Læsetid: 5 min.

Lizzo, Adele og Jada frigør sig fra fordømmende blikke

Særligt indenfor popmusikken udfordres skønhedsidealet for tiden. I anledning af den nye danske dokumentarfilm om kropsaktivisme ’Fat Front’ giver musikredaktør Ralf Christensen her tre eksempler på hyldede kvindelige stjerner, der alle er blevet kaldt eller kalder sig tykke, og som på hver sin måde skubber til grænserne for, hvordan man er kvindelig popstjerne i 2019
Lizzo.

Lizzo.

Andrew Nelles

11. oktober 2019

Lizzos krop er et eventyr, hun selv bestemmer over

Amerikanske Lizzos krop råber os an, tager os i sin varetægt. Vi skal forholde os til hendes krop. Akkurat som vi skal til hendes pragtstemme, der er en skov af udråbstegn, et vandfald af gospel, en flødeskum af soul. Overvældelse er hendes gave til os.

Lizzo er brudt ind i mainstream i år. Det er sket med de to fyrige singler »Juice« og »Tempo«, hvor legenden Missy Elliott er med som gæst, samt med hendes tredje album Cuz I Love You. Lizzo får det til at føles som en leg at elske sig selv og sin krop, når hun står på en scene. Hvis ikke man elsker hendes sang og rap, som hun gjalder ud over mængden, så kan man knække sammen i krampelatter over hendes standuplignende taler mellem sangene.

Til Instagram tager hun billeder af sig selv i gennemsigtige negligeer og stramt latex, og det gør hun for sig selv.

»Jeg elsker at skabe former med min krop, og jeg elsker at normalisere klumperne på mine lår eller mit rygfedt eller mine strækmærker,« siger hun til Essence.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Katrine Damm
  • Signe K. Stranddorf
  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
ingemaje lange, Katrine Damm, Signe K. Stranddorf og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne artikel

Kommentarer

Signe K. Stranddorf

Jeg er meget uenig i at disse kunstnere skulle være udtryk for et "fedmeforsvar" eller generelt fremme usunde spisevaner.
Det de gør er smukt. De fremmer en kultur, hvor vi kan holde af os selv, frem for at blive målt og vejet, og især i populærkulturen er der behov for et brud med et indsnævrede skønhedsbillede, der glorificere ensartede tynde og meget slanke kroppe.
Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade anslår at der i Danmark er 5.000, der lider af anoreksi og 30.000, der lider af bulimi, samt minimum 80.000 unge i alderen 16-19 år, der er i risiko for at udvikle en spiseforstyrrelse.
Det er så vigtigt, at der er forbilleder som disse tre kvinder, der viser at man kan holde af sig selv selvom man ikke lever op til det dominerende skønhedsbillede.

Karin Winther, Ulla Søgaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Rikke Nielsen, Erik Fuglsang og Palle Pendul anbefalede denne kommentar

Problemet med Jada og Adele er jo ikke at de er tykke, men at de laver super nederen musik.
Som om verden ikke allerede var rigelig indsølet i tam og ligegyldig tøse-pop!?
At være født med en "flot" stemme, er ikke garant for evnen til at komponere god musik - ofte snarere tværtimod.
Ville Jada eller Adeles musik være til at holde ud, hvis de var i ordentlig form? Næppe.
BMI er ikke et relevant kriterie for kunstnerisk talent.

Anders Sørensen

Frederik Eskildsen, at de er tykke og laver "tøsepop" er vel ret beset punk.

Ikke at "punk" generelt er specielt godt.

Adele er vel ret beset, hvis man har forstand på musik, bedre end Sex Pistols.