Note
Læsetid: 4 min.

Hurlumhej i Det Svenske Akademi

Der oddses sædvanligvis forkert i forbindelse med modtageren af Nobelprisen i litteratur, men nu hvor plejer som bekendt er død i Det Svenske Akademi, kan det være, at gætterierne rammer plet, når der her i oktober skal uddeles hele to priser
Der oddses sædvanligvis forkert i forbindelse med modtageren af Nobelprisen i litteratur, men nu hvor plejer som bekendt er død i Det Svenske Akademi, kan det være, at gætterierne rammer plet, når der her i oktober skal uddeles hele to priser

Jesse Jacob

Kultur
4. oktober 2019

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

SVERIGE

Noble odds

Man skal have boet i en rævegrav iført lydtætte ørebøffer, hvis det er forbigået ens opmærksomhed, at der har været lidt hurlumhej i Det Svenske Akademi de forgangne par år. Faktum var i hvert fald, at der ikke blev uddelt nogen Nobelpris i litteratur i 2018, og der derfor skal gives hele to styk i år. Og det sker nu i begyndelsen af oktober. Og så lyder den sædvanlige forskræp-artikel sådan her: Hvad er oddsene hos betting-firmaerne?

Sædvanligvis gættes der aldeles forkert. Men ’plejer’ er som bekendt temmelig død, så hvem ved. Ifølge den norske hjemmeside braodds.com er Anne Carson favorit (odds 5.00), fulgt af Maryse Condé (6.00), Can Xue (9.00), Haruki Murakami (9.00), Ngugi Wa Thiong’o (9.00) og Margaret Atwood (11.00). Personligt hepper jeg på enten César Aira (odds 26.00) eller Thomas Pynchon (slet ikke på listen). Men Anne Carson ville nu også være svært fjongo. Vi venter. Trommehvirvel …

NORGE, SVERIGE & DANMARK

Hotelmagnat og jordbær

Der er gang i den i dansk forlagsbranche for tiden: Forrige mandag eksploderede nyheden om, at Gyldendal ’fusionerer’ med Rosinante, og om fredagen kom der så en pressemeddelelse om noget, der angiveligt har været en offentlig hemmelighed i månedsvis: Den norske hotelmagnat Petter Stordalen og hans ’forlagskonglomerat’ Strawberry Publishing ’invaderer’ landet, ganske som de rullede ind i Sverige i vinters. Med budkrige om de mest sælgende (krimi-)forfattere og panik på direktionsgangene til følge.

Det fyger rundt med tocifrede millionbeløb. Angiveligt. Dagens Nyheter i Sverige skriver om ’Stordalen-effekten’, men i den norske avis Klassekampen kan ingen forlæggere genkende billedet om eksorbitante millionforskud. Så hvad er oppiskede rygter, og hvad er fakta? Tja, cirka umuligt at hitte rede i. Men ’faktum’ er, at streaming af lydbøger er fremtiden, at Bog & Idé har lanceret noget, der minder om et antikvariat med glimmerbukser, og om lidt kommer Amazon. Og SÅ …

USA

Patti Smith og abens år

Den nu 70-årige punkrocker Patti Smith vandt National Book Award i 2010 for bogen Just Kids. For nylig udkom endnu et bind erindringer, denne gang med titlen Year of the Monkey, illustreret med hendes efterhånden ikoniske polaroidfotos. En stor del af teksten er skrevet, mens hun boede på et hotel ved navn Dream Inn. Enhver tung metaforik i det navn er tilsyneladende velkommen:

»Var det hele bare en drøm?« skriver hun, mens hotellets neonskilt vistnok taler til hende.

Ifølge Los Angeles Times er bogen mindre erindring, end den er poesi eller impressionistisk tekst som f.eks. i hendes bog Woolgathering.

UGENS 10 BØGER

TOPDOLLAR FAGLITTERATUR

Der findes en hjemmeside, thegreatestbooks.org, hvor der står (min oversættelse): »Denne liste er dannet ud fra 122 ’de bedste’-boglister fra forskellige fremragende kilder. En algoritme bruges til at danne en ’mesterliste’ baseret på, hvor mange gange en specifik bog dukker op. Visse lister tæller mere end andre. Jeg stoler gennemgående mere på lister lavet af forfattere og eksperter end på de brugergenererede.« Og er der noget, jeg her på siden er en sucker for, så er det algoritmer og eksperter. Smiley. Og min egen subjektive overhøjhed. Blinkesmiley. Denne uges bogliste er plukket fra listen over alle tiders bedste faglitteratur.

  1. Michel de Montaigne: Essays (oversat af Else Henneberg, 1580/1998)
  2. Henry David Thoreau: Walden: Livet i skovene (oversat af Niels Brunse, 1854/2012)
  3. Gertrude Stein: Alice B. Toklas’ selvbiografi (oversat af Viggo Kjær Petersen, 1933/2015)
  4. Charles Darwin: Arternes oprindelse (oversat af Jørn Madsen, 1859/2009)
  5. Rachel L. Carson: Det tavse forår (oversat af Ebba Hentze, 1962/1969)
  6. George Orwell: Hyldest til Catalonien (oversat af Birte Svensson, 1938/1975)
  7. Karl Marx & Friedrich Engels: Det kommunistiske manifest (1848)
  8. Albert Einstein: Perspektiver og udsyn (oversat af David Jens Adler, 1954/1967)
  9. Virginia Woolf: Sit eget værelse (oversat af Merete Ries, 1928/2013)
  10. Stephen Hawking: En kort historie om tid (oversat af Jan Teuber & Marie Pedersen, 1988/1997)

BABYLONIEN

Historien om Gilgamesh: En konge fra Sumer rider igen (igen)

I foråret fik vi takket være Sophus Helle og Morten Søndergaard en ny dansk oversættelse af ’verdens ældste roman’, Gilgamesh-eposset, hvis opdagelseshistorie og sammenstykning fra en uoverskuelig mængde lertavler med kileskrift er sin helt egen bog værd. Og den bog er så udkommet nu (i endnu en ny version): Gilgamesh: The Life of a Poem af Michael Schmidt, der tidligere har skrevet bogen The Novel: A Biography. Hele stofkomplekset er så omfattende, at man skal være dedikeret assyriolog for bare at kradse i det gamle ler.

GHANA & STORBRITANNIEN

Kærlighedsterroristen Maxwell

Forrige tirsdag lancerede Maxwell Maundy sin bog British Dream – Darkest Humanity ved en reception på det britiske konsulat i den ghanesiske hovedstad Accra. Bogen er dels en palimpsest over bogen British Dream af David Goodheart, en nationalistisk og tilsyneladende mildt sagt racistisk bog.

Maundys bog handler så om, hvordan han var immigrant i England og igang med en masters-grad, da hans visa først løb ud, og han siden var så uforsigtig at publicere et blogindlæg med overskriften »Jeg vil være en terrorist i London«. Og han mente ’terrorist’ i Martin Luther King-betydningen, nemlig en der kæmper for kærlighed og retfærdighed. Sådan så MI5 og de britiske domstole ikke helt på sagen.

Maundy endte med at tilbringe tre år i Pentonville-fængslet. Disse oplevelser har han så nu skrevet en bog om – og jeg gentager det lige: Releasefesten blev holdt på det britiske konsulat. Sådan er verden så rundtosset.

JORDEN

Project Drawdown

Project Drawdown er ifølge sin hjemmeside ’verdens førende kilde til klimaløsninger’. I 2016 udgav de en bog, der sammenligner 100 forskellige tiltag og rangerer dem ud fra deres effekt. Alt sammen baseret på den hårdest mulige videnskab.

Projektet har netop – op til FN’s klimatopmøde for nylig i New York – udgivet endnu to rapporter: The Expontential Roadmap, der gennemgår 36 forskellige tiltag, som er nødvendige for at nedbringe CO2-udledningerne, og Meeting the 1.5 Degree Climate Ambition. Her på pinden er håbet så, at den ganske verdens forhåbentlig voksne og ansvarlige politikere læser med.

Serie

Bogsladder fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her