Læsetid: 14 min.

Jørgen Bækmark var opdraget til at sidde rank på stolen – hos FDB skabte han stole, hvor folk sad godt

En lille håndfuld møbeldesignere fra FDB blev i efterkrigstidens Danmark indretningsarkitekter for den fremvoksende velfærdsstat. Mens politikerne ændrede samfundet med sociale reformer, ændrede de hjemmene med demokratiske møbler. Men så skiftede tidsånden, og IKEA tog over. Information har besøgt 90-årige Jørgen Bækmark, den sidste nulevende designer fra dengang, møbelarkitekterne tegnede fremtiden
Jørgen Bækmark bliver snart 90 år. Her samler han et stuebord, han selv har tegnet, som dog ikke er et FDB-møbel.

Jørgen Bækmark bliver snart 90 år. Her samler han et stuebord, han selv har tegnet, som dog ikke er et FDB-møbel.

Tor Birk Trads

25. oktober 2019

I et gult murstenshus i Hammel nord for Aarhus sidder en mand i en stol. Han har selv tegnet den. Det er en pindestol af lyst træ med flettet sæde og dampbøjede armlæn, og i modemagasinerne betegnes den som »en moderne klassiker«. Selv kalder Jørgen Bækmark bare stolen ved sit navn: J81.

Den snart 90-årige møbeldesigner foretrækker enkelhed og funktionalitet – både når han tegner sine møbler, og når han taler om dem. 

»Der skal ikke være så meget pynt,« siger han og kigger hen over brillekanten på sit mørke titaniumstel. »En god stol skal have et sæde, så man kan sidde ned, og et ryglæn, så man kan læne sig tilbage. Det er dét.«

Navnet Jørgen Bækmark er uløseligt forbundet med en epoke i dansk møbelhistorie, der ofte omtales som den moderne guldalder. Han er den sidste nulevende tidligere leder af FDB’s berømte tegnestue, der fra efterkrigstiden og frem forsynede den voksende danske middelklasse med billige, funktionelle og demokratiske designmøbler, som var til at betale.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Rene Bolvig
  • Tom Andreæ
  • Palle Pendul
  • John Hansen
  • Thomas Tanghus
  • ingemaje lange
  • Ole Meyer
  • Katrine Damm
  • Oluf Husted
David Zennaro, Rene Bolvig, Tom Andreæ, Palle Pendul, John Hansen, Thomas Tanghus, ingemaje lange, Ole Meyer, Katrine Damm og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer