Note
Læsetid: 4 min.

Vigtig litterær opdagelse: Shakespeare kommenteret af John Milton

Ugens Bogkort fortæller om den litterære guldgrube: Et nyligt fundet værk af Shakespeare stopfyldt med håndskrevne noter af selveste John Milton. Derudover skal vi et smut til Brasilien og høre, om dengang Paulo Coelho blev tortureret og efterfølgende om Nobelballade i Norge
Ugens Bogkort fortæller om den litterære guldgrube: Et nyligt fundet værk af Shakespeare stopfyldt med håndskrevne noter af selveste John Milton. Derudover skal vi et smut til Brasilien og høre, om dengang Paulo Coelho blev tortureret og efterfølgende om Nobelballade i Norge

Jesse Jacob

Kultur
20. september 2019

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

ENGLAND & USA

Shakespeare kommenteret af Milton (!)

I 1623 blev skuespil af William Shakespeare (1564-1616) trykt for første gang i den udgave, der nu kaldes First Folio. Af 750 eksemplarer kendes til eksistensen af 233. For tre år siden solgtes et eksemplar på auktion for over 15 mio. kr. Et af disse har befundet sig på Free Library i Philadelphia i USA siden 1944, og det er et eksemplar propfyldt med understregninger, tilføjelser og kommentarer i marginen.

Tidligere i år udgav professor ved Pennsylvania State University Claire Bourne en artikel om denne anonyme annotator, som kunne dateres til ’midten af det 17. århundrede’ og værende meget »lydhør over for følelsen, præcisionen og mulige fortolkninger af dialogerne«. Hos Shakespeare, forstås.

Bournes artikel var illustreret med flere billeder af den annoterede Shakespeare-udgave, og da den blev læst af Jason Scott-Warren, fellow ved Universitetet i Cambridge, bemærkede han, at håndskriften påfaldende mindede om John Miltons.

Det er en kendt sag, at forfatteren til Det tabte paradis (1606-1674) var stor fan af Shakespeare, men tænk, at hans egen udgave af mesterens skuespil skulle have overlevet, og endda være så proppet med guf. Men i en lang, detaljeret blogpost gennemgår han beviserne. Og en lang række eksperter (og der er mange Shakespeare- og Miltoneksperter i denne verden) bakker ham op.

»Dette er måske en af de vigtigste litterære opdagelser i moderne tid,« udtaler Dr. Will Poole fra New College i Oxford til The Guardian.

BRASILIEN

Dengang Coelho blev tortureret

Den argentinske avis Clarín har bragt et indlæg af forfatteren Paulo Coelho (født 1947), der fortæller om engang, under diktaturet i Brasilien (1964-1985), da han blev tilbageholdt af myndighederne og tortureret. Det var i 1974, og den senere så verdensberømte forfatter var bare en langhåret rockmusiker. Han anede ikke, hvorfor han var blevet arresteret og tilbød sine bødler at indrømme hvad som helst, angive hvem som helst, skrive under på hvad end de måtte ønske.

Svaret lød:

»Du er terrorist. Du fortjener at dø. Du kæmper mod dit eget land. Du kommer til at dø langsomt, men først skal du lide.« Men pludselig en dag blev han sluppet fri. Hans forældre kom sig aldrig over frygten og skammen.

Artiklen slutter:

»Og det er tilbage til disse årtier af bly, som Præsident Bolsonaro – efter at have fremhævet en af de værste torturbødler som sit idol – er ved at føre vores land.«

SVERIGE

Nobelballade er en tradition

Forfatter og tidligere journalist på Dagens Nyheter Ingrid Carlberg har skrevet en biografi med titlen Nobel, og hendes gamle avis har bragt et længere uddrag, som omhandler tiden efter Alfred Nobels død, hvor det kom frem, at ni tiendedele af formuen (ca. 2.5 mia. kr. i danske nutidspenge) skulle gå til hæderspriser. Spoiler: Arvingerne var ikke just begejstrede.

USA

Lidelse og privilegieblindhed

Der findes megen slags litteratur, der kun får stedmoderlig behandling af f.eks. mig, men sælger som jodtabletter efter et atomangreb. I en anden, researchrelateret sammenhæng landede jeg på hjemmesiden for Byron Katie International. Lidt mere strømlinet end en normal forfatterhjemmeside (faneblad med oversættelse til 38 forskellige sprog, 24-timers hotline og så videre). Nærmere en multinational virksomhed end en forfatter, selv om Byron Katie netop baserer firmaet på bøger, hun har skrevet.

Mixet bestsellerliste

Denne side er naturligvis for fimsehøjpandet til at få noget så plebejisk som bestsellerlister på tøjet. Så ugens ti bøger er ikke en bestsellerliste. Heller ikke denne uge. Men det lugter lidt af overskåren remouladeflaske alligevel: Ugens bogliste er sammensat af diverse danske bestsellerlister, men hvilke titler, der nævnes, og i hvilken rækkefølge er noget, jeg aldeles har trukket ud af min helt personligt subjektive og utilregnelige røv:

  1. Kristian Bang Foss: Frank vender hjem
  2. Patrik Svensson: Åleevangeliet
  3. Rune Lykkeberg: Vesten mod Vesten
  4. Anna Rosling Rönnlund, Ola Rosling, Hans Rosling: Factfulness
  5. A.J. Kazinski & Thomas Rydahl: Mordet på en havfrue
  6. Mark Manson: Kunsten af være fucking ligeglad
  7. Mich Vraa: Haabet
  8. Merete Pryds Helle: Folkets skønhed
  9. Shahrnush Parsipur: Kvinder uden mænd
  10. Sayaka Murata: Døgnkioskmennesket

De danske biblioteker har fire titler: Elsk det, som det er: fire spørgsmål, der kan ændre dit liv, Om at forandre sin tankegang og forandre verden, Behøver jeg din kærlighed? Hvordan du får al den kærlighed, anerkendelse og værdsættelse, du behøver og Lykken har tusind navne: lev i harmoni med livet, som det er. Som altid i slige sammenhænge er der en ’personlig historie’ bag: I 1986 fik Byron Katie (født 1942) en epifani.

Hun beskriver den således:

»Jeg opdagede, at når jeg troede på mine tanker, så følte jeg lidelse, men når jeg ikke troede på dem, så led jeg ikke, og at dette er sandt for alle mennesker. Så enkel er friheden. Jeg opdagede, at lidelse er noget, man vælger.« Hvor må det være rart at vide. Det siger jeg videre til folk i Syrien, Yemen, Nordkorea og Congo.

IRLAND, USA & ENGLAND

George RR Martin om Tolkiens plothuller

Da han for nylig modtog en medalje i Dublin, svarede fantasyforfatteren George RR Martin (ham med Game of Thrones) på spørgsmålet om sine yndlingsbøger. Han fremhævede JRR Tolkiens Ringenes herre, som han angiveligt genlæser engang cirka hvert andet eller tredje år, men kan påpegede også nogle ’plothuller’, især omkring slutningen, som han opsummerede således:

»Og Aragorn herskede viist i 100 år,«

og fortsatte:

»Men hvad med skattepolitikken? Og når der kom hungersnød? Og hvad med alle resten af orkerne? Gennemførte Aragorn en politik med systematisk folkemord på orkerne? Eller blev de hjulpet tilbage i samfundet?«

USA

Langt ude ikke så langt væk længere

Mellem 1980 og 1995 blev Gary Larsons tegneserie Langt ude bragt i over 1.900 aviser. Som bogudgaver er der solgt mere end 45 mio. kopier. I 1995 trak den meget pressesky Larson (født 1950) sig tilbage fra stort set alt, men nu i mandags annoncerede den officielle hjemmeside pludselig en ’ny æra’ for tegneserien. Internettet koger.

Serie

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her