Læsetid: 12 min.

James Turrells ’House of Light’ er en negativ Platons hule, her er der ingen skygger

Det sorgløse i den amerikanske lyskunstner James Turrells kunsthusinstallation ’House of Light’ kan jeg næsten ikke holde ud, den illusionsrigdom, den mangel på fare, frygt, tankespind, tørhed, uhjemlighed. På samme tid er det hysterisk smukt og perfektioneret, fredfyldt, ambitiøst
Den amerikanske lyskunstner James Turrells husinstallation House of Light ligger isoleret oppe i højderne ti kilometer nord for Tokamachi omkring 220 kilometer nord for Tokyo.

Den amerikanske lyskunstner James Turrells husinstallation House of Light ligger isoleret oppe i højderne ti kilometer nord for Tokamachi omkring 220 kilometer nord for Tokyo.

Tsutomu Yamada

4. oktober 2019

Omviseren, en ældre kvinde, tager imod ved den amerikanske lyskunstner James Turrells husinstallation House of Light. Solen skinner, luften er klar og kold.

Huset ligger isoleret oppe i højderne ti kilometer nord for Tokamachi i Niigata-præfekturet på nordvestsiden af Japans hovedø, Honshu, omkring 220 kilometer nord for Tokyo.

Huset er i mørkt træ, mørkebrune stolper og planker. En bred trappe i lyst, pigmenteret beton fører op til indgangen små tre meter over jorden. Et sort net hænger hele huset rundt mellem tag og veranda.

Yasunari Kawabata skrev i 1957 om området i romanen Sneland. Det litterære værk, Turrell selv nævner som præmis for værket, er forfatteren Junichiro Tanizakis essay Skyggehyldest fra 1933. En bog om mørke og skygger, ikke lys.

Direktøren for Echigo-Tsumari Art Triennalen Fram Kitagawa, gav Turrell bogen, da han bestilte installationen i 2000. Turrell skriver, at han med installationen ville bygge et meditationshus, at hensigten har været, at op til tre familier ad gangen deler en overnatning, at de deler deres tanker, at de samtaler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu