Læsetid: 2 min.

Martin Rossen-ballonen gør præcis det, den skal: den gør den usynlige magt synlig

Den Korte Radioavis rammer ikke altid plet, men de har ret i, at sagen om Martin Rossen skal blæses op. Den gode politiske satire gør nemlig den usynlige magt synlig – og det bør visse socialdemokrater huske sig selv på, skriver journalist Rasmus Bo Sørensen i denne kommentar
Martin Rossen-ballonen på Kongens Nytorv bør være en påmindelse til alle om den politiske satires berettigelse, skriver Rasmus Bo Sørensen.

Martin Rossen-ballonen på Kongens Nytorv bør være en påmindelse til alle om den politiske satires berettigelse, skriver Rasmus Bo Sørensen.

Asger Ladefoged

6. september 2019

En opsigtsvækkende fornærmelse steg mandag op over Kongens Nytorv i København: en kæmpeballon formet som socialdemokraternes Martin Rossen iført briller og SM-ble og med en crackpibe i den ene hånd og en hånddukke af Mette Frederiksen på den anden. Afsenderen var det politiske satiremagasin Den Korte Radioavis – og ballonen var ment som en svævende påmindelse om et skred i dansk parlamentarisk kultur.

Martin Rossen er Mette Frederiksens stabschef og højre hånd. Han har plads i de magtfulde udvalg, hvor regeringens politik og økonomi fastlægges, og han deltager på lige fod med de mest centrale ministre. Men der er et problem. Martin Rossen er ikke folkevalgt. Han er ikke underlagt ministeransvarsloven, og der er ingen demokratisk kontrol med ham.

Det var den satiriske pointe med ballonen: at gøre den usynlige magt synlig, at overeksponere det undereksponerede, at blæse problemet med det politiserede embedsværk op og sende det til tops i mediedagsordenen.

Eller som programmets egen fiktive stjernereporter Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm formulerede det: »Den ballon skal få folk til at køre i deres bil og tænke: ’Hvem er det? Hvem er den baby, der har ble og briller på? Det er Martin Rossen. Hvem er han? Lad mig slå det op!’«

Den Korte Radioavis rammer ikke altid plet. Tidligere i år anklagede Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik folkene bag programmet for at have udviklet sig til »skolegårdens mobbere, til dogmatikere, der opfatter enhver kritik som en del af den idioti, der omgiver dem.« Det var blandt andet sandt, da Den Korte Radioavis tidligere i år viderekolporterede meget intime detaljer om socialdemokraten Henrik Sass Larsens sexliv. Der er grænser for satire, selv for den grænseoverskridende af slagsen – og det har Radio24syv ikke altid været gode til at anerkende. Men der er også grænser for, hvor ømskindet et magtparti kan tillade sig at være.

I ugens løb harcelerede flere socialdemokrater, herunder folketingsmedlem Rasmus Stoklund, over »tilsviningen af Martin Rossen« og begræd, at »folk, der har valgt en rådgiver- og embedsmandskarriere (uden mandat og ansvar), alligevel skal hånes i rampelyset.« Dét citat er i sig selv et lille stykke satire. For Martin Rossen er jo netop ikke bare endnu en embedsmand, og at han ikke står til ansvar er hele problemet.

Den fortøjrede ballon på Kongens Nytorv bør være en påmindelse til alle om den politiske satires berettigelse. Det er ikke den, der fortaber sig i fornedrende detaljer, men den der forstørrer virkeligheden, karikerer magten og gør det usynlige synligt. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Eva Schwanenflügel
  • Benno Hansen
  • Oluf Husted
  • Torben Bruhn Andersen
Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Benno Hansen, Oluf Husted og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

yep.

Det vigtige arbejde med at finde og kortlægge Arzrouni's grænse fortsætter...

Carsten Wienholtz, Thomas Christensen, Eva Schwanenflügel, Bell Wigelsen Bruun, Oluf Husted, Karsten Lundsby og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Problemet med Martin Rossen m.fl er ikke de har politiske synspunkter, men at de har politisk magt. De kan reelt irretsætte embedsmænd, måske fyre dem selvom er ikke valgt, og ikke underlagt nogen form for demokratisk kontrol. Arzrouni er et interessant eksempel.

Carsten Wienholtz, Torben Bruhn Andersen, Viggo Helth, Oluf Husted og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

"Martin Rossen-ballonen gør præcis det, den skal: den gør den usynlige magt synlig "

Igen jep, det er jeg aldeles enig i, og Inf har problematiseret dispositionen - altså Rossens ansættelse og position - og andre medier har også, jeg har ikke fået læst tilstrækkeligt op på det, til at have dannet mig en fast mening om nye regerings disposition her.

Der er en anden, der kommenterer her på inf's tråde, der ganske overbevisende har beskrevet, HVOR indspist og 'biased' embedsværket er (?) i og med kommer fra samme (overklasse)miljø, har taget de samme uddannelser (økonomi, finans og polit), så at forvente - i det virkelige liv - at embedsapparatet skulle være neutralt, - selvom de muligvis i egen optik er det - er nok en kende naivt....
Set fra den vinkel er det måske ikke helt hen i vejret, at have en 'Rossen', der ikke er 'neutral', men skal være med til at gennemføre: 'Vi har IKKE tænkt os at føre blå økonomisk politik, hvis vi vinder regeringsmagten'
Når man nu nok ikke helt skal - kan regne med den postulerede neutralitet, new public manegement - neoliberal og CEPOS- orienterede som det reelt har fremstået i ganske lang tid.
Embedsværket er jo også svære at få i tale, her må man vel - trods alt - sige at Rossen er mere tilgængelig - kan ikke lige huske, hvor ballonen hænger i dag, men den skal vist lidt omkring... ;-)
Og klogeligt, så vidt jeg har set, har hverken Rossen eller Mette F. sagt noget i den anledning...

Torben Bruhn Andersen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Oluf Husted anbefalede denne kommentar