Læsetid: 7 min.

Nobels litteraturpris skal afslutte et rædselsår for Det svenske Akademi

Efter et år i skandalens tegn skal Det Svenske Akademi i morgen forsøge at genvinde tilliden til verdens største litterære pris. Det sker ved at uddele ikke bare én, men to priser for 2018 og 2019. Samtidig er Akademiets genopbygning af det ramponerede renommé sket gennem en udlicitering af magt til en komité, der for over halvdelen af medlemmernes vedkommende består af folk helt udefra, mens Akademiets medlemmer er forvandlet til nikkedukker
Akademiet var tæt på at gå i opløsning eller miste retten til at uddele den årlige nobelpris i litteratur i forbindelse med alle skandalerne sidste år. Det har Anders Olsson, der blev indsat som permanent sekretær, siden indrømmet.

Akademiet var tæt på at gå i opløsning eller miste retten til at uddele den årlige nobelpris i litteratur i forbindelse med alle skandalerne sidste år. Det har Anders Olsson, der blev indsat som permanent sekretær, siden indrømmet.

Naina Helén Jåma / TT / Ritzau Scanpix

9. oktober 2019

Når Det Svenske Akademi i morgen kl. 13.00 annoncerer hele to nobelpriser i litteratur på én gang for 2018 og 2019, så forsøger Akademiet samtidig at afslutte et rædselskapitel i institutionens historie. Den førhen så hæderkronede institution stod efter et år i skandalens tegn ved slutningen af 2018 sønderskudt tilbage: Ingen Nobelpris i litteratur blev uddelt, syv medlemmer havde i protest forladt Akademiet, og hård kritik fra såvel svenske som internationale medier havde næsten ført til, at Akademiet mistede retten til fremover at uddele Nobelprisen i litteratur.

De forladte stole i Akademiet er siden blevet genbesat af nye folk, og arbejdet med nobelprisen genoptaget, men forsøget på at genopbygge institutionens ramponerede renommé viser nu at have medført en uhørt magtforskydning i Akademiet, hvor en lille gruppe af personer, hvoraf over halvdelen af medlemmerne er hentet ind udefra, i realiteten bestemmer, hvem der skal have Nobelprisen i litteratur, mens Akademiet er reduceret til nikkedukker.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu