Læsetid: 8 min.

Pedro Almodóvar: ’Der er flere generationer af mennesker i Spanien, hvis liv jeg ikke længere har føling med’

Antonio Banderas spiller en version af Pedro Almodóvar i den spanske filmskabers meget personlige og selvbiografiske nye film, ’Smerte og ære’. Information har talt med 69-årige Almodóvar, der i filmen beskæftiger sig med smerte, ensomhed, kærlighed og fortidens spøgelser, og som har fundet frem til en anderledes afdæmpet fortællestil end i sine tidligere, mere barokke værker
Voldsomme hovedpineanfald og alvorlige rygproblemer har konfronteret Pedro Almodóvar med isolation og ensomhed – og den smerte er grundtonen i hans nye film, ’Smerte og ære’.

Voldsomme hovedpineanfald og alvorlige rygproblemer har konfronteret Pedro Almodóvar med isolation og ensomhed – og den smerte er grundtonen i hans nye film, ’Smerte og ære’.

Rosdiana Ciaravolo/Getty Images

3. september 2019

Engang plejede Pedro Almodóvar at gå i teatret eller biografen hver uge for at se ny dramatik og nye film. Han var dog lidt af et besynderligt syn, synes han selv, fordi han bar store, mørke solbriller også indenfor. Han lider af frygtelige hovedpiner og anfald af migræne, og han var og er nødt til at beskytte sine øjne mod lyset, ikke mindst fra biograflærredet – og larmen fra verden.

»Det er et paradoks, fordi jeg arbejder med lys, når jeg laver film. Selv når man skal skabe en skygge, gør man det med lys,« siger han, da vi mødes på filmfestivalen i Cannes i maj måned for at tale om hans nye film, Smerte og ære.

Han fortæller, at han også under sine egne filmoptagelser er nødt til at bære solbriller, en hat, der passer ham dårligt, fordi hans hoved ikke egner sig til hatte, og at han får stillet sorte skærme op, der skal forhindre lyset fra de mange lamper i et filmstudie i at ramme ham direkte i ansigtet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Jakob Trägårdh
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Viggo Okholm, Jakob Trägårdh og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jakob Trägårdh

Det er et fornemt interview in-media-res. Der er faktisk lige lidt for få omstændigheder nævnt: Hvor er vi henne, har Monggaard mødt Almodóvar i Madrid? I Cannes? Det betyder ikke så meget. Bestemt interessant læsning. Den film vil man da gerne se.