Læsetid: 6 min.

Er fordrejning af historiske fakta et politisk synspunkt?

I en tid hvor sultanagtige autokrater er på fremmarch, og hvor skillelinjen mellem sandt og falsk bliver sløret, burde vi diskutere de moralske valg, forfattere og journalister kommer til at stå over for i de kommende årtier
Peter Handkes tildeling af Nobelprisen, er ikke en almindelig litteraturpris, men snarere en slags hyldest for ’life time achievement’, der som ingen andre ophøjer forfatteren i offentlighedens øjne og giver alle hans udsagn – både dem i værkerne og dem udenfor – en særlig tyngde og troværdighed. Derfor burde Handke slet ikke have modtaget denne pris, mener forfatter Alen Meskovic.

Peter Handkes tildeling af Nobelprisen, er ikke en almindelig litteraturpris, men snarere en slags hyldest for ’life time achievement’, der som ingen andre ophøjer forfatteren i offentlighedens øjne og giver alle hans udsagn – både dem i værkerne og dem udenfor – en særlig tyngde og troværdighed. Derfor burde Handke slet ikke have modtaget denne pris, mener forfatter Alen Meskovic.

CAP/KFS

25. oktober 2019

I fredagens udgave af Information delte min kritiske kommentar af årets nobelprisuddeling opslag med litteraturredaktør Peter Nielsens langt mere positive.

Dér stillede jeg et simpelt etisk spørgsmål: Hvorfor hylde en forfatter, der har støttet et forbryderisk regime, som har forfulgt andre forfattere, begået drab på kritiske journalister og politiske modstandere? En folkemord-apologet, der gang på gang har fordrejet historiske fakta?

Min kritik var altså rettet mod nobelkomiteens blåstempling af den forfattertype, som Peter Handke repræsenterer, og som er velkendt i de eksjugoslaviske lande: magthavernes faktafordrejende talerør; de undertrykte forfatteres diametrale modsætning. Denne forfattertypes morale kommer bedst til udtryk i en af Milosevics støtters, forfatter Brana Crncevics, berømte udtalelse fra 1990’erne:

»Mellem sandheden og Serbien vælger jeg Serbien!«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu