Bandemedlemskab til salg for autenticitetssøgende rappere

I denne uge sladrer kulturgangen om en amerikansk rapper, der har betalt sig til et foregivet bandemedlemskab, Volbeats fejde med danske anmeldere og om at poesipublikationen Øverste Kirurgiske er genopstået
Den amerikanske rapper Tekashi 6ix9ine i retten i New York.

Den amerikanske rapper Tekashi 6ix9ine i retten i New York.

Jefferson Siegel

Kultur
27. september 2019

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Rappens fiktion er blevet til bevismateriale

Ralf Christensen

Rapperen Tekashi 6ix9ine har været i vidneskranken i New York. I et forsøg på at få reduceret sin dom for føderale anklager, der kan koste ham årtier i fængsel, vidner han mod to medlemmer af banden Nine Trey Bloods.

Sagen er interessant. Dels fortæller 6ix9ine, at han ikke var medlem af banden, men blot betalte for at kunne hævde det. Altså for at få street credibility.

Dels bruger anklagerne 6ix9ines tekster som bevismateriale. En del af en trend, hvor anklagere i USA bruger rapperes tekster som bevis for deres skidte karakter, voldelige adfærd og bandeaktivitet.

En overskridelse af grænsen mellem fakta og fiktion, som kan have virkelige konsekvenser for forfatterne. Og det er kun hiphoptekster, ikke rock- eller popsange, der bliver brugt i retssagerne. Og det værste er at 6ix9ine hjælper anklagemyndigheden med at bekræfte denne intellektuelle og racistisk betonede vildfarelse.

Så måske er der et dyk på vej i de hårdhudede poseringer, i gangstamytologierne og i den socialrealistiske fiktion i amerikansk hiphop. For det kan alt sammen blive brugt imod afsenderne i en retssal.

Øverste Kirurgiske sender igen til Danmark!

Peter Nielsen

De blev allerede fejret som legender i sidste uges bogtillæg. Informations litteraturkritiker Tue Andersen Nexø fremhævede de månedlige oplæsninger på oplæsningsstedet The Lab på Vesterbro, afholdt af digterkollektivet og poesitidsskriftet Øverste Kirurgiske i sin status på året 2003 i det store projekt med at skrive det enogtyvende danske århundredes litteraturhistorie.

Mange troede, at tidsskriftet var gået ind, men i virkeligheden var det blot gået i dvale, for efter flere års udgivelsespause kan man fra og med i dag igen opleve ØK som periodisk poesipublikation med sit nummer #53.

Konkurrenceforvridende Volbeat-boykot?

Serge Savin

Efter kritiske anmeldelser nægtede Volbeat i 2017 anmeldere fra Ekstra Bladet og musikmediet Devilution akkreditering til deres koncerter, og i år ville de ikke udlevere deres nyeste album til de to medier.

Forskelsbehandlingen af anmeldere har fået ni danske medier, herunder Dagbladet Information, til at nægte at anmelde bandet.

Nu er Konkurrencestyrelsen gået ind i sagen. De vurderer, at mediernes boykot er et muligt lovbrud.

Det stiller flere af medierne sig uforstående over for. Der er tale om en »fælles erklæring knyttet til rammerne for pressens frie adgang til at ytre sig,« skriver advokaterne, der repræsenterer JP/Politikens Hus.

Hvor længe vil fejden mon fortsætte? Som Volbeat synger:

»Måske for eviiiiigt«.

Diversity is the new skinny

Cecilie Armand

Det er nu muligt at streame Savage X Fentys undertøjsmodeshow på Amazon, som Rihanna står bag. Rihanna, som de fleste forbinder med hitlistemusik, åbnede selv showet under New Yorks modeuge den 10. september. Et show, der med modeller i forskellige kropstyper, størrelser, etniciteter og køn var en hyldest til kropsdiversitet og varsler et skift i branchen.

Rihanna slår sit brand op på inklusivitet, og forretningsmodellen er en succes. Taberne, dem der ikke har fulgt med tiden, er mærket Victoria’s Secret. Rygter om dårlig økonomi i firmaet svirrer på modefora – bliver der overhovedet et show fra Victoria’s Secret i år?

Domingo har allerede sunget det sidste vers

Peter Nielsen

Han skulle i morgen som åbning af den nye sæson på The Metropolitan Opera have sunget titelrollen som Macbeth i Verdis opera af samme navn. Men efter adskillige beskyldninger om seksuelle krænkelser fra en lang række kvinder har den legendariske operasanger Plácido Domingo nu meddelt, at han ikke bare trækker sig fra rollen, men at han aldrig igen kommer til at optræde på The Met.

51 glorværdige år blev det til for den nu 78-årige sanger. Ikke mere Macbeth og kynisk magtspil. Fældet af en langt stærkere tidsånd.

’Dronningen’ er værd at heppe på

Lone Nikolajsen

May el-Toukhys fremragende film Dronningen er Danmarks bud på en oscarvinder i kategorien bedste internationale spillefilm. Filmen har Trine Dyrholm i hovedrollen som Anne, der forfører sin stedsøn, og er skrevet af instruktøren og Maren Louise Käehne. Det er repræsentanter fra filmbranchen og Det Danske Filminstitut, der indstiller, og det amerikanske filmakademi, der beslutter, om Dronningen skal være blandt de ti nominerede udenlandske film.

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her