Læsetid: 7 min.

Han var ikonet på regimemodstanden under Den Kolde Krig

György Konrad var inkarneret centraleuropæer og antipolitikkens store forfatter. Fredag døde han 86 år i sit hjem i Budapest
Den ungarske forfatter György Konrad slap afsted med at arrangere demonstrationer både for sin ’kollega’ i Prag, den fængslede borgerrettighedskæmper Vaclav Havel, og for det uafhængige polske fagforbund Solidaritet, da det blev bagbundet af kommunistpartiets generalsekretær Wojciech Jaruzelski. Aktiviteter, der aldrig var gået i det øvrige Østeuropa.

Den ungarske forfatter György Konrad slap afsted med at arrangere demonstrationer både for sin ’kollega’ i Prag, den fængslede borgerrettighedskæmper Vaclav Havel, og for det uafhængige polske fagforbund Solidaritet, da det blev bagbundet af kommunistpartiets generalsekretær Wojciech Jaruzelski. Aktiviteter, der aldrig var gået i det øvrige Østeuropa.

Bruni Meya

20. september 2019

Man sagde i gamle dage, dengang Den Kolde Krig endnu hvilede over vandene, at Ungarn var den gladeste barak i lejren. Med lejren mentes Østeuropa, det sovjetdominerede Europa. Ja, der var en gradsforskel.

I Ungarn kunne man faktisk i årene op til Murens fald foretage sig ting, som ikke ville have haft en chance i det stivfrosne Prag eller Østberlin. Man havde i Budapest-opstanden i 1956 oplevet et blodbad, der ikke skulle gentage sig.

Den ungarske forfatter György Konrad slap afsted med at arrangere demonstrationer både for sin ’kollega’ i Prag, den fængslede borgerrettighedskæmper Vaclav Havel, og for det uafhængige polske fagforbund Solidaritet, da det blev bagbundet af kommunistpartiets generalsekretær Wojciech Jaruzelski. Aktiviteter, der aldrig var gået i det øvrige Østeuropa.

Jeg tænker også på et illegalt møde i Budapest i 1986 mellem tilrejsende folk som Timothy Garton Ash, Danilo Kis, Amos Oz, Hans Magnus Enzensberger, Alain Finkelkraut og undertegnede arrangeret af forbudte ungarske forfattere, vores værter, frem for alt György Konrad.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu