Læsetid: 4 min.

Jonas Eika lavede lige en mild Thomas Bernhard

I kunsten at skide i egen rede og holde politiske taler i forbindelse med litterære udmærkelser, står Jonas Eika stadig noget i skyggen af mesteren over dem alle
I kunsten at skide i egen rede og holde politiske taler i forbindelse med litterære udmærkelser, står Jonas Eika stadig noget i skyggen af mesteren over dem alle

Henrik Montgomery

1. november 2019

Politikerne var sådan set selv ude om det. Det var dem, der for nogle år siden ville samle uddelingen af Nordisk Råd-priserne. Tidligere havde musik-, film- og litteraturpriserne udspillet sig som separate begivenheder, men så blev de samlet i én årlig gallaevent i forbindelse med Nordisk Råds session for at kaste lidt kunstnerisk glans over det politiske samarbejde i Norden og i forventning om, at de prismodtagende kunstnere sikrede den gode stemning og høfligt takkede for de gavmilde priser.

Fra og med tirsdag aften blev den illusion brudt, da forfatteren Jonas Eika i Koncertsalen i Stockholm ved en livetransmitteret galla alt andet end servilt tog imod Nordisk Råds Litteraturpris og kvitterede med en tale, der er ved at skrive sig ind i historien.

Førende politikere fra Norden sad i koncertsalen. Mette Frederiksen sad på forreste række som forstenet og lyttede til Jonas Eikas opsang. Eika havde taget Nordens vigtigste talerstol den aften, og ingen kunne undslippe eller vende det døve øre til.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Kurt Nielsen
  • Palle Yndal-Olsen
  • Troels Ken Pedersen
  • Maj-Britt Kent Hansen
Katrine Damm, Kurt Nielsen, Palle Yndal-Olsen, Troels Ken Pedersen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ole Kresten Finnemann Juhl

Når medier spotter, håner og latterliggør politikere, så dør medier. Når kunstnere spotter, håner og latterliggør politikere, så roser medier kunstnere. Når kunstnere hylder politikere, så spotter, håner og latterliggør medier kunstnere.

Det er gået voldsomt tilbage med forståelsen af den borgerlige offentlighed pga., nå ja den udbredte borgerlighed, der præger vores tid.
I gamle dage ville alle og enhver netop have forventet, at en prismodtager ville holde en sådan tale - ja, i endnu højere grad, end det skete, forbinde sin kunst med sin synspunkter og rette en skarp kritik imod formelle og uformelle magthavere og undertrykkende strukturer i samfundet.

Katrine Damm, Maj-Britt Kent Hansen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar