Baggrund
Læsetid: 3 min.

Vi genfortæller ’Downton Abbey’: Sæson 5 er seniorernes kærlighedssæson

Spillefilmversionen af den hyldede britiske tv-serie, periodedramaet ’Downton Abbey’, har premiere i denne uge. Information guider hver dag igennem en af tv-seriens seks sæsoner via et fast skema, så ingen kan være i tvivl om, hvad der har truet idyllen, og hvem der døde eller blev forelskede
Spillefilmversionen af den hyldede britiske tv-serie, periodedramaet ’Downton Abbey’, har premiere i denne uge. Information guider hver dag igennem en af tv-seriens seks sæsoner via et fast skema, så ingen kan være i tvivl om, hvad der har truet idyllen, og hvem der døde eller blev forelskede
Kultur
26. september 2019

Verdenshistoriske begivenheder som Første Verdenskrig, den russiske revolution og nazismens opkomst i Europa kaster skygger over femte sæson af Downton Abbey, der foregår i 1924. England får sin første Labour-regering, og slottet Downton Abbey, hvis herskab og tjenestefolk man følger, får sin første radio, så alle kan høre kongen holde tale. 

Dødsfald

Det dødsfald, der får mest opmærksomhed i femte sæson af Downton Abbey, er, da familieoverhovedet lord Granthams golden retriever Isis sover stille ind. Det er et tydeligt tegn på, at en karakter er ved at blive overflødig, at dens kæledyr kommer i fokus.

Ellers er der opsamling på sidste sæsons drab: Et telegram ankommer til den altid uheldige mellemsøster lady Edith, der får bekræftet, at hendes elskede, arbejdsgiver og far til hendes uægte barn, Michael Gregson, blev dræbt af nazister i Tyskland. 

Handlingssporet om den besøgende kammertjener mr. Green, der voldtog den bundreelle kammerpige Anna og siden blev dræbt på Annas mand, kammertjeneren mr. Bates’, fridag, trækker i langdrag.

Mr. Bates ville gerne have dræbt ham, men fik det ikke gjort og kan nu ikke bevise sin uskyld, fordi den togbillet, hans kolleger brændte i den tro, at den var et fældende bevis, tværtimod understøttede hans alibi.

Heldigvis viser det sig, at han er for høj til at passe til et vidneudsagn. Desværre retter politiet sit søgelys mod Anna og fængsler hende. 

Romancer

Kærlighedsmæssigt er det seniorernes sæson.

Den Russiske Revolution får en masse aristokrater til at flygte til England. Herunder den karismatiske fyrst Kuragin, som Crawley-familiens moralske overdommer, enkegrevinde lady Violet, i sin tid nær var stukket af med.

Lady Violet hjælper ham med at eftersøge hans forsvundne kone, imens de begge overvejer at kaste sig i hinandens arme og blive der for evigt.

Efter en masse te og øjenkontakt kommer lady Violet dog til besindelse og nøjes med at fnise et frydefuldt fnis.    

Middelklassemennesket Isobel Crawley (en fjern slægtning, hvis søn i første sæson blev enearving til slottet og siden døde) siger ja til den rige lord Mertons frieri, men skræmmes væk af hans stride sønner.

Imens står landsbylægen dr. Clarkson i baggrunden og ser forsmået ud. 

Den bryske overbutler mr. Carson og den myndige husbestyrerinde mrs. Hughes har tidligere holdt i hånd, mens de soppede i havet. Nu når deres forhold det stadie, hvor de taler om praktiske fordele ved fælles husholdning og økonomi.

Se traileren til den dramatiske femte sæson af Downton Abbey.

Mr. Carson plejer at være kongen af formalia, men er længe om at fri. Der bliver sagt ja og skåles i en varm drik. 

Skandalepotentialemæssigt slår lady Mary til igen. For at vide, hvad hun eventuelt ville gå ind til, hvis hun giftede sig med lord Gillingham, tager de på sexferie på et hotel i Liverpool.

Hun får styret sin lyst, dropper ham og kaster sin kærlighed på Charles Blake, som er en af de mange andre næsten identiske tweedklædte bejlere med sort tilbagestrøget hår. 

Den unge grandkusine lady Rose har før sværmet for gifte mænd, arbejdermænd, sorte mænd og gifter sig nu med en jødisk mand på trods af sine forældres modvilje. 

Arbejderen Tom Branson, der giftede sig ind i Crawley-familien og blev enkemand, får genopvakt sine socialistiske ideer af skolelæreren Sarah Bunting.

Efter en opsang fra sin svigerfar, indser Branson dog, at der ikke er grund til ligefrem at diskutere politik ved middagsbordet og slår op med hende. Domesticeringen af slottets socialist er dermed komplet.

Største trussel mod tingenes orden: En Labour-regering

Ud over sin hunds død skyldes lord Grantham og med ham hele den britiske landadels største bekymring, at Storbritannien fik sin første Labour-regering. Imperiet er ikke, hvad det har været. 

Mindste trussel mod tingenes orden: Uenighed om et krigsmindesmærke

Derudover må lord Grantham finde sig i, at landsbyen hellere vil have hans butler end ham selv som formand for den komité, der skal etablere et mindesmærke for de lokale faldne i Første Verdenskrig. Alle komiteens beslutninger udnyttes maksimalt som konfliktstof.

Enkegrevindens bedste replik

Den spydige enkegrevinde lady Violet synes, der bliver grublet lige rigeligt:

»Al denne endeløse tænkning er meget overvurderet. Jeg bebrejder krigen. Før 1914 var der ingen, der tænkte på noget overhovedet.«

Serie

’Downton Abbey’ genfortalt

Der findes næppe bedre propaganda for britisk konservatisme end tv-serien Downton Abbey. Periodedramaet om herskab, tjenestefolk og tingenes altid truede orden foregik mellem 1912 og 1925 og viste, hvordan man klarer sig, hvis bare man er loyal på tværs af klasseskel og møder al fremskridt med en god portion skepsis. Sidste afsnit af tv-serien blev sendt i 2015, men nu genopstår sagaen om livet på det traditionsrige gods som biograffilm med en handling, der finder sted i 1927 og drejer sig om fint besøg fra det engelske kongehus. I den anledning opsummerer vi her, hvad familien Crawley & undersåtter stod igennem i årene 1912-1925.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Marianne Ljungberg

Lone Nikolajsen, prøver du at skabe en meta-soap på en soap på en....? I min avis? ;)

Henrik Ljungberg