Læsetid: 4 min.

For Harold Bloom var Bibelen det største litterære værk og Shakespeare den største forfatter

Harold Blooms hovedformål var at lære folk at læse (stor) litteratur
Harold Bloom var fra 1955 ansat ved Yale University, English Department, hvor han bl.a. blev kendt for at sige »my dear« til alle studerende uanset køn. Han underviste for sidste gang fire dage før sin død.

Harold Bloom var fra 1955 ansat ved Yale University, English Department, hvor han bl.a. blev kendt for at sige »my dear« til alle studerende uanset køn. Han underviste for sidste gang fire dage før sin død.

Henrik Salling

25. oktober 2019

Havde det stået til den amerikanske litteraturkritiker og -teoretiker Harold Bloom (f. 1930), som døde sidste mandag i en alder af 89, burde Shakespeare på et tidspunkt anerkendes som forfatter til Bibelen. For sidstnævnte var hans yndlingsbog og førstnævnte hans foretrukne forfatter, således som det fremgik af hovedværket Shakespeare and the Invention of the Human (1998), som analyserer alle 38 stykker og autoritativt fastslår, af 24 af dem er verdenslitterære mesterværker.

Den selvsikre autoritet er karakteristisk for Bloom og altdominerende i hans bedst kendte værk The Western Canon: The Books and School of the Ages, der udkom i 1994 og af nogle blev modtaget som en gave fra himlen, af andre opfattet som en provokation fra en sur, gammel, hvid mand bosiddende i det østlige USA.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • peter hanke
  • Morten Hjerl-Hansen
peter hanke og Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu