Baggrund
Læsetid: 3 min.

Vi genfortæller ’Downton Abbey’: I sæson 3 bliver lord Grantham kun mere og mere uduelig

I denne uge har den hyldede britiske tv-serie, periodedramaet ’Downton Abbey’, spillefilmspremiere. Information guider hver dag igennem en af tv-seriens seks sæsoner med faste nedslagspunkter, så ingen behøver være i tvivl om, hvad der har truet idyllen, eller hvem det nu er, der er døde, blevet forelskede, forladt eller narret
I denne uge har den hyldede britiske tv-serie, periodedramaet ’Downton Abbey’, spillefilmspremiere. Information guider hver dag igennem en af tv-seriens seks sæsoner med faste nedslagspunkter, så ingen behøver være i tvivl om, hvad der har truet idyllen, eller hvem det nu er, der er døde, blevet forelskede, forladt eller narret
Kultur
24. september 2019

Tredje sæson af ’Downton Abbey’ blev sendt i 2012 og skildrer perioden 1920-22, hvor det store spørgsmål er, i hvor høj grad man skal vende tilbage til måden, tingene var på før krigen. Serien er skabt af baron og manuskriptforfatter Julian Fellowes.

Dødsfald

Den for det meste bundreelle førsteelsker Matthew Crawley får at vide, at faren til hans forlovede Lavinia (som døde af spansk syge, mens han gik og kyssede sin nuværende kone, Mary) er død og har efterladt ham alle sine penge. Det er bekvemt, fordi Downton Abbey er på fallittens rand, men også en kilde til samvittighedskvaler.

Ellers er det strenge tider for dem, der forplanter sig.

Den yngste Crawley-søster, Sybil, dør i barselsseng, netop som en ret stor krise er afværget. Hun og hendes mand, den irske frihedskæmper Tom Branson, er flygtet tilbage til Downton Abbey fra Irland, fordi Branson hjalp lidt med til at brænde et slot ned, der tilhørte den engelske adel. Enkegrevinden tilgiver ham – det var alligevel et grimt slot.

Mary kommer uskadt gennem fødslen af hendes og Matthews førstefødte drengebarn, men blændet som han er af sollys og eufori, kolliderer Matthew på vej hjem fra hospitalet frontalt med en lastbil og dør på stedet.

Romancer

Stakkels evigt ulykkeligt forelskede lady Edith har endelig fået sin udkårne Anthony Strallan til at forstå, at hun hellere vil giftes med en, der er lidt gammel og har en lam arm, end dø langsomt af ensomhed. Strallan ender dog med at ombestemme sig ved alteret (af alle steder). For at få tankerne over på noget andet end sin egen romantiske fiasko begynder Edith at skrive om ligestillingsspørgsmål i en avis. Og bliver forelsket i redaktøren. Som er gift. Det er et chok. Men dog med en kvinde, der er indlagt på et asyl for sindslidende, viser det sig. Til et bal erklærer de hinanden deres kærlighed i høflige, respektfulde vendinger.

Bedst som skandalepotentialet er aftaget hos herskabet, flytter enkegrevindens guddatter Rose ind hos familien Crawley og tager på en tur til London på jazzklub med en gift mand. Hun sendes derfor videre til en streng tante i Skotland.

Hos tjenestefolkene har en række nyansættelser givet grobund for nye trekantsdramaer. Kokkepigen Daisy er vild med lakajen Alfred, som er vild med stuepigen Ivy, som er vild med lakajen James, som Thomas også er vild med. Sidstnævntes homoseksualitet er ved at få ham fyret, men den myndige husbestyrerinde mrs. Hughes redder ham.

Største trussel mod tingenes orden: lord Granthams dømmekraft

Familieoverhovedet lord Grantham bliver kun mere og mere uduelig, som sæsonen skrider frem. Først investerer han hele familieformuen i et canadisk jernbaneselskab, der går konkurs, så de er lige ved at måtte gå fra hus og hjem. Så hyrer han en fancy læge fra London til at assistere ved lady Sybils fødsel i stedet for at bruge den lokale landsbylæge, der formentlig kunne have reddet hendes liv. Han vil heller ikke lægge driften om, da den viser sig ikke at være profitabel. I stedet vil han investere deres penge i noget helt nyt: pyramidespil. Til sidst bliver han kuppet af svigersønnen Matthew og sin gamle mor lady Violet, der ansætter den rebelske svigersøn Branson som bestyrer. 

Mindste trussel mod tingenes orden: rytmisk musik

Den jazzklub, hvor lady Rose danser moderne med sin gifte flamme, minder Matthew om den første kreds i Dantes Inferno, og den strikse overbutler Carson skælder ud, da han ser, der danses foxtrot i køkkenet. Værdighed er ikke foreneligt med rytmiske bevægelser i Downton Abbey.

Enkegrevindens bedste replik

Den bedste replik, enkegrevinde Lady Violet har i tredje sæson af Downton Abbey, er fra en af sæsonens mange diskussioner om, hvorvidt man evt. kunne skære ned på tyendet i en tid, hvor flere og flere medlemmer af overklassen foretrækker at tage tøj på selv og binde deres egne snørebånd:

»Det er vores job at skabe beskæftigelse. En aristokrat uden tjenestefolk er lige så nyttig for egnen som en glashammer.«

Serie

’Downton Abbey’ genfortalt

Der findes næppe bedre propaganda for britisk konservatisme end tv-serien Downton Abbey. Periodedramaet om herskab, tjenestefolk og tingenes altid truede orden foregik mellem 1912 og 1925 og viste, hvordan man klarer sig, hvis bare man er loyal på tværs af klasseskel og møder al fremskridt med en god portion skepsis. Sidste afsnit af tv-serien blev sendt i 2015, men nu genopstår sagaen om livet på det traditionsrige gods som biograffilm med en handling, der finder sted i 1927 og drejer sig om fint besøg fra det engelske kongehus. I den anledning opsummerer vi her, hvad familien Crawley & undersåtter stod igennem i årene 1912-1925.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her