Nyhed
Læsetid: 5 min.

Zenia Stampe: Kulturminister Joy Mogensen spreder misinformation om omprioriteringsbidrag

Kulturminister Joy Mogensen får regeringens ændring af omprioriteringsbidraget til at lyde af mere, end det er. Sådan siger De Radikales kulturordfører Zenia Stampe, der kalder det »at føre offentligheden bag lyset.« Hun bakkes op af lektor i kulturpolitik Stig Jarl. »Det havde jeg ikke forventet af Joy Mogensen,« siger han
Hvis ministeren kom med disse oplysninger i Folketingssalen, ville det være på kant med ministeransvarlighedsloven,« skriver Zenia Stampe (R) på Facebook

Hvis ministeren kom med disse oplysninger i Folketingssalen, ville det være på kant med ministeransvarlighedsloven,« skriver Zenia Stampe (R) på Facebook

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kultur
1. oktober 2019

I et tweet fredag annoncerede kulturminister Joy Mogensen (S), at det såkaldte omprioriteringsbidrag – som siden 2016 har skåret to procent af støtten til en lang række kulturområder – vil blive reduceret til 0,6 procent i regeringens kommende finanslovsudspil.

Men det baserer sig ifølge De Radikales kulturordfører Zenia Stampe på en grov omgang talgymnastik.

»Jeg er ked af at sige det, men det her er simpelthen misinformation og vildledning fra ministerens side. Det er at føre offentligheden bag lyset med forsæt. Hvis ministeren kom med disse oplysninger i folketingssalen, ville det være på kant med ministeransvarlighedsloven,« skriver Zenia Stampe (R) i et facebookopslag søndag.

Der er særligt to forhold, som er faldet den radikale kulturordfører for brystet.

I sit tweet fredag meddelte Joy Mogensen, at omprioriteringsbidraget på kultur samlet set vil blive reduceret til 0,6 procent, og hun vedlagde en liste med titlen »Status på annullering af omprioriteringsbidrag«. Listen rummede i alt 11 kulturområder, som man måtte forstå, ville blive fritaget for omprioriteringsbidraget med regeringens kommende finanslovsforslag.

Men det er reelt set kun to af de nævnte områder på listen – nemlig folkehøjskoler og kunstneriske uddannelser – der slipper for besparelserne som et resultat af regeringens forslag. De resterende ni områder på listen – herunder mediestøtte, filmstøtte, kunststøtte, egnsteatre og spillesteder – er allerede friholdt omprioriteringsbidraget, og at inkludere dem på en liste, der gør »status over annulleringen af omprioriteringsbidraget« er ifølge Zenia Stampe ikke alene »fordrejende og vildledende«, men også »direkte forkert.«

For det andet giver Joy Mogensens tweet indtryk af, at alle de kulturinstitutioner, som fortsat vil være omfattet af omprioriteringsbidraget – herunder Nationalmuseet, Det Kongelige Teater og Statens Museum for Kunst – fremover kun skal skæres med 0,6 procent mod de tidligere to procent. Men heller ikke dét er korrekt. 

»Tallet på de 0,6 procent kommer af, at ministeriet har lavet den talfinte at tage de nedskæringsramte instutioners besparelser og dividere dem ud på hele kulturministeriets område – altså også de områder, der aldrig har været omfattet af omprioriteringsbidraget. Og på den måde kan man få nogle meget store og koncentrerede besparelser til at ligne en bagatel,« skriver Zenia Stampe. 

Ekspert i kulturpolitik og -økonomi, lektor på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab Stig Jarl, deler den radikale kulturordførers forargelse over kulturministerens kommunikation.

»Det havde jeg ikke forventet af Joy Mogensen,« siger han til Information.

»Det kan da godt være, at regeringen og kulturministeren ikke mener, at de kan få finansloven til at hænge sammen, hvis de fjerner omprioriteringsbidraget for kulturinstitutionerne. Det kan da også være, at de faktisk er tilhængere af, at kulturinstitutionerne fortsat skal skæres med to procent hvert år. Men så er det eneste rimelige, at de melder det klart ud, så vi ved, hvor de står,« siger Stig Jarl, der mener, at man må kunne regne med, at regeringen »leverer gennemskuelige oplysninger«.

»Det er jo svært at gennemskue, hvor meget af denne omgang spin, der er ministerens initiativ, eller om det er embedsmænd eller rådgivere, der har troet, at hun kunne slippe afsted med et sådant forsøg på at stikke offentligheden blår i øjnene,« siger han.

Information har forsøgt at få kulturminister Joy Mogensen i tale, men hendes presserådgiver henviser til et svar, hun allerede har givet på Zenia Stampes facebooktråd.

Her medgiver kulturministeren, at det kun er støtten til kunstuddannelser og højskoler, der som noget nyt bliver friholdt omprioriteringsbidraget med regeringens finanslovsudspil, mens de resterende ni områder på listen »ikke er noget nyt«.

Når hun alligevel har medtaget dem, skyldes det, at hun ønsker at »give et klart billede af, hvor store besparelserne egentlig er på kulturen samlet.«

»Siden jeg startede som kulturminister, er jeg igen og igen blevet forholdt det som et faktum, at hele kulturområdet er underlagt det, man i avisen for nylig kaldte ’amputerende’ nedskæringer qua omprioriteringsbidragets toprocentsbesparelser. Men det er jo – heldigvis – ikke rigtigt,« skriver hun.

Men det er ikke nogen god forklaring på at vildlede med sin kommunikation og give indtryk af, at man har gjort mere for kulturen, end man har, mener Stig Jarl.

»Den tidligere kulturminister Mette Bock blev aftvunget en oversigt over, hvor omprioriteringsbidraget ramte. Det var ikke kønt, men ærligt. Når nu Joy Mogensen eller hendes embedsmænd tilsyneladende ikke kan finde ud af at spille med åbne kort, må det blive pressens opgave at tage den liste punkt for punkt og gøre det synligt, hvilke institutioner, der fortsat er ramt, og hvilke der slipper,« siger han.

Zenia Stampe har siden sit facebookopslag fredag været i kontakt med Joy Mogensen og fået »en god snak med hende«, som hun selv formulerer det. Men over for Information fastholder hun sin kritik af ministerens vildledende kommunikation.

»Den egentlige nyhed er ikke, at omprioriteringsbidraget bliver sænket til 0,6 procent ud af det samlede kulturbudget. Den egentlige nyhed er, at alle de kulturinstitutioner, der fortsat er omfattet af omprioriteringsbidraget – bl.a. Statens Museum for Kunst, Nationalmuseet og Det Kongelige Teater – for femte år i træk skal spare to procent på deres budgetter uden at have fået nogen slutdato endnu,« siger Zenia Stampe.

Hun kalder det for »mangel på respekt« over for de ramte kulturinstitutioner at forsøge at sælge en dårlig nyhed som en god.

»Hvis man som regering ikke ønsker at smide en redningsvest ud til de institutioner, der har været med til at starte en debat om omprioriteringsbidraget, så skal man i det mindste være ærlig omkring det – og sige, at man alligevel ikke kommer til at give dem en hjælpende hånd,« siger hun. 

Mandag eftermiddag tikkede en pressemeddelelse ind fra Kulturministeriet. Her præciserede ministeriet, at det kun er højskolerne, de kunstneriske uddannelser – og som noget nyt også Det Kgl. Biblioteks Universitetsbibliotek – der friholdes for besparelser.

I pressemeddelelsen citeres Joy Mogensen:

»Jeg ved, at mange havde håbet, vi kunne fjerne alle sparekravene på hele kulturområdet allerede fra næste år. Til dem vil jeg sige: Det er stadig regeringens mål – men vi må tage det skridt for skridt og gøre det på en økonomisk ansvarlig måde.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Toft Sørensen

Den form for strategisk kommunikation er simpelt hen for dårligt af den nye kulturminister, da der som nævnt i artiklen, reelt bliver tale om en vildledning af offentligheden.

John Andersen, Carsten Wienholtz, Christian Mondrup og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Nedskæringer på kulturområdet er tåbelige, det er småpenge, der regnes formodentlig mere forkert en formiddag i finansministeriet, end der vindes på kulturelle besparelser.
Så op med tegnebogen, for rent faktisk kommer investeringer i kulturstøtte flerfold tilbage.

Poul Erik Pedersen, Ete Forchhammer og Michael Gyes anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

"Vi må..." Ok, fint med en god hold-ånd, men hvor bli'r ressortet af for denne minister? vil hun overhovedet sætte hælene i når hendes ressort mishandles, ikke anerkendes?

Henrik Rosengren

Joy Mogensen undskyldte igår tallene og erklærede at det ikke var tiltænkt.
HVOR ER DET FORFRISKENDE! :)
Efter mange år med et topstyret "uangribelighedsprincip" hvor ministre hellere vil lyve for folketinget end at indrømme en fejl.

Hvilken politiker er mest troværdig?
> Joy Mogensen som erkender en fejl og undskylder med god tro.
eller
> Inger Støjberg som "ikke har modtaget eller kender ordlyden af.." et mail/referat af hendes møde.
(En sætning hun gentog ordret igen og igen overfor folketing og presse; Hun vidste det altså godt)

Tak Joy; Med ærlighed og at vise lidt menneskelighed kommer man længst

Mvh Henrik

Ete Forchhammer

Næste spørgsmål: Hvor var embedsværket da den "misforståelige" meddelelse blev sendt ud?

Poul Erik Pedersen

I tillæg til de allerede offentliggjorte kommentarer, til artiklen, blot følgende: man kunne håbe at Radikale Venstre ville benytte lejligheden til at få samlet oppositionen, til venstre for regeringen. Denne samling kunne så passende bruges på at få diskuteret hvilken kulturpolitisk linje, man kunne blive enige om i denne regerings embedsperiode. Det ville kunne danne grundlag for en mere overordnet kulturpolitisk debat, forhåbentligt præget af andre dagsordener end den forrige regerings kulturkonservative linje.
Endvidere ville man vinde den fordel ved en sådan debat, at man faktisk kan præsentere den siddende kulturminister med kulturpolitiske argumenter for at få afskaffet omprioriteringsbidraget helt. Det er selvfølgelig indlysende nok, at samfundsøkonomien sætter rammen for hvor meget det offentlige kan investere (herunder investere i kunst og kultur). Men i øjeblikket ser det jo ud til at dansk økonomi klarer sig ganske godt, så der burde jo - alt andet lige - være muligheder for at få vendt tendensen fra evige nedskæringer til aktiv investering.
Kulturpolitikken burde være et oplagt politikområde at prioritere, hvis vi skal have en fornemmelse af at vi har fået en ny regering med andre politiske mål.
mvh. poul.