Læsetid: 9 min.

Rosinanteforfatter: Når mine to bøger udkommer i morgen, ophører mit samarbejde med Gyldendal

Jeg var forfatter hos Rosinante, og jeg har i dag meddelt Gyldendal, at når de to bøger, der udkommer fredag er ude, så ophører mit samarbejde med dem. Her er mine bevæggrunde
’Jeg forestiller mig, at det er presset for redaktørerne på Gyldendal at arbejde med hovedet i den guillotine, der er bygget af Hesseldahls ord om, at de på Gyldendal, efter fusionen med Rosinante, selvfølgelig vil se indad og overveje, om der ikke er mere, der kan gøres endnu mere effektivt,’ skriver Dennis Gade Kofod i sin kommentar.

’Jeg forestiller mig, at det er presset for redaktørerne på Gyldendal at arbejde med hovedet i den guillotine, der er bygget af Hesseldahls ord om, at de på Gyldendal, efter fusionen med Rosinante, selvfølgelig vil se indad og overveje, om der ikke er mere, der kan gøres endnu mere effektivt,’ skriver Dennis Gade Kofod i sin kommentar.

Peter Nygaard Christensen

27. september 2019

Det er tragisk for de mennesker, der mister deres arbejde. Det er hårdt for de forfattere, der ikke (med rette vil jeg mene) føler sig sikre på deres fremtid i forlagsbranchen.

Men jeg vil her se på nogle af de forhold i dansk litteratur, som den endelige indlemmelse af Rosinante i Gyldendal tydeliggør.

En indledende bemærkning: I Weekendavisen udtaler administrerende direktør for Gyldendal, Morten Hesseldahl, at kritikken fra blandt andet mig preller af på ham. Vi er jo kunstnere, påpeger han og – uddyber han, for at ingen skal være i tvivl – derfor meget følsomme. Kritik fra følsomme mennesker kan man, forstås det, ikke bruge til noget. De tænker jo ikke klart.

Således affejet vil jeg lægge mine følelser til side og nøgternt forsøge at uddybe mine tanker på en mere fattet facon, end jeg åbenbart ellers bruger.

Det var nødvendigt at lukke Rosinante for at holde gang i den sunde forretning og på den måde sikre den danske litteraturs fremtid. Altså underforstået, at Rosinante bidrog til underskuddet i Gyldendal-koncernen og var en byrde for dens litterære projekt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Marianne Stockmarr
  • Eva Schwanenflügel
  • ingemaje lange
  • Benny Jensen
  • David Zennaro
Niels Duus Nielsen, Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, Benny Jensen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg tror, at der er tale om noget langt mere følelsesmæssigt, og Rosinantes relative succes - også i fortiden - er jo beviset: det er misundelse.
Det fuldstændig det samme, som da FDB købte Irma og ret hurtigt førte en linje, der pegede frem mod en lukning: den store kunne ikke tåle, at den lille afslørede, hvordan det er meget mere lukrativt at drive enkel og ligefrem forretning med fokus på kvalitet.

Niels Duus Nielsen, David Joelsen, Rolf Andersen, Anna Kjær, uffe hellum, Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel, Connie Brask, peder jensen, Karsten Lundsby, Viggo Okholm og Michael Svennevig anbefalede denne kommentar

Gyldendal skulle hellere have satset på at kunne tilbyde sine forfattere at udkomme på de mystisk nok ikke-eksisterende internationale afdelinger af forlaget. Hvor ligger Gyldendal Berlin, London, NYC, Paris?

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

Morten Hesseldahl, som før han blev chef for Lindhardt & Ringhof, som han også decimerede, over for Handelshøjskole i Århus udtalte: En smal bog er en bog, der ikke sælger.

I det mindste FØR han kom havde Gyldendal pondus. En vis falmet stjerne på vej mod en verden befolket af folk som Jeff Bezos. "Alt er varer". Som også kidnappere til slavesalg og seksuelt misbrug bruger som argument. "Sælge det, der er efterspørgsel på, og lade andre om resten".

God fornøjelse med kogebøgerne og krimierne, Gyldendal. Og monopolet på ebogsdistribution til salg og udlån.

De stærke og hæderlige småforlagsnavne må så se at finde en samdistributionsmetode, før de fletter sig ind i hinanden og bliver færre.