponerende smykkesamling. På billeder fra hendes filmpremierer og fra optrædener på morgen-tv i 1990’erne har hun næsten altid store diamanthalskæder på, armbånd, smaragdøreringe.

I et tv-interview fra 1999 sidder hun foran et bord dækket af hendes smykker, rubiner og safirer, hun siger: »Det er Guds håndarbejde. Det kommer alt sammen fra jorden!«

Senere i interviewet vises et klip, hvor den engelske dronning Elizabeth II giver hende en orden. To små ældre damer i dyre spadseredragter, der giver hånd – Elizabeth, skuespilleren, smiler; Elizabeth, dronningen, gør ikke – og udveksler en broche.

Måske har Taylor delvist ret, når det kommer til spørgsmålet om ædelsten og ejerskab, selv om hendes udsagn umiddelbart lyder selvmodsigende. Hun samlede på smykker, købte dem eller fik dem forærende, fordi hun var berømt og utroligt rig. Måske kan man ikke eje stråleglans, men nogen kan eje den mere end andre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu