Læsetid: 8 min.

Børn har fortjent litteratur, der tager sig selv alvorligt

Forfatterskolen for børnelitteratur fejrer 20-års jubilæum midt i nyheden om, at den lukker. Skolen har haft en enorm betydning for dansk børnelitteratur. Gakkede, gennemarbejdede, sprogligt bevidste, helstøbte værker om børn, der klarer sig, er ikke et særsyn i dansk børnelitteratur i dag
Mette Hegnhøjs lille sensation af et værk ’Ella er mit navn vil du købe det?’ repræsenterer alt det, som Forfatterskolen ville og lykkedes med. Det er et værk, jeg aldrig bliver færdig med.

Mette Hegnhøjs lille sensation af et værk ’Ella er mit navn vil du købe det?’ repræsenterer alt det, som Forfatterskolen ville og lykkedes med. Det er et værk, jeg aldrig bliver færdig med.

Illustration: Mette Hegnhøj/Ella er mit navn vil du købe det?’

27. september 2019

Forfatterskolen for børnelitteratur fejrer 20-års jubilæum, men det nuværende hold, der afslutter den toårige uddannelse til sommer, bliver også skolens sidste, da Aarhus Universitet har valgt at nedlægge skolen. I forbindelse med en markering af jubilæet er Anita Brask Rasmussen blevet anmodet om at holde en tale på DPU fredag. Den følger her:

Det gik op for mig en aften, hvor jeg stod og lavede en pastaret. Jeg havde netop lagt dåseåbneren fra mig, da det slog mig: Historien om Forfatterskolen for børnelitteraturen er lidt ligesom historien om tomaten.

Jo, for der var engang, hvor man måtte nøjes med at få olivenolie, ost og salt og peber på sin pasta. Sikkert en helt okay, men dog noget bleg servering.

Det var først, da conquistadorerne kom hjem fra Sydamerika med disse solmodne guldæbler, at de blev introduceret i det europæiske køkken.

I dag tager vi tomaten for givet, den er blevet en basisvare. Den gør ikke væsen af sig alene. Flyder stille ud i retten med sin enorme indflydelse. Forestil jer et Spanien eller Italien uden tomaten. Det kan man ikke. Vel?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu