Baggrund
Læsetid: 3 min.

Vi genfortæller ’Downton Abbey’: ’Glad nok’ er den engelske version af en lykkelig slutning

Spillefilmversionen af den hyldede britiske tv-serie, periodedramaet ’Downton Abbey’, har premiere fredag. Information guider hver dag igennem en af tv-seriens seks sæsoner via et fast skema, så ingen kan være i tvivl om, hvad der har truet idyllen, hvem der er døde eller blevet forelsket og gift
Spillefilmversionen af den hyldede britiske tv-serie, periodedramaet ’Downton Abbey’, har premiere fredag. Information guider hver dag igennem en af tv-seriens seks sæsoner via et fast skema, så ingen kan være i tvivl om, hvad der har truet idyllen, hvem der er døde eller blevet forelsket og gift

Sofie Holm Larsen

Kultur
27. september 2019

Sjette og sidste sæson af det engelske periodedrama Downton Abbey (2010-2015) finder sted i 1925. Her begynder staten at blande sig i, hvem der skal drive det lokale hospital. En lokal magtkamp opstår, og enkegrevinden, der mener, det er adelens opgave at passe på sine undersåtter, taber. Også selv om hun prøver at alliere sig med den daværende sundhedsminister Neville Chamberlain. 

Den ældste af døtrene på slottet Downton Abbey, lady Mary, begynder at tynde ud i sin kreds af bejlere, mens hendes lillesøster lady Edith bøvler med ligestilling på den magasinredaktion, hun har arvet fra sin afdøde elsker, og med at holde på den store, betændte hemmelighed, at hun er mor til sit plejebarn. 

Dødsfald 

Ingen, man kender og elsker, dør i den sidste sæson af Downton Abbey. Manuskriptforfatteren Julian Fellowes viser sig fra den harmonisøgende side, men før det ender med bryllup og forsoning over hele linjen, skal karaktererne plages af nogle dødsfald ude i periferien.

Bedst som lady Mary er ved at tabe sit hjerte til racerkøreren Henry Talbot, dør Henrys bedste ven i en racerløbsulykke for øjnene af hele Crawley-familien. Det ripper op i Marys gamle traume fra dengang, hendes første mand døde i en trafikulykke på vej hjem fra fødestuen.

Hendes søster lady Ediths lykke forstyrres af, at grandgrandfætteren til den flinke forpagter Bertie Pelham, som hun elsker, dør pludseligt. Pludselig har Bertie den højeste adelige titel af alle i hele serien, og det gør det ekstra svært at fortælle ham, at der følger et uægte barn med, hvis de gifter sig. 

Krimiintrigen vedrørende mordet på kammerpigen Annas voldtægtsmand får langt om længe en ende, da en for historien irrelevant person indrømmer, at hun slog ham ihjel som hævn for en helt anden voldtægt.

Romancer

Lady Mary har 10-20 samtaler med sin svoger Tom Branson om, at hun elsker Henry Talbot, men er bange for at miste endnu en ægtemand, og til sidst kommer hun over det, og de gifter sig. 

Edith har cirka lige så mange samtaler med alle, der kender hendes hemmelighed, om hvorvidt hun skal fortælle sin udkårne, Bertie, at den lille Marigold er hendes barn. Ærlighed viser sig at være vejen frem, og det ender med ægteskab (med en klausul om ikke at sladre til offentligheden om det). 

Kokkepigen Daisy får endelig en beundrer, den ordblinde lakaj Andy. Hun er i udgangspunktet uimponeret, men tager ham til nåde til sidst. 

Største trussel mod tingenes orden: udenomsægteskabelig sex

Alt det rod, der skal ryddes op i den sidste sæson af Downton Abbey, udspringer af udenomsægteskabelig sex. Mens Edith grubler over sit hemmelige moderskab, bliver Mary afpresset af en stuepige på det hotel, hvor hun i femte sæson indlogerede sig med en elsker. Problemet løses med penge og snuhed.

Kokken mrs. Patmore er dydigheden selv, men hendes nyåbnede bed & breakfast lider under et dårligt ry, da de første gæster, der deler en seng der, viser sig at være gift med nogle andre end hinanden. Det gode ry genoprettes ved, at den adelige familien Crawley kommer forbi til te og scones som tak for tro tjeneste. 

Mindste trussel mod tingenes orden: kræsenhed

Der vrides en del lun komik ud af den omstændighed, at overbutleren mr. Carson er utilfreds med sin nye kone, husbestyrerinden mrs. Hughes’, madlavning, men ikke er i stand til at gøre det bedre selv.

Enkegrevindens bedste replik

Det bedste ved enkegrevinden lady Violet er også i sjette sæson hendes kombination af pragmatisme og patriotisme. Den kommer f.eks. til udtryk til Mary og Henrys bryllup:
 
»Med lidt held bliver de glade nok. Hvilket er den engelske version af en lykkelig slutning.«

Serie

’Downton Abbey’ genfortalt

Der findes næppe bedre propaganda for britisk konservatisme end tv-serien Downton Abbey. Periodedramaet om herskab, tjenestefolk og tingenes altid truede orden foregik mellem 1912 og 1925 og viste, hvordan man klarer sig, hvis bare man er loyal på tværs af klasseskel og møder al fremskridt med en god portion skepsis. Sidste afsnit af tv-serien blev sendt i 2015, men nu genopstår sagaen om livet på det traditionsrige gods som biograffilm med en handling, der finder sted i 1927 og drejer sig om fint besøg fra det engelske kongehus. I den anledning opsummerer vi her, hvad familien Crawley & undersåtter stod igennem i årene 1912-1925.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her