Baggrund
Læsetid: 3 min.

Vi genfortæller ’Downton Abbey’: I sæson 4 trækker lady Edith som altid det korteste strå

Spillefilmversionen af den hyldede britiske tv-serie, periodedramaet ’Downton Abbey’, har premiere fredag. Information guider hver dag igennem en af tv-seriens seks sæsoner via et fast skema, så ingen kan være i tvivl om, hvad der har truet idyllen, hvem der er døde, forelskede, gift, forladt og narret
Spillefilmversionen af den hyldede britiske tv-serie, periodedramaet ’Downton Abbey’, har premiere fredag. Information guider hver dag igennem en af tv-seriens seks sæsoner via et fast skema, så ingen kan være i tvivl om, hvad der har truet idyllen, hvem der er døde, forelskede, gift, forladt og narret
Kultur
25. september 2019

Der hænger i fjerde sæson af det engelske periodedrama ’Downton Abbey’ en tung sky af sorg over det slot, som herskabet og tjenestefolkene bebor. Vi befinder os i årene 1922-23, og aldrig så snart havde seriens førsteelsker og enearving til slottet, Matthew Crawley, fået barn med sin kone Lady Mary, før han kørte ind i en lastbil og døde i tredje sæsons slutscene. En hær af bejlere og et væld af forretningsmæssige problemer ender dog med at trække Lady Mary ud af sorgen. 

Dødsfald

På dødsfaldsfronten begynder manuskriptforfatteren Julian Fellowes at gentage sig selv lidt. De to foregående sæsoner har den mystiske kammertjener mr. Bates siddet i fængsel for giftmordet på sin kone, der ikke ville lade sig skille.

Hans nye kone, den bundreelle kammerpige Anna, har endelig fået ham løsladt. Men så bliver Anna voldtaget af en led gæst i huset, som senere findes dræbt. På mr. Bates’ fridag. En afslørende togbillet bliver fundet i hans jakkelomme, men loyale kolleger smider den i pejsen. 

Den evigt uheldige Lady Ediths nye arbejdsgiver og flamme, avisredaktøren Michael Gregson, rejser til Tyskland, fordi det vil gøre det nemmere at blive skilt fra sin kone, men forsvinder efter et sammenstød med nogle (muligvis nazistiske) bøller.

Romancer

Lady Edith når at blive gravid med Michael Gregson, inden han forsvinder sporløst. Det resulterer i en diskret nimåneders tur til Schweiz og et hemmeligt arrangement med en plejefamilie i nærheden. 

Mange af de (stadigt levende) bejlere, Lady Mary har haft gennem serien, kommer tilbage til slottet. Og de har venner med. Som også melder sig på banen, efterhånden som hun dropper det sorte tøj. En lord Gillingham overvejer at droppe et rigtig godt parti til fordel for Mary, der takker nej, de kysser i det flotte landskab, hun fortryder, han forlover sig med det endnu bedre parti, fortryder, etc. Imens bliver Mary vild med en landbrugskonsulent ved navn mr. Blake, der heldigvis viser sig at være adelig.

Tom Branson, enkemanden til Edith og Marys søster og forhenværende chauffør og socialistisk rebel, føler sig vældig meget i øjenhøjde med stuepigen Edna. Men Edna er ikke (som Bransons afdøde kone) en af seriens godartede klassemæssige brobyggere. Hun drikker ham fuld, har sex med ham og lyver om at være gravid, bare for at blive godt gift med en tweedklædt slotsforpagter som ham. Edna bliver smidt på porten, og Branson møder til et venstreorienteret møde en middelklassekvinde, skolelæreren Sarah Bunting, som der ser ud til at være mere perspektiv i.     

Den forlystelsessyge fjerne slægtning Lady Rose er tilbage på Downton Abbey og sværmer først for en mand af jævne kår, der tror, hun er stuepige. Siden indleder hun et forhold til den sorte jazzmusiker Jack Ross, som viser sig som en gentleman ved at afvise ægteskab, fordi han elsker hende højt nok til ikke at synes, hun skal udsættes for racistisk fordømmelse anno 1923. 

Blandt tyendet fortsætter den ulykkelige forelskelseskarrusel mellem kokkepigen Daisy, der er vild med lakajen Alfred, der er vild med stuepigen Ivy, der er vild med lakajen Jimmy. Da Jimmy viser sig som en sjuft, der ikke respekterer et nej, får Alfred en chance hos Ivy, men så kommer han ind på en kokkeskole i London, og hun får en plads i USA, mens Daisy affinder sig med situationen, og så er det cirkus ovre. 

Største trussel mod tingenes orden: Stor sorg

Dette er sæsonen, hvor hele seriens ensemble (minus Edith, der altid trækker det korteste strå) ryster deres sorger af sig, så de er klar til nye problemer. 

Mindste trussel mod tingenes orden: Spillegæld

En slesk spillehaj vinder alt for mange penge fra den mere og mere uduelige patriark lord Grantham, men afsløres i snyderi af Ediths hemmelige kæreste Michael Gregson, der skaffer alle deres penge igen. Sådan når han lige at blive populær, inden han forsvinder sporløst. 

Enkegrevindens bedste replik

Enkegrevinde Lady Violet, hvis rolle det er at sidde på sidelinjen og blande sig i de andres problemer og brokke sig over alt fremskridt, opsummerer i et klarsynet øjeblik en af seriens præmisser: 

»Hvis jeg ledte efter logik, var det ikke blandt den engelske overklasse, jeg ville kigge.«

Serie

’Downton Abbey’ genfortalt

Der findes næppe bedre propaganda for britisk konservatisme end tv-serien Downton Abbey. Periodedramaet om herskab, tjenestefolk og tingenes altid truede orden foregik mellem 1912 og 1925 og viste, hvordan man klarer sig, hvis bare man er loyal på tværs af klasseskel og møder al fremskridt med en god portion skepsis. Sidste afsnit af tv-serien blev sendt i 2015, men nu genopstår sagaen om livet på det traditionsrige gods som biograffilm med en handling, der finder sted i 1927 og drejer sig om fint besøg fra det engelske kongehus. I den anledning opsummerer vi her, hvad familien Crawley & undersåtter stod igennem i årene 1912-1925.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her