Læsetid: 4 min.

Finæsteten, der hyldede Milosevic: Portræt af nobelprisvinder Peter Handke

Den østrigske forfatter Peter Handke modtager Nobelprisen i litteratur 2019. Som politisk figur er han dybt problematisk, som forfatter er han storslået
Peter Handke kritiserede de vestlige mediers dækning af Jugoslavien-krigen, han besøgte Radovan Karadzic i Pale, var gæst i Milosevic’ krigsforbrydercelle i Haag og talte sågar ved hans begravelse i 2006. Det vidner om hans kolossale politiske naivitet og idioti.

Peter Handke kritiserede de vestlige mediers dækning af Jugoslavien-krigen, han besøgte Radovan Karadzic i Pale, var gæst i Milosevic’ krigsforbrydercelle i Haag og talte sågar ved hans begravelse i 2006. Det vidner om hans kolossale politiske naivitet og idioti.

Alain Jocard

11. oktober 2019

Hvis der på forhånd skulle være en frygt for, at de to nobelpriser i litteratur efter skandalerne i Det svenske Akademi skulle vælge at sætte moral over æstetik og lade mindst en af priserne gå til en politisk korrekt forfatter, til to kvinder og til mindst en forfatter fra en ikke vestlig kulturkreds, så må man konstatere, at med valget af den østrigske forfatter Peter Handke (f. 1942) har Akademiet effektivt gjort den frygt til skamme.

Peter Handke er mand, europæer og dertil en af de mest politisk ukorrekte forfattere i vores tid.

Æstetisk er valget af Peter Handke til Nobelprisen i litteratur for 2019 ubestrideligt. Han er en af de største nulevende forfattere. En formbevidst finæstet, der har skrevet noget af det smukkeste, der er skrevet i efterkrigens europæiske litteratur.

En klang af det vil en del kende fra Wim Wenders film Himlen over Berlin fra 1987, hvor Handkes digt »Das Lied von Kindsein« med det inciterende »Als das Kind Kind war …« kører som en slags magisk lydspor gennem filmens fantastiske univers.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Handke nøjedes ikke som den ven af Serbien, han var, med at kritisere de vestlige mediers dækning af Jugoslavien-krigen, han besøgte i Pale Radovan Karadzic, arkitekten bag de etniske udrensninger i Bosnien, var gæst i Milosevic’ krigsforbrydercelle i Haag og talte sågar ved hans begravelse i 2006."

Ifølge ICTY var både Mladic, Karadzic og Milosevic arkitekterne bag den såkaldt etniske udrensning i Bosnien-Herzegovina, hvilket i sig selv er kontroversielt - ligesom det er kontroversielt at ingen dømtes for alle de andre rapporterede etniske udrensninger, herunder dén af serbiske civile i Krajina-provinsen, som USA hjalp kroaterne med.

Peter Nielsens overfladiske og tendentiøse omtale af Handke som 'idiotisk' m.m. kaster en tåbelig skygge over Peter Nielsens dømmekraft og saglighed som journalist.

Steen Piper, Søren Fosberg, Mogens Holme og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar

Hvor ironisk historien udarter sig; Milosevic og andre tiltaltes på spinkle, politiserende og spekulative grundlag, mens den allerstørste krigsforbryder sad tungt på ICTY (domstolen kaldtes i visse (FN-)kredse Madeline Albright's stand). USA gjorde sig skyldige i at bryde den internationale våbenembargo mod Jugoslavien, da landet bl.a. hjalp kroaterne direkte og forsynede muslimerne i Bosnien med våben. USA gjorde sig skyldige i at true en suveræn stat med krig, hvis den ikke gik med på USA's betingelser; dette dømtes Nazityskland bl.a. for at have gjort af Nürnberg-domstolen. Og USA angreb Serbien militært med bombefly, herunder civile mål, hvilket er en voldsom krigsforbrydelse.

Og alligevel står den danske offentlighed med en historie om de gale, afsindige og morderiske serbere med folkedrab på menuen déngang tilbage i 90'ernes borgerkrig i Jugoslavien - og historien om at vi netop har hævet vort forsvarsbudget for at kunne leve op til de krav, der stilles i NATO, som ledes af verdenshistoriens største krigsforbryder, USA. Det er virkeligt kvalificeret.

Hov, glemmes skal det heller ikke at amerikanerne i perioden efter albanernes magtovertagelse i Kosovo lod KLA terrorisere jøder, sigøjnere, serbere og kroater, som alle forstod at man ønskede et etnisk-albansk Kosovo. Idag er Kosovo et uroligt område, hvor gangsterkriminalitet råder (bl.a. omtales Kosovo som central for organiseret kriminalitet i Europa).

Marianne Ljungberg

øhh...kan nogen fortælle mig, herunder Peter Nielsen, om det er i orden at foretage "etniske udrensninger"? Nobelpris eller ej?

Henrik Ljungberg

Adskillelsen af Handke i flere bestandele: Forfatter, politisk figur er absurd.

I sin bog "A journey to the Rivers: Justice for Serbia fra 1996 forsvarer og agiterer Handke for den serbiske nationalisme, som var rationalet for de etniske udrensninger dvs. folkemord. Man kan i en samtidig kontekst tale om den serbiske nationalisme, som en slags protonationalisme for den senere udbredelse af europæisk etno-nationalisme fx i Visengrad-landene.

Forfatteren og den politiske figur er derfor smeltet sammen i Peter Handke og når nobelprisen gives til ham er det også en anerkendelse af (serbisk) nationalisme.