Læsetid: 17 min.

I 1989 rejste jeg gennem et sitrende Europa uden at vide, at verdenshistorien udspillede sig

I sommeren op til Murens fald den 9. november 1989 var der opbrud alle steder, men det hele kunne også været gået anderledes. Jeg har taget turen tilbage til min egen sommer i ’89, hvor rystelserne fra en ny tid viste sig, men hvor det virkede helt umuligt at forestille sig en helt ny verdensorden
Grænsevagterne ’kigger væk’ i de timer, der afholdes Pan European Picnic den 19. august 1989 ved grænseporten til østrigske St. Margarethen, og DDR-flygtninge i hundredvis benytter sig af hullet til friheden.

Grænsevagterne ’kigger væk’ i de timer, der afholdes Pan European Picnic den 19. august 1989 ved grænseporten til østrigske St. Margarethen, og DDR-flygtninge i hundredvis benytter sig af hullet til friheden.

Votava/ritzau scanpix

6. september 2019

Hvornår begyndte den? Begyndelsens begyndelse. Begyndelsen på den revolution, der kulminerede den 9. november 1989 med Berlinmurens fald. Sådan lyder et hurtigt bud: I Sovjetunionen var Mikhail Gorbatjov kommet til magten i marts 1985 og indledte med Glasnost og Perestrojka en ny æra. I april 1986 eksploderede reaktor nr. 4 på atomkraftværket i Tjernobyl, hvilket for alvor satte gang i en desintegrationsproces af det sovjetiske herredømme og sendte rystelser gennem hele østblokken. Derfra gik det slag i slag frem mod den historiske dato.

Sådan ser det verdenshistoriske begivenhedsforløb ud i et flygtigt tilbageblik. Eller sådan ser det ud, når man på god afstand kigger tilbage. Mellem begyndelsen og kulminationen kan man trække en tråd og etablere en kausal logik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Brian W. Andersen
  • Jesper Eskelund
  • David Zennaro
  • Jan Damskier
  • Torben Lindegaard
Thomas Tanghus, Brian W. Andersen, Jesper Eskelund, David Zennaro, Jan Damskier og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Peter Nielsen

Rigtig spændende artikel.

Jeg er årgang 1946 og husker stadigvæk den dag i august 1961, da Berlin-muren blev rejst.
Jeg var lige så begejstret for John F. Kennedy, som de fleste jævnaldrende -
og for en 15-årig i 1961 var det komplet uforståeligt, at et styre kunne holde en hel befolkning indespærret. Det lede Stasi havde vi kun lidt bevisthed om dengang.

Mor og far havde i 1945 lært nogle tyske flygtninge at kende - og mor skrev jævnligt med især Margrethe, en kvinde fra Øst-Berlin, der vist havde passet mig, inden hun blev sendt tilbage til Tyskland. Margrethe kunne stadigvæk skrive og tale dansk, hvilket var nødvendigt, da mor ikke beherskede tysk.

I 1962 tog hele familien i bil til Berlin for at besøge Margrethe; dvs så langt kom vi aldrig - vi kunne ikke komme ind i Østtyskland uden forlods udstedt visum. Det havde mine forældre ikke lige forberedt sig på.
Jeg kan stadigvæk se mor for mig, indigneret grædende vise alle brevene fra Margrethe frem - grænsekontrollen beholdt brevbunken en halv times tid, imens vi håbefuldt ventede - så fik mor brevene retur, og vi blev officielt nægtet indrejse.

I sommeren 1968 troede man så lidt på, at Muren kunne komme ned; men blev hurtigt klogere, da Warszawapagtlandene i august 1968 kvalte Prag foråret - det tog yderligere 20 år.

Brian W. Andersen, Liselotte Paulsen, Flemming Olsen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det var en fredag, Peter og jeg sendte lokalradio fra Christianshavns Kanal (RADIO), Peter var taget til Berlin for at ringe direkte fra muren til radio programmet, men det lykkedes ikke, at komme igennem.

Den overbelastningen siger ikke så lidt, om det der kom efter murens fald, vil jeg mene.

Facebook overvågning der får DDR til at ligne et åbent og frit samfund.
Terror regime/Demokrati
1-0

“BUSINESSES THAT MAKE MONEY BY COLLECTING AND SELLING DETAILED RECORDS OF PRIVATE LIVES WERE ONCE PLAINLY DESCRIBED AS “SURVEILLANCE COMPANIES.” THEIR REBRANDING AS “SOCIAL MEDIA” IS THE MOST SUCCESSFUL DECEPTION SINCE THE DEPARTMENT OF WAR BECAME THE DEPARTMENT OF DEFENSE.”
Edward Snowden

“Long before Donald Trump declared his presidential candidacy, conservative strategist Steve Bannon sought to leverage data-driven technology to push the hearts and minds of voters toward his populist vision for America.

Former Cambridge Analytica staffers tell CNN that Bannon's vision came to fruition through their previous employer, which they described as a weapon of psychological warfare. They say that Cambridge Analytica's parent company had worked on government and military contracts that aimed to change foreign populations' behaviors, which aligned with Bannon's intentions.

Two former employees said that Bannon was personally involved in the company's early stages and that he played a direct role shaping its strategy and goals.

"This was Steve Bannon's baby," said former contractor Christopher Wylie, who described Cambridge Analytica as "Bannon's arsenal of weaponry to wage a culture war on America using military strategies."

Bannon wanted to use the sorts of aggressive messaging tactics usually reserved for geopolitical conflicts to move the US electorate further to the right, Wylie said. He had already directed a series of anti-establishment, conservative documentary films and presided over the far-right website Breitbart News, but Cambridge Analytica would mark another step in his overall ambitions to transform the nation.”
Link: https://edition.cnn.com/2018/03/30/politics/bannon-cambridge-analytica/i...

Donald Trump & Boris Johnson med hjælp fra Cambridge Analytica, Facebook og Weapons-Grade Communication Tactics’, for ikke at tale om EU-Mercosur-aftalen (såkalt frihandel) der har daglige konsekvenser.

Langt over 4000 nye brande i Amazon skoven er startet de sidste fire dage.

“The Amazon is burning, and your tiny human efforts against the climate crisis have never seemed so meagre.
We are like soccer fans in front of a TV screen at home, shouting and jumping from our seats, in a superstitious belief that this will somehow influence the outcome.”
Citat Slavoj Zizek

Verden befinder sig på randen af klimatisk undtagelsestilstand i kølvandet på global overophedning, hvor vores politiske og økonomiske magtelite fortsat er klimabenægtere, set ud fra handling på de eskalerende menneskeskabte klimaforandringer.

God weekend.

Randi Christiansen

Og murens fald blev misbrugt til at legitimere det privatkapitalistiske konkurrencesamfund. Med de katastrofale miljø-og socioøkonomiske konsekvenser vi nu befinder os midt i. De, som dengang på ruinerne af østblokken tilranede sig magten, har i ekstrem grad misforvaltet den. Derfor står vi nu på randen af den sjette og antropocæne masseudryddelse.

Og magten fortsætter sit modbydelige overgreb på mennesker og natur. Her eet af de seneste digital teknologiske vedrørende 5g : https://youtu.be/fEl-w-zxu6k

Philip B. Johnsen

PS.
Valget af Donald Trump og Brexit var demokratiske valg, der er ikke tegn på valgsvindel.

Spørgsmålet der bør rejses er, hvordan og ikke mindst ‘hvorfor’ kom, Weapons-Grade Communication Tactics udviklet til NSA og GCHQ, i brug til demokratiske valg?

Henrik Peter Bentzen, Erik Pedersen og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar