Læsetid: 6 min.

Mærsks hovedsæde er noget af det mest retlinede (men de er begyndt at gå i shorts derinde)

Der er næppe nogen danske virksomheder, der har ry for at være så disciplineret, snusfornuftig og rationel som A.P. Møller – Mærsk. Et indtryk, som firmaets hovedsæde på Esplanaden ved Københavns Havn udefra set bekræfter til fulde. Men inde i bygningen er normer under opblødning, i takt med at en ny arbejdskultur indfinder sig
Bygningens tilknappede udtryk forstærkes af, at vinduerne er dækket af blåt folie, så man ikke kan se ind ad dem. Foran bygningen står en skulptur uden titel af Henry Moore. »Nogle synes, den ligner en skibsskrue, andre synes den ligner en kvinde, og sådan kan man blive ved,« siger firmaets egen historiker Henning Morgen.

Bygningens tilknappede udtryk forstærkes af, at vinduerne er dækket af blåt folie, så man ikke kan se ind ad dem. Foran bygningen står en skulptur uden titel af Henry Moore. »Nogle synes, den ligner en skibsskrue, andre synes den ligner en kvinde, og sådan kan man blive ved,« siger firmaets egen historiker Henning Morgen.

Peter Nygaard

14. september 2019

Man ved, at et firma er i besiddelse af en vis selvfølelse, når hovedsædet både rummer et museum over dets historie, en souvenirshop og en fuldtidsansat firmahistoriker. Sådan en er Henning Morgen, der tager imod Information ude foran A.P. Møller – Mærsks bastante hovedsæde på Esplanaden ved indgangen til Københavns Havn.

Vi er kommet for at se, hvordan Danmarks største virksomhed målt på omsætning, verdens største containerrederi og Danmarks mest legendariske private arbejdsplads (målt på rygter om striks virksomhedskultur) har udformet sit hovedsæde og indrettet sig i det. Hvad fortæller arkitekturen om firmaets selvforståelse og betydning?

Henning Morgen er iført marineblåt jakkesæt, har et fast håndtryk og joviale vitser til at bløde det professionelle indtryk op med. På spørgsmålet om, hvor mange der arbejder inde bag den lysegrå facade med de karakteristiske blå vinduer, svarer han »et par stykker.«

»Vi er nogle få, der bestiller noget. Resten møder mest bare ind.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Maersk hovedsæder er en arkitektonisk perle, i hvert fald i den forstand at bygningen stadig, med halvtreds år på bagen, ser renskuret og nydelig ud - i modsætning til fx Nørrebro Stations "skyer", der kun er få år gamle og allerede sod-anløbne. Sådan falder arkitektur så forskelligt ud. Og nej, jeg er ikke en robot.

Maj-Britt Kent Hansen

Modebevidste yngre mænd går i shorts, og det er forståeligt i buldrende varme. Nogle af de shortsklædte er dog så mode- og designbevidste, at de samtidig sætter skoene op i designmøbler.

Hvor jeg har set det? I Politiken den 13. september, hvor Rune Skyum-Nielsen poserer i Børge Mogensen-stol iført shorts og sorte skinnende (læder?)sko. De sidste plantet på fodskamlen.

Det kunne da have været interessant, hvis journalisten også kunne have fået et interview med de ansattes fællestillidsmand, eller repræsentanter for de fagforeninger der har indgået overenskomst for de forskellige faggrupper i virksomheden. Bare sådan for at høre, hvad de menige medarbejdere synes om at være ansat der.

Birte Pedersen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar