Læsetid: 8 min.

For Socialdemokratiets nye kulturordfører er der mindst lige så meget kultur i håndboldhallen som i teatret

Jan Johansen er gammel sømand uden uddannelse, har endnu ikke set en ballet og har egentlig aldrig sådan rigtig tænkt på kunst og kultur. Og så er han Socialdemokratiets nye kulturordfører. Vi spurgte ham, om det er tilfældigt, at partiet – der ikke har skrevet et ord om kultur i sit forståelsespapir – har valgt netop ham som kulturordfører. Og hvad han vil med kulturen
Jan Johansen blev overrasket, da de tilbød ham tjansen som kulturordfører for Socialdemokratiet. For han er »jo ikke kulturradikal«, som han siger. Han vil kæmpe for, at vi får en bredere opfattelse af, hvad kultur er.

Jan Johansen blev overrasket, da de tilbød ham tjansen som kulturordfører for Socialdemokratiet. For han er »jo ikke kulturradikal«, som han siger. Han vil kæmpe for, at vi får en bredere opfattelse af, hvad kultur er.

23. september 2019

Han griner lidt og hæver de grå øjenbryn, så de kravler op bag brillerne.

»Jeg skal da være ærlig og sige, at da de ringede og tilbød mig kultur, sagde jeg: ’Hvor fanden kom den lige fra?’«

Så griner han igen.

Han virker generelt som en meget lattermild mand. I hvert fald mere, end jeg forestiller mig, den typiske MF’er er.

»Jeg mener, jeg er jo ikke nogen ivrig teatergænger,« fortsætter han. 

»Jeg har aldrig været til en ballet. Jeg har ingen uddannelse – jeg har ikke engang et stykke papir med et truckcertifikat.«

Jan Johansen ser heller ikke ud som det gennemsnitlige folketingsmedlem, tænker jeg, da han tager imod mig i receptionen på Christiansborg. Han ligner mere en gæv fyr fra landet. Sådan en, der kan tage fra, og som kan sige fra. Han er iført fornuftige sko og cowboybukser, og med en venskabelig og uformel fynsk kommentar hilser han på de fleste, vi møder på vejen til hans kontor. Sådan lidt om vejret og god weekend, ikke også da.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Malan Helge
  • David Zennaro
  • Viggo Okholm
Malan Helge, David Zennaro og Viggo Okholm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Margit Johansen

Tillykke. Nye friske øjne på en hel samfundssektor - kulturen - mon ikke MF'eren kan komme med en spændende ny vinkel på kulturen. Hans situation er som omkring 80 procent af den danske befolkning - de er ikke kulturforbrugere. Det koster jo en bondegård, hvis hele familien skal med på stadion til bold og pølser. Eller hvis man i stedet søger en plads i teatret - hvordan skaffer man biletter til det bedste? - hvor man faktisk kan se og høre noget.

Randi Christiansen, Robert Ørsted-Jensen, Vibeke Hansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Han lyder da som den helt rigtige! Jeg tænker, at han med den rigtige ballet også vil blive betaget over den ikke-litterære fortælling.
Men denne mand er klog og vil trække politikken i den helt rigtige retning.
Hvorfor er det så, der ikke stod noget i forståelsespapiret om kultur, som alle har så travlt med at påpege? Fordi der næppe er den store uenighed, og forståelsespapiret handler om at lande en aftale dér, hvor der er store knaster.

Malan Helge, David Zennaro, Robert Ørsted-Jensen, Vibeke Hansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Det er fint nok. Men det kræver en omdefinering af, hvad "kultur" er i forhold til "kulturordfører".

Kultur er selvfølgelig også de nære ting, Det ER naturligvis kultur, når du går til halbal, det er kultur, når du spiser en rugbrødsmad uden agurk og klør dig i røven uden at lugte til fingeren efterfølgende.

Hvorfor ikke finde en balletfyr og en dansktopfyr i en og samme skikkelse? Så var man fri for med det samme at trække grænserne hårdt op mellem Det Kongelige og det bondske. Vi er jo alligevel alle enige om, at kulturen spænder så vidt, at grænser ikke findes.

Thomas T. Jensen

I det gamle Rom var det græske teater højt værdsat som underholdning.
Lige indtil en anden form for underholdning begyndte at blive populær: Stiliserede tvekampe og krigsspil samt hestevognsvæddeløb. Det blev så populært, at Vespasian byggede Colosseum og vidste, at hvis han gav folket, hvad det ville have, brød og krigsskuespil samt konkurrencespil, så opførte folket sig roligt og underdanigt. Renæssancen satte liv i de gamle dyder, og teatret blev det store politiske talerør. Men nu går udviklingen som i det gamle rør. Kunstteater og kunstfilm er på vej ud, og sport (stiliseret kamp-, krigs- og konkurrencespil) i haller og TV bliver den mest fremherskende kultur. Måske er det fordi, at hvis en civilisation har krigen på nært hold (som i oldtidens Athen), vil folket gerne have teater. Men når krigen er langt væk, som i det romerske imperium og nutidens Europa, så vil folk have krigens stiliserede udtryk tættere på.
Bare en tanke.

Valdemar Vest, Karsten Aaen, Karsten Lundsby, Mikael Velschow-Rasmussen og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Altså har vi tilsyneladende fået en regering de vil sætte kulturen fri til at passe sig selv. Herligt!

Jørgen Wind-Willassen

Det er vel som så meget andet i politik for tiden - de glade amatørers ballet.
Man behøver ikke at vide noget om det man snakker om.

Anne Mette Jørgensen

Vorherre til hest. Museer og andre institutioner skal klare sig med fonde og hattedamer.
Ærlig talt, ville vi finde os i, at en sundhedsminister mener, at man kan ansætte personale fra gaden.
Opret dog en sportsminister, når det nu er så folkeligt.
At nedgradere kultur museer som flintøkser og vikinger vidner om ordførernes ringe viden.
Joy er også et besynderligt valg.
Et land uden kultur og gode museer er et fattigt land.
Mennesket lever ikke af brød alene.
Fred være med, vild med dans, fodbold, x factor o. lign.
Men hvis vi skal nøjes med nu og her underholdning er det trist.

Carsten Wienholtz, Flemming Olsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

KATASTROFAL UVIDENHED!

Og det er så ham, der skal repræsentere regeringens forhold til kunsten!

Et hold af fiksere, der ikke ANER hvad kunst betyder for et samfund, og kun lukker huller.

NUL fremsyn. NUL visioner.

Er der overhovedet NOGET på Christiansborg, som har en dybere forståelse af hvad der holder et samfund sammen?

= Evnen til at tænke og vurdere selv. Som rækker ud over at være i konkurrence.