Læsetid: 4 min.

Bladtegneren, kunstneren og den intellektuelle satiriker Peter Lautrop er død

Peter Lautrop, som døde lørdag, 75 år gammel, aflyste klassekampen i en satiretegning, gjorde en tegning af en agurk til leder i Information og udstillede i en menneskealder den uendelige menneskelige dumhed, så vi alle kunne grine af den
Peter Lautrop havde en fobi over for begrebet ’massebevægelser’.

Peter Lautrop havde en fobi over for begrebet ’massebevægelser’.

Peter Lautrop

21. oktober 2019

Læsere af Information før årtusindskiftet vil mærke et stik af tristhed ved meddelelsen om, at tegneren Peter Lautrop er død. Han blev 75 og var aktiv, indtil sygdom lammede den tegnehånd, der i mere end 50 år producerede subtile, ofte morbide, men altid grotesk morsomme kommentarer til samtidens dårskaber.

Selv når der blev leet højest af hans indfald, tog man ikke fejl af hans sorte tuschpenselpatos. Han havde altid noget alvorligt og vigtigt på hjerte med et permanent kritisk blik på magten, hvad enten den havde højre- eller venstre-etikette.

Politisk hykleri, forstillelse og elementær løgnagtighed blev afdækket med underfundig hån. Selv de milde og tilforladelige tegninger i det syrede bamseunivers, han opdyrkede sammen med den åndsbeslægtede chefredaktør Povl Høst-Madsen i 70’erne og ind i 80’erne, var sofistikerede spark i skridtet på den selvhøjtidelige venstrefløj, der hævdede at repræsentere de masser, som jo stemte på Mogens Glistrup.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Olaf Tehrani
 • odd bjertnes
 • Mikael Witte
 • Steen K Petersen
 • Svend Erik Sokkelund
 • Ejvind Larsen
 • Vibeke Rosenkjær
 • Anker Heegaard
 • David Zennaro
 • Henrik Brøndum
 • lars søgaard-jensen
 • jørgen djørup
 • Marianne Stockmarr
 • Eva Schwanenflügel
 • Niels-Simon Larsen
Olaf Tehrani, odd bjertnes, Mikael Witte, Steen K Petersen, Svend Erik Sokkelund, Ejvind Larsen, Vibeke Rosenkjær, Anker Heegaard, David Zennaro, Henrik Brøndum, lars søgaard-jensen, jørgen djørup, Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tak for de ord. Ja, Peter Lautrop var i sandhed en begavet tegner, som har været savnet i Information i mange år. Om senere tegnere for avisen vil jeg kun sige: 'Jeg har fortjent bedre'!.

lars søgaard-jensen

Præcis som "en Munch", "en Picasso" eller "en Jorn" afslører sig i sit udtryk, således afslører "en Lautrup" sig selv. Og niveauet hos Lautrup var indenfor hans felt fuldt på højde med de nævntes.
Som Information-læser siden 1974 husker jeg mange af Lautrups tegninger undervejs. Særligt hans bidske tegning "Et sundhedsvæsen" hvor 2 personer med bind for øjnene leder en tredje mellem sig står tydeligt. Stadig trist aktuel.
Lautrup fik analyseret og sagt betydeligt mere og med større præcision med væsentlig færre streger end alle andre bladtegnere - dengang og siden.

Christel Gruner-Olesen, Ole Arne Sejersen, Niels Jakobs, Steen Obel, Mikael Witte, Per Marquard Otzen, Ole Kresten Finnemann Juhl og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar