Læsetid: 4 min.

Derfor har Peter Handke diskvalificeret sig selv til Nobelprisen

Nobelprismodtager Peter Handke skriver godt, ja, men han har også støttet Milosevics regime og det voldsorgie, der har ødelagt flere Balkanlande
Nej, Peter Handke har ikke skudt med et maskingevær fra et bjerg ned mod Sarajevos gader, men han har støttet hjernen bag det voldsorgie, der har ødelagt flere Balkan-lande. Han har aldrig undskyldt det eller revideret sit standpunkt, skriver Alen Meskovic.

Nej, Peter Handke har ikke skudt med et maskingevær fra et bjerg ned mod Sarajevos gader, men han har støttet hjernen bag det voldsorgie, der har ødelagt flere Balkan-lande. Han har aldrig undskyldt det eller revideret sit standpunkt, skriver Alen Meskovic.

Alain Jocard

18. oktober 2019

Lad mig sige det med det samme: Peter Handke er en forfatter i nobelprisklassen, og jeg mener alle burde læse hans skønlitterære bøger. Men alle burde også vide, at han er en folkemord-apologet, der i snart 30 år har støttet og forsvaret et forbryderisk regime, som forfulgte nogle af Serbiens bedste forfattere som Mirko Kovac, nakkeskød landets kritiske journalister som Dada Vujisavljevic og Slavko Curuvija og begik mord på sine politiske, provestlige modstandere som Ivan Stambolic og Zoran Djindjic.

Regimet førte og støttede krige i sine nabolande og fremprovokerede det internationale samfunds isolation, sanktioner og til sidst – en militær intervention fra NATO.

Alene det, som Slobodan Milosevics regime gjorde ved Serbien og dets samfund, dets kunstnere og uafhængige presse, og faktummet at Peter Handke var på regimets side, gør, at han har diskvalificeret sig som kandidat til en så fornem pris, som den i Stockholm er.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
  • Morten Hjerl-Hansen
Steffen Gliese og Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

En kroat kunne holde sammen på Balkan i kraft af overlegen moralsk autoritet; men når hyænerne kommer bagefter, i næste generation, ryger grundlaget, selvom konservative kræfter med alle midler forsøger at bevare det, der forlængst er forbi.