Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.
Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.
TYSKLAND & ENGLAND
Nelly Sachs-prisen til Shamsie
Nelly Sachs (1891-1970) var en tysk-svensk jødisk digter og dramatiker, som modtog Nobelprisen i 1966. Nelly Sachs Preis er så en litterær pris på p.t. 15.000 euro, der uddeles hvert andet år af byen Dortmund til en forfatter for »litterært fremragende bidrag til fremme af mellemfolkelig forståelse«.
I år blev det så besluttet at give prisen til den britisk-pakistanske forfatter Kamila Shamsie (f. 1973), der nok er bedst kendt for hendes syvende roman, Home Fire (2017), der var på den lange liste til Bookerprisen og vandt Women’s Prize for Fiction.
Fun fact: I 2012 blev hun medlem af cricketholdet Authors XI, selv om hun aldrig havde spillet cricket før.
TYSKLAND & ENGLAND
Nej, alligevel ikke nogen pris til Shamsie
Men så har vi balladen: Juryen bag Nelly Sachs-prisen opdagede (efter at den højreorienterede hjemmeside Ruhrbarone gjorde opmærksom på det), at Shamsie gennem en årrække har støttet BDS-bevægelsen, som er en palæstinensisk bevægelse, der arbejder for en boykot af Israel (forkortelsen står for Boycott, Divestment og Sanctions). Så blev prisen trukket tilbage. Juryen udtalte:
»Shamsies politiske position med aktiv deltagelse i kampagne for kulturel boykot af den israelske regering er i tydelig modsætning til fundatsen og ånden bag Nelly Sachs-prisen.«
TYSKLAND & ENGLAND
150 forfattere protesterer over nul pris til Shamsie
Denne fratagelse af prisen har så fået over 250 forfattere til at indrykke et åbent brev i London Review of Books, hvor de i skarpe vendinger kritiserer beslutningen. Teksten slutter:
»Hvad er meningen med en litterær pris, der underminerer retten til at advokere for menneskerettighederne, principperne om åndsfrihed og ytringsfrihed og friheden til at kritisere? Uden disse er kunst og kultur meningsløs luksus.«
Blandt underskriverne er Monica Ali, Noam Chomsky, J.M. Coetzee, Teju Cole, Brian Eno, Rachel Kushner, Yann Martel, Ben Okri, Michael Ondaatje (der selv tidligere har vundet prisen), Sally Rooney, Arundhati Roy, George Saunders, Colm Tóibin og Roger Waters.
UGENS 10 BØGER
Manual til at genstarte civilisationen
Long Now Foundation blev grundlagt i 1996 – eller 01996, som de selv foretrækker at annotere årstallet (for at undgå ’the deca-millennium bug’) – for at »fremme langsigtet tænkning«. Se mere på longnow.org.
Et af deres projekter er The Manual for Civilization, et bibliotek, der indeholder de nødvendige bøger til at genstarte civilisationen, skulle den få behov for det. Hvad noget jo kunne tyde på. Jeg har nævnt dette bibliotek før her i spalten, hvor jeg valgte bøger fra Brian Enos bidrag til manualen. Denne gang gælder det så bøger udvalgt af teknologihistorikeren George Dyson.
- UNESCO: 700 Science Experiments for Everyone (1958)
- John von Neumann: Theory of Self-Reproducing Automata (red. Arthur Burks, 1966)
- H.G. Wells: The Time Machine (1895)
- Irving J. Good (red.): The Scientist Specultates: An Anthology of Partly-Baked Ideas (1962)
- Adrian Berry: The Next Ten Thousand Years: A Vision of Man’s Future in the Universe (1974)
- George Stuart Brady: Materials Handbook (1929, regelmæssige opdateringer)
- I.S. Shklokovski og Carl Sagan: Intelligent Life in the Universe (1966)
- Harold Eugene Saunders: Hydrodynamics in Ship Design (1956-1965)
- Willy Ley: Engineers’ Dreams: Great Projects That Could Come True (1954)
- David A. Mindell: Between Human and Machine (2002)
JORDEN
Fremtide er landet: #bookstagram
I en artikel i Independent skriver Zamira Rahim om den fremtid, vi alle sammen allerede lever i, nemlig en tid, hvor influencere på Instagram under hashtagget har langt større betydning end aviser og deres støvede dinosaurer, anmelderne. Pr. dags dato er der cirka 35 millioner opslag med hashtagget #bookstagram og 1,7 millioner med #shelfie (en net lille klapsammenmad af ordene shelf (reol) og selfie).
USA
National Book Awards: fem kategorier
Hertillands var den store nyhed naturligt nok, at Naja Maria Aidts Har døden … (som den første danske titel nogensinde) er nomineret i kategorien Oversat Litteratur. Der er i alt fem kategorier af National Book Awards. Pladsen tillader ikke, at jeg her nævner samtlige ti nominerede fra alle kategorier, så jeg begrænser mig til to fra hver liste.
- Fiktion: Marlon James: Black Leopard, Red Wolf og Colson Whitehead: The Nickel Boys.
- Ungdomsbøger: Randy Ribay: Patron Saints of Nothing og Akwaeke Amezi: Pet.
- Oversat Litteratur: László Krasznahorkai: Baron Wenckheim’s Homecoming og Nona Fernández: Space Invaders.
- Poesi: Ilya Kaminsky: Deaf Republic og Camonghne Felix: Build Yourself a Boat.
- Faglitteratur: David Treuer: The Heartbeat of Wounded Knee: Native America From 1890 to the Present og Keeanga-Yamahtta Taylor: Rce for Profit: How Banks and the Real Estate Industry Undermined Black Home Ownership.
TYSKLAND
Kortliste til Deutscher Buchpreis
Op til bogmessen i Frankfurt uddeles Deutscher Buchpreis på skønno 25.000 euro, der gives til årets tysksprogede, skønlitterære bog. Den lange liste er netop blevet barberet ned til en kort. De i alt seks bøger er:
- Raphaela Edelbauer: Das flüssige Land
- Miku Sophie Kühmel: Kintsugi
- Tonio Schachinger: Nicht wie ihr
- Norbert Scheuer: Winterbienen
- Sasa Stanisic: Herkunft
- Jackie Thomae: Brüder
Prisen uddeles ved en fornem ceremoni den 14. oktober.
Bognyt fra resten af verden
Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur.
Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.
Seneste artikler
Ja, naturligvis oversvømmes sociale medier nu af citater fra og links til Rushdies taler og skrifter
19. august 2022Salman Rushdie er alvorligt såret, talende og oppegående, men også jokende. Hans i forvejen imponerende bogsalg er på vej mod himlen, og de sociale medier oversvømmet af links til den brilliante forfatters ord. For de fleste mennesker vil det nok virke ganske logiskHvad i alverden er det, der foregår på toppen af Oslos berømmede nye bibliotekshus?
12. august 2022Bogkort er tilbage i avisen, bogkortbestyreren er på pinden – og hun starter fra bunden af bunken med en litterær begivenhed, der skal vare i 100 årAdda Djørups guide for litteraturinteresserede til Utopia, feriedestinationen over dem alle
24. juni 2022Nærværende Bognyt er det sidste før sommerferien og i den anledning dedikeret forslag til aktiviteter for de litteraturinteresserede i feriedestinationen over dem alle: Utopia. Der er noget for enhver smag og psst! Det er alt sammen fiktion. Naturligvis
Juryen “opdagede” det givetvist ikke men er muligvis blevet presset af Israel. Vi så det herhjemme med Movia hvor en troldehær begyndte at sende forargede emails på engelsk og dårligt dansk til trods for at der nok ikke er mange israelere der læser danske busreklamer.
Kritik af Israel er efter min opfattelse karriereødelæggende for folk der bevæger sig i politik, kultur og medier.