Kommentar
Læsetid: 2 min.

Giv din niece en DAB-radio i julegave, så nogen kan få et eller andet for vores skattekroner

Hvis ikke der var et udbud, ville mediecheferne aldrig have fået idéen om en DAB-kanal for unge, skriver kulturredaktør Katrine Hornstrup Yde i denne kommentar
Tirsdag kom nyheden om, at det ikke blev Radio 24syv (billedet), der vandt udbuddet om den nye DAB-kanal, men Radio Loud, der vil satse på unge lyttere.

Tirsdag kom nyheden om, at det ikke blev Radio 24syv (billedet), der vandt udbuddet om den nye DAB-kanal, men Radio Loud, der vil satse på unge lyttere.

Niels Christian Vilmann

Kultur
25. oktober 2019

Forestil jer et møde i mediebranchen. Ovalt bord. Danskvand. Stempelkander. Lidt skåret frugt i skåle. En projektor, der borer sig gennem det grå lokale op på et lærred: »HVAD VIL DE UNGE HAVE?« står der med den der skrifttype fra tv-serien SKAM.

En mand i hvid skjorte og med geleret hår strøget bagover og ned bag ørerne rømmer sig:

»DAB«, siger han.

»DAB?«, spørger de andre.

»DAB«, nikker han.

»De unge lytter i støt stigende grad til podcasts, de får deres viden og nyheder fra sociale medier. Vores opgave som innovativ mediebranche er at gå ind og fange dem på en helt anden og omkostelig platform,« nikker han ivrigt.

»Men«, indvender en anden: »DR Medieforskning påviste jo i deres rapport om Medieudviklingen 2018, at færre unge hører digital radio. I 2018 var det 29 procent, året før var det 35 procent. De eneste, der lytter mere til DAB nu end tidligere, er danskere over 65.« Hun fumler nogle papirer frem fra en mappe og læser op fra rapporten:

»En af årsagerne er omlægningerne af DAB-standarden i efteråret 2017, som betød, at flere af de første DAB-radioer, der var på markedet, ikke længere kunne bruges. For mange unge har en DAB-radio nok ikke været det, der stod øverst på ønskesedlen. Samtidig har de mange andre, konkurrerende tilbud og fundet alternativer, da radioen pludselig blev tavs på grund af et skifte fra en DAB-standard til en anden

Alle kigger på manden. Der er stilhed. 

»Vi gør det alligevel«, siger en kvinde i en polo efter lidt tid. 

»Vi GØR det!«, råber manden glad. »Alligevel! En DAB-kanal til unge!«

Så rejser de sig op og hamrer næverne ned i bordet. »DAB! DAB! DAB!« En kvart kiwi falder fra skålen og ned på gulvet.

Selvfølgelig (håber jeg) ville ingen mediefolk nogensinde på denne måde foreslå at oprette en DAB-kanal for unge. For det giver dokumenteret set ingen mening. Men til april får vi alligevel en DAB-kanal til unge med navnet Loud. Om indholdet bliver godt, kan jeg ikke spå om, selv om jeg har vilde fordomme – vi har i stedet spurgt et par af de unge.

Men det er ikke hurtigt overstået at stene fortabt over, hvor vanvittig dansk mediepolitik er i disse år. For ungdoms-DAB er en af mange trælse, afledte effekter af den politiske stangtennis med Radio24syv. Det var en DAB-kanal, den tidligere regering sendte i udbud for at redde dele af kanalen. Og så vandt sammensuriet Radio Loud i stedet.

Morale? 1: Hvor der ikke er efterspørgsel, er der udbudsrunder, der vindes på absurde kriterier. 2: Husk at købe en (ny!) DAB-radio til din niece i julegave, gamle læser. Så nogen får et eller andet for vores skattekroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det virker som problemet ikke så meget er LOUD, men mere at der skal sendes på DAB og så at det ikke er 24/7. LOUD vil sende til unge/yngre, som de store medier for længe siden har afskrevet til radiolytning.
Helt ærligt så gik der flere år med 24/7 før jeg fandt nogle af deres programmer interessante, og nogle af deres programmer elendige.
Før hele mediedanmark går i selsving, hvad var det så for nogle (fremragende?) programmer 24/7 ville sende på DAB?

Erik Nielsen, David Zennaro, Nette Skov, Susanne Kaspersen, Palle Pendul og Allan Madsen anbefalede denne kommentar

Interessant, at politikerne ikke ville have en DAB-kanal for unge, men en kulturkanal på DAB. Oprettelsen af en ny DAB-kanal og en ny tv-kulturkanal var en del af regeringens - og ikke mindst Mette Bocks - kulturpolitik. I allersidste øjeblik blev DAB-kulturkanalens betingelser lavet om, så den kunne søges af 24syv. Oprettelsen af kanalen havde i starten intet med 24syv at gøre -men det skal jeg lige love for ændrede sig.....

Dorte Sørensen, David Zennaro, Nette Skov, Olaf Tehrani, Allan Madsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Liselotte Paulsen

Henning Kjær, alle formiddags programmerne vil jeg i stor grad savne! Debatter man kun blev klogere af. Knud Romer kom hele raden rundt, hvad angår emner. Jeg kunne blir ved. Det er tragisk at 27syv er blevet forkastet til den “skræddersyede” DAB kanal og spild ad skattekroner. ØV!

Kim Houmøller, Anker Heegaard og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Det værste er ikke at firmaet Roskilde Festival der i forvejen har nogle ekstremt attraktive skatteaftaler med Skat har vundet. Det værste er at JEG skal betale. Men det er så nemt at bruge andre folks penge. Succes, tjah, hvis det bliver muligt at lytte til den over bredbåndet, så skal det nok blive en succes. Over DAB bliver det til at forældre lige fik en ide til en julegave til afkommet, men husk at få byttemærke på.

Dorte Sørensen

Ib Christensen
Overskuddet fra Roskilde Festivialen har altid gået til forskellige projekter til glæde for børn og unge osv. Overskuddet skyldes meget frivilligt arbejde fra sportsklubber og andre . Så den med at Roskilde Festivallen lever af skattekroner holder ikke.

Hvis nogen skal kritiseres for at licensbetalerne/nu skatteyderne skal betale bør lægges på tidligere kulturminister Per Stig Møller, der fik oprettet Radio Møller-24/7 hos det Berlingskehus.

Peter Andersen

@ Ib Christoffersen
- Enhver med en mobil kan høre LOUD. Det har alle unge.

Lars F. Jensen

@Peter Andersen Dette er et udbud omkring en DAB kanal. DAB kan ikke teknisk modtages af mobiltelefoner.
Det står alle frit at streame på nettet, men det er noget helt andet.

Lars :)

Peter Andersen

@ Lars F. Jensen
Prøv Google Play. Søg på DAB. Download.