Baggrund
Læsetid: 3 min.

Vi genfortæller ’Downton Abbey’: Det er både sørgeligt og bekvemt, da den spanske syge bryder ud i sæson 2

I denne uge har den hyldede britiske tv-serie, periodedramaet ’Downton Abbey’, spillefilmpremiere. Information guider hver dag igennem en af tv-seriens seks sæsoner med faste nedslagspunkter, så ingen behøver være i tvivl om, hvad der har truet idyllen, eller hvem det nu er, der er døde, blevet forelskede, forladt eller narret
I denne uge har den hyldede britiske tv-serie, periodedramaet ’Downton Abbey’, spillefilmpremiere. Information guider hver dag igennem en af tv-seriens seks sæsoner med faste nedslagspunkter, så ingen behøver være i tvivl om, hvad der har truet idyllen, eller hvem det nu er, der er døde, blevet forelskede, forladt eller narret
Kultur
23. september 2019

Anden sæson af ’Downton Abbey’ blev sendt i 2011 og foregår i perioden 1916-1919. Det er den sæson, hvor verdenshistorien trænger sig mest på – og hvor de ultimative katastrofer, karaktererne går og frygter, er mest tilbøjelige til ikke at være så slemme igen. Lammelser, skandaler og sort samvittighed går over, så der bliver plads til nyt konfliktstof. 

Dødsfald

Første Verdenskrig raser, og en hjemvendt soldat tager livet af sig, da der ikke er plads på hospitalet i den lille landsby i Yorkshire, som seriens gods, Downton Abbey, ligger ved. Crawley-familien beslutter at indrette Downton Abbey som rekonvalescenthjem.

Enearvingen til slottet, Matthew Crawley, har forlovet sig med den borgerlige Lavinia Swire. Han elsker godt nok sin kølige grandkusine Mary men troede, at hun kun var ude efter arven. Det viser sig ikke at være tilfældet. Det er derfor både sørgeligt og bekvemt, da den spanske syge i 1918 bryder ud og tager livet af Lavinia. Matthew skammer sig over at have kysset Mary, mens Lavinia lå for døden. Ikke mindst fordi Lavinia blev ved hans side, da han tidligere på året blev såret i slaget ved Amiens, og det så ud til, at han havde mistet førlighed og forplantningsevne for evigt (det gik over).

Den naive lakaj William vender hjem hårdt såret, og hans kolleger når lige at presse kokkepigen Daisy til at gifte sig med ham af medlidenhed, mens han ligger på sit dødsleje, inden det er for sent. Daisy skammer sig over at have løjet for en døende. 

En decideret krimiintrige bliver introduceret i serien, da den hemmelighedsfulde, men også godmodige kammertjener mr. Bates’ kone, der ikke ville lade sig skille, forgiftes og dør. Mr. Bates dømmes til døden for mordet, men straffen bliver i sidste øjeblik ændret til livsvarigt fængsel.

Se traileren til den dramatiske anden sæson af Downton Abbey.

Romancer

Inden mr. Bates bliver dømt for mord, gifter han sig med kammerpigen Anna, som han elsker og elskes af, efter at de hele første sæson stod inde i et rum kun beregnet til skopudsning og pudsede sko, mens de holdt øjenkontakt og talte med forsigtige stemmer.  

Et trekantsdrama udfolder sig efter Lavinias død mellem Matthew, Mary og den lumske mediemogul, sir Richard Carlisle, som Mary har forlovet sig med for at være på den sikre side. Carlisle har opsnappet historien om den tyrkiske diplomat, der døde i Marys seng, og truer med at afsløre den. Da Mary betroer sig til Matthew, viser det sig, at han godt kan leve med det. Han frier til Mary, og alle er glade, undtagen mediemogulen, som forsvinder ud af serien uden at gøre alvor af sin trussel. 

Der er til gengæld stor skandale i familien, da den yngste søster, Sybil, stikker af til Irland med chaufføren, den socialistiske, republikanske irer Tom Branson. Men der er også en stor vilje til at glatte ud, og det ordner sig alt sammen.  

Midterbarnet Edith, som alle frygter aldrig vil blive gift, får følelser for både den ene og den anden. Først en gift landmand, og så den venlige Anthony Strallan, som alle mener er for gammel til hende. Han er blevet lam i armen i løbet af krigen og vil ikke ligge hende til last, selvom han åbenlyst er forelsket.

Største trussel mod tingenes orden: Første Verdenskrig

Da Crawley-familien etablerer et midlertidigt rekonvalescenthjem for veteraner, er der pludselig andet at lave for adelsfamiliens kvinder end at skifte tøj, drikke te og se bejlere an. Ingen og intet bliver nogensinde det samme igen. 

Mindste trussel mod tingenes orden: telefonen

Hvor de dårlige nyheder før kom til Downton Abbey med sendebud i form af telegrammer og breve leveret på et sølvfad i biblioteket, hvor familien sad samlet over teen, bliver der i anden sæson installeret en telefon. Enkegrevinde lady Violet er ikke helt sikker på, om det er et kommunikationsmiddel eller et torturinstrument. 

Enkegrevindens bedste replik

I en opsang til barnebarnet Edith, der er fortvivlet over sit kærlighedsliv og lidt for opgivende til enkegrevindens smag, demonstrerer lady Violet, hvordan en maksimalt snobbet opmuntring lyder:

»Nu ikke defaitistisk, ven, det er meget middelklasse.«

Serie

’Downton Abbey’ genfortalt

Der findes næppe bedre propaganda for britisk konservatisme end tv-serien Downton Abbey. Periodedramaet om herskab, tjenestefolk og tingenes altid truede orden foregik mellem 1912 og 1925 og viste, hvordan man klarer sig, hvis bare man er loyal på tværs af klasseskel og møder al fremskridt med en god portion skepsis. Sidste afsnit af tv-serien blev sendt i 2015, men nu genopstår sagaen om livet på det traditionsrige gods som biograffilm med en handling, der finder sted i 1927 og drejer sig om fint besøg fra det engelske kongehus. I den anledning opsummerer vi her, hvad familien Crawley & undersåtter stod igennem i årene 1912-1925.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er skønt at få genopfrisket serien, mest af alt dog enkegrevindens kyniske kommentarer ;-)