Kulturredaktionen anbefaler det perfekte MIX-festivalmix

I ugens løb har kulturredaktionen bl.a. undret sig over, at ikoniske filminstruktører gider hidse sig op over superheltefilm, at Aalborgs kunstmuseum KUNSTEN bliver underordnet Louisiana, og at man censurerer rappere i Storbritannien
Filmfestivalen MIX Copenhagen starter lørdag. Katrine Hornstrup Yde giver gode råd til at overskue programmet og anbefaler at slutte af med klassikeren My Own Private Idaho. 

Filmfestivalen MIX Copenhagen starter lørdag. Katrine Hornstrup Yde giver gode råd til at overskue programmet og anbefaler at slutte af med klassikeren My Own Private Idaho

Ritzau Scanpix

Kultur
25. oktober 2019

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

MIX is the warmest colour

Katrine Hornstrup Yde

For tiden sidder undertegnede og skriver om, at dette århundredes største kærlighedsfilm allesammen er queer. Stoler I på det, er der god grund til at gå i biografen under filmfestivalen MIX Copenhagen, der starter lørdag, eller at springe på MIX Odense, som allerede er i gang.

Programmet for den københavnske festival er uoverskueligt, og hjemmesiden er ved deadline nede. Dertil er temaerne meget abstrakte: Exhale, Expand, Explore og Exhilarate. Mit bedste råd er en tretrinsraket af et MIX-mix:

1: Se noget nyt og vildt og tilfældigt og åbn en låge i hjernen.

2: Mød op til en paneldebat, og få et nyt perspektiv.

3: Slut af med en klassiker – for eksempel My Own Private Idaho – og få det lækkert. Slut prut.

Royal pause fra papa(razzierne)

Sally Frydenlund

Nyt fra sladderlandet over dem alle, Storbritannien, hvor en krig raser. På den ene side står de skruppelløse tabloidmedier, på den anden side står prins Harry og hans kone, skuespiller-gone-prinsesse, Meghan Markle.

I denne uge meldte parret ud, at de trækker sig fra deres royale pligter i seks uger i håbet om en paparazzipause. Desuden har de begge søgsmål kørende mod hver deres sladderblade.

Harry mod The Daily Mirror og The Sun for at have hacket hans telefonsvarer og Meghan mod The Mail on Sunday for at have lækket et brev, hun har sendt til sin far.

Prins Harry og hans kone, skuespiller-gone-prinsesse, Meghan Markle.

Prins Harry og hans kone, skuespiller-gone-prinsesse, Meghan Markle.

MISC/ Ritzau Scanpix

Men avisen havde kun et brev at lække, fordi Meghans far, Thomas Markle, gav dem det helt frivilligt. Det var vel at mærke efter, han stagede et pinligt paparazzi-photoshoot af sig selv.

Den største skuespiller i den royale familie hedder rigtig nok Markle. Men ikke Meghan.

I England censurerer man rap

Ralf Christensen

Ordet er ikke længere frit på den britiske drill-hiphop-scene. London-rapperen Rico Racks er blevet idømt tre års fængsel for narkokriminalitet, men også fem års forbud mod at rappe bestemte ord, der refererer til narko. Det er ikke første gang, at politiet gør dette, og ideen er, at man derved kan mindske kriminalitet og vold.

Herfra foreslås det, at man leder efter årsagen i stedet for at gå efter symptomerne.

Gamle mænd og nye medier

Christian Monggaard

Det begyndte med Martin Scorsese, der sammenlignede Marvels superheltefilm med forlystelsesparker: »Det er ikke film om mennesker, der videreformidler følelsesmæssige, psykologiske erfaringer til andre mennesker.«

Det fortsatte med Francis Ford Coppola, der gav sin ven og kollega ret: »Martin var sød, da han sagde, at det ikke er film. Han sagde ikke, at det er afskyeligt, hvilket jeg siger, det er.«

Og nu blander også Ken Loach sig: »Jeg synes, de er kedelige. Det er varer … hamburgere (…) og har ikke noget med filmkunst at gøre.«

Det er hårdt at høre sine gamle helte kritisere film, man selv nyder i biografen. Men spøjst er det, at tre billedstormere, der engang selv skubbede til filmmediet, nu fremstår så reaktionære. Vi kan godt blive enige om, at superheltefilm fylder meget, og at filmkunsten er presset. Men sådan er det. Ting udvikler sig, og intet er, som det var engang.

Engang var Martin Scorsese blandt de instruktører, der rykkede ved filmmediet.

Engang var Martin Scorsese blandt de instruktører, der rykkede ved filmmediet.

Sikelia Productions / Columbia Pictures

Frank Ocean bestiller også pakker

Ralf Christensen

Amerikanske Frank Ocean har allerede givet os nogle af årtusindets bedste sange og udgiver nu sit første nye nummer i to år. På »DHL« rapper han blødt om at få leveret pakker og om sin succes. Det hverdagslige og det ekstraordinære.

Musikalsk er »DHL« præget af slæbende beats og nattemørke, velourbløde synth, der ekspanderer ude i store klangrum og andre stemninger omkring ham. Hans musik tilbyder aldrig enkle følelser, men flere stemninger på én gang. Også her. Og så opløses »DHL« stadig mere og mere for at ende i noget uldent og ubarberet. Velkommen tilbage, hr. Ocean.

Mere magt til Louisiana

Maria Kjær Themsen

SMK har skabt en filial i Thy, og nu udvider Louisiana sin position i Aalborg. Nærmere bestemt på det smukke museum KUNSTEN, som fremover vil være underlagt Louisianas ledelse. Det bliver nemlig Louisianas direktør Poul Erik Tøjner, der nu får det øverste ansvar for det kunstfaglige program på KUNSTEN.

Derfor leder KUNSTEN nu ikke længere efter en direktør, der kan matche den tidligere direktør Gitte Ørskous kaliber, men snarere efter en assistent til Poul Erik Tøjner med arbejdsplads i Aalborg. Det nye jobopslag er sendt ud.

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her