Note
Læsetid: 3 min.

Se filmen bag litteraturfestivalen In the making

I april 2001 var Lars Movin, Niels Plenge og Thomas Thurah i New York for at lave en film om det digtermiljø, som var blevet kendt under navnet The New York School of Poets. Filmen havde premiere i forbindelse med litteraturfestivalen In the making senere samme år
somethingwonderfulmayhappen newyorkschoolofpoets johnashbery inthemaking

Foto fra filmen

Kultur
2. oktober 2019

Den anden del af Informations serie om dansk litteratur efter år 2000 handler om litteraturfestivalen In the making og festivalens og de medvirkende amerikanske digteres indflydelse på dansk litteratur i årene efter. Festivalen fandt sted i København i august 2001. I april samme år var Lars Movin, Niels Plenge og jeg i New York for at lave en film om det miljø, som mange af de amerikanske digtere enten tilhørte eller var inspireret af.

Miljøet eller måske snarere den løse gruppering af digtere med tråde tilbage til 1950’erne er blevet kendt under navnet The New York School of Poets.

Gennem interviews med nogle af hovedpersonerne mellem dengang og nu – bl.a. John Ashbery, Kenneth Koch og David Lehman – fortæller filmen digternes og miljøets historie. Vi får gennem oplæsninger og ældre lyd- og billedmateriale også et indtryk af den legende, uhøjtidelige og ofte humoristiske digtning, de var fælles om, og af det fællesskab mellem digtere, malere og musikere, som udgjorde en både inspirerende og livfuld kerne i miljøet. Her optræder i andre interviews billedkunstnerne Jane Freilicher og Larry Rivers.

Nogle af de medvirkende i filmen deltog senere på festivalen i København.

Andre ville vi gerne have haft med. John Ashbery, et af de største navne i amerikansk poesi efter Anden Verdenskrig, vurderede desværre, at rejsen blev for lang og besværlig. Til gengæld møder vi ham i filmen både i interviews og ved et velbesøgt oplæsningsarrangement på Joe’s Bar i New York. Kenneth Koch havde vi også håbet at se og høre på festivalen – og som digtlærer for børnene i en børnehave.

Det sidste havde Koch gode erfaringer med og også skrevet bøger om, fint i tråd med New York Poet-digternes idé om det poetiske sprog som et materiale, der inviterer til leg og udforskning. I filmen møder vi også Koch både som historiefortæller og som oplæser, det sidste en solrig dag på campus ved Columbia University, hvor han gennem mere end fyrre år underviste de unge studerende – eller noget ældre børn – i poesi.

Filmen havde premiere i forbindelse med festivalen og blev vist nogle gange i Cinemateket og på Louisiana. Siden har den været i distribution i to små amerikanske selskaber, forhåbentlig til glæde for studerende, forfatterskoleelever og gæster på amerikanske kunstmuseer. Den har været sværere at finde for et dansk publikum.

En sidste oplysning: Filmen er som nævnt optaget i april måned 2001 og var færdigredigeret forud for festivalen i august. Et sted i filmen ser man David Lehman læse et af sine digte op i Washington Square Park og bag ham en flyvemaskine, der passerer World Trade Centers dobbelttårne. Digtet, Lehman læser op, handler om terrorangrebet på WTC i 1993.

Efter det nye angreb den 11. september 2001, mindre end en måned efter at de amerikanske digtere var rejst hjem, gør de billeder selvfølgelig et andet, mørkere og sært foruroligende indtryk. Vi valgte at lade billederne være, som de var. I stedet gjorde vi i materialet til filmen hos de amerikanske distributører opmærksom på, at billederne ikke havde andet formål på optagetidspunktet og siden i redigeringen end at knytte en forbindelse til Lehmans digt og herudover at danne en let genkendelig kulisse for det New York, som var byen, hvor digterne levede og skrev, og hvor de stadig lever og skriver.

Serie

20 FØR 20: Information skriver dansk litteraturhistorie

Information skriver det 21. århundredes danske litteraturhistorie. De 20 største begivenheder i de 20 år op til 2020 fortalt i 20 afsnit af Informations kritikere Erik Skyum-Nielsen, Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen og Tue Andersen Nexø.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her