Klumme
Læsetid: 4 min.

Stjålet guldtoilet er enten kunstnerens værste mareridt eller en snedig gimmick

I denne uge kunne kulturredaktionen konstatere, at verden er blevet beriget med en ny og bæredygtighedsfikseret udgave af Istanbulbiennalen, en ny streamingtjeneste for podcasts og en sejr for hovedpersonen i Pokémon-tegnefilmsuniverset, som har været 22 år og 1.000 tv-episoder undervejs. Til gengæld blev et toilet i 18 karat guld stjålet fra en kunstudstilling i ly af natten
Er guldkunstneren blevet guldtyv?

Er guldkunstneren blevet guldtyv?

Zuma/Ritzau Scanpix

Kultur
20. september 2019

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Guldtoilet stjålet fra kunstudstilling

Maria Kjær Themsen

»Kunstverdenens guldhorn? I går aftes stod jeg og kiggede på Cattelans toilet i 18 karat guld – og nu er det blevet stjålet fra Blenheim Palace og udstillingen. Enhver kunstner og kurators mareridt! Jeg håber for alle parter, at de finder værket, inden tyvene smelter det om!« 

Sådan skrev direktøren for Copenhagen Contemporary på Facebook, Marie Nipper, efter at hun havde været med til den spektakulære åbning af den italienske kunstner Maurizio Cattelans udstilling på Blenheim Palace i England.

Flere troede, at Cattelan selv stod bag tyveriet, kendt som han er for at tage tykt pis på etablissementet, f.eks. ved at lave et fuldt funktionsdygtigt toilet i 18 karat guld og kalde det America. Landet, hvor en procent ejer det samme som de resterende 99 procent tilsammen. Cattelans kommentar lød:

»Whatever you eat, a two-hundreddollar lunch or a two-dollar hot dog, the results are the same, toilet-wise

Sammensmasket alt muligt eller podcastens fremtid?

Katrine Hornstrup Yde

I tirsdags gik det danske bud på en slags podcastens Netflix i luften: Podimo hedder betalings-streamingtjenesten, hvorfra du kan høre gamle og gratis og nye og eksklusive podcasts i alle genrer.

Kulturredaktionen lytter med blandede følelser amok indtil næste tillæg, alt imens vi stiller hinanden spørgsmål som: Bliver dette en længe ventet levevej for podcastproducenter, eller er Podimo en haj, der æder alle de små fattigfisk derude? Kan de med deres væld af konceptuelt legende, kendisbeværtede nye formater erstatte eller overlappe det, som Radio24syv gav os?

Gider folk betale for adgang til noget, der altid har været gratis? Er det hele bare en skramleplads for forhastet sammensmasket alt muligt? Eller er det dansk podcasts endelige folkelige gennembrud?

Nye pronominer til popstjerne

Cecilie Armand

Med tweetet »Today is a good day so here goes. I’ve decided I am changing my pronouns to THEY/THEM after a lifetime of being at war with my gender I’ve decided to embrace myself for who I am, inside and out …« melder popstjernen Sam Smith ud, at de identificerer sig som nonbinær person.

Fansiden @SamOnCharts svarer:

»We’re so proud of you« og bliver rettet til »Them*« af @Greggburrowsuk, inden brugeren @fxkinmisery konstaterer: »you can still say ’yo’.« 

Med fansenes (omend forvirrede) velvilje har Sam Smith bevist, det ikke kræver mere end 280 tegn at forklare sine foretrukne pronominer. They can do it!

Podcastanbefalinger: Jeffrey Epstein

Anna von Sperling

Jeffrey Epstein tog sit eget liv i en fængselscelle den 10 august. Manden, der leverede purunge piger til stenrige mænd, forlod denne verden, uden at hans ofre fik anledning til at stille ham til regnskab. Tre podcasts gør deres for, at han ikke glemmes.

Over to episoder ruller vært Robert Evans den sjovkloge podcast Behind the Bastards sagen ud. Det er oplysende og sjovt, men først og fremmest er han og hans gæster godt gammeldags rasende over at leve i et land, hvor den slags kan ske. Det er god energi.

I den større anlagte og mere velproducerede podcast Broken: Jeffrey Epstein undersøger de to journalister Ariel Levy og Julie K. Brown sagen med følsomhed og perspektiv. Og stiller spørgsmålet: Var Epstein et råddent æble eller nærmere eksponent for en kultur?

Og har du ikke fået nok, har der netop også været premiere på en tredje podcast Epstein: Devil in the Darkness, men den har jeg til gode.

I år handler Istanbulbiennalen om bæredygtighed

Lone Nikolajsen

Istanbulbiennalen er netop åbnet, og årets tema er ’Det syvende kontinent’, som her refererer til alt det plastic, der ligger og flyder i oceanerne. 57 kunstnere har bidraget med værker, der er udstillet rundt om i byen.

Biennalens kurator, Nicolas Bourriaud, har udtalt, at kunstturisme CO2-udledningsmæssigt kun er en dråbe i havet, mens det egentlige problem er masseturisme, så det er bare at tage afsted. Biennalen kan ses til den 10. november.

Pokémonmester med vilje af stål

Serge Savin

Gennem mere end 1.000 tv-episoder og 22 tegnefilm har fans verden over fulgt pokémontræneren Ash Ketchum drage ud på livets i vej i en kamp for at opnå drømmen om at blive pokémonmester.

I søndags lykkedes det så for første gang Ash at vinde et særligt pokémonmesterskab, hvor pokémonvæsener og deres trænere kæmper mod hinanden, til stor glæde for fans verden over.

Med en omsætning på mere end 600 mia. kr. er Pokémon verdens mest omsættende medieunivers, foran både Mickey Mouse og Star Wars. Men meget tyder nu på, at et snarligt punktum må sættes i gigantforretningens hovedfortælling, når den evigt tiårige karakter efter 22 år endelig har opnået sin drøm.

Her på redaktionen beundrer vi unge Ash og hans mange følgeres vedholdenhed.

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hjælp, lokummet brænder eller rettere, er det brandvarmt?