Læsetid: 10 min.

Richard, Kaj og de andre kommunistagenter kæmpede mod Hitler for at ændre hele verden

Dobbeltbundede kufferter, kodede telegrammer fra Moskva, falske pas, dækadresser, illegale kurerer med penge syet ind i mavebælter, dynamit og brandbomber var nogle af de redskaber, et underjordisk kommunistisk netværk med hovedsæde blandt andet i København tog i anvendelse i den antinazistiske kamp før Anden Verdenskrig. Det fortæller historikeren Morten Møller og to fagfæller om i ny bog
En af de vigtigste illegale aktiviteter var kurertransporterne med penge. Det foregik ikke bare med dobbeltbundede kufferter, men også med specialsyede veste og mavebælter. Forfatterne kan dokumentere, at alene i året 1936 blev der smuglet et beløb i forskellige valutaer til København på 759.000 kroner – svarende til 27 millioner kroner i dag.

En af de vigtigste illegale aktiviteter var kurertransporterne med penge. Det foregik ikke bare med dobbeltbundede kufferter, men også med specialsyede veste og mavebælter. Forfatterne kan dokumentere, at alene i året 1936 blev der smuglet et beløb i forskellige valutaer til København på 759.000 kroner – svarende til 27 millioner kroner i dag.

Ritzau Scanpix

4. oktober 2019

De sindrige dobbeltbundede kufferter blev fremstillet på en særlig fabrik i udkanten af Moskva i 1930’erne og brugt til at fragte falske pas, udenlandsk valuta og kodede meddelelser rundt i et globalt netværk mellem illegale kommunistiske agenter.

Sådan en kuffert kunne en kurer medbringe i toget fra Moskva til Leningrad, videre over Helsinki til Stockholm og derfra med dampskib til København, hvor kufferten blev afleveret på en hemmelig adresse i Nyhavn. Her blev kufferten pakket om og overtaget af en matros, som sejlede den på en amerikabåd til New York, hvor den blev afleveret til en amerikansk kommunist.

Kufferten fik igen nyt indhold og blev overleveret til en kinesisk kommunist, der via San Francisco bragte kufferten til Shanghai, hvor den blev afhentet af en græsk styrmand med hyre på handelsruten mellem Shanghai og Vladivostok, hvorfra kufferten af en ny kurer bragtes til den transsibiriske jernbane. Efter en togrejse på 9.288 kilometer kom kufferten oven på sin jordomrejse tilbage til Moskva – klar til at blive brugt endnu en gang.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

"»Vores bog viser, hvordan politisk undergrundsvirksomhed kan udfordre åbne demokratiske samfund. I en tid med russiske hackerangreb og infiltrering af demokratiske valg er det en særdeles aktuel problemstilling.«"

Vi lever i en tid hvor der i store dele af især den vestlige presse sættes stærkt fokus på mulige infiltrationer og hackerangreb fra russisk side (Russiagate, som på mange leder og kanter er en klodset konspirationsteori er et velkendt eksempel), mens vestlige magters dokumenterede og offentligt vedgåede infiltration og destabilisering af lande som Ukraine, Syrien og Venezuela ikke italesættes som problematisk ... så artiklens udgangsreplik forekommer temmeligt tendentiøs, når det kommer til nutidens forhold.

Oveni dette fortæller artiklen også flere steder historien om at Europa, hvor de vestlige magter havde høj tolerance overfor fascismens opblomstring i Tyskland, Italien, Østeuropa og Spanien ... hvor bl.a. Frankrig og England direkte forsøgte at hindre en demokratisk valgt, socialdemokratisk regering i at modstå Franco's fascistiske kup. Den fortæller også historien om hvordan Stalin og den russiske ledelse udviklede mere og mere paranoia, bl.a. i konsekvens af de vestlige magters slet skjulte alliancer med de fascistiske kræfter i Europa.

"»Det skyldes sandsynligvis et skift i Stalins udenrigspolitik. Han gik nu ind for at skabe en slags borgfred med Nazityskland, så de kapitalistiske lande ikke skulle rotte sig sammen mod Sovjetunionen. Derfor kom der også ordre fra Moskva om at indstille sabotageaktionerne i Nordeuropa. Men bare få år senere, da Sovjetunionen blev angrebet af Tyskland, fik man brug for Wollwebers netværk igen. Og det er jo interessant, at når kommunisterne efter besættelsen blev rost for deres evner til sabotage, så var en del af forklaringen, at de havde haft flere år til at øve sig end deres borgerlige modstandskolleger.«"

Artiklen fortæller også historien om bl.a. marxistisk sindede mennesker, som i bestræbelserne på at bremse den kapitalistiske verdensordens forudsigelige rovdrift på naturen og katastrofer, tidligt indså at fascismens udvikling måtte bekæmpes direkte; i modsætning til den passivitet som prægede store dele af de vestlige befolkninger ... og som prægede de politisk-økonomiske kræfter i Vesten, som frem til krigsudbruddet samarbejdede med Tyskland, tolererede landets aggressive udvikling og udviste forståelse for den nazistiske politik.

Torben Skov, Alvin Jensen, Ole Arne Sejersen og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Der er vist ingen der undervurderer Sovjets del i sejren over Nazismen. Uheldigvis var kommunistpartiet selv udøver af en rædseldfuld terror, eksempelvis i Spanien. Læs George Orwell, Hyldest til Catalonien. Sovjet fik i øvrigt den meget store spanske guldbeholdning som betaling for deres hjælp. Det flytter ikke ved at de frivillige der satte livet på spil for republikken for de flestes vedkommende var kommunister. Danske der saboterede trawlere der skulle leveres til Franco blev senere angivet af ledende kommunister. Mange idealistiske kommunister forsvandt som bekendt i Stalintiden. Det er een af årsagerne til at Sovjets indsats under 2. Verdenskrig aldrig kan friholde regimet fra dets dystre sider. At USA blander sig er vist kendt af alle. Det gør jo netop også
USA anløben. Sådan handler stormagte og Rusland ligger tæt på DK.

Det er interessant - og beskrivende for vores ofte ret snævre og spekulative historieskrivning, at USA, som suverænt er den mest kriminelle og despotiske stat i vores historieskrivning, lige tilnærmelsesvist kan omtales som 'anløben', mens Rusland knyttes til begreber som terror, rædselsregime osv. På en måde er det spøjst ... og på den anden side er det ualmindeligt hæmmende for at danskere/vesterlændinge når dét mangfoldige oplysningsniveau, som rigtigt mange lægger til grund at vi har.

Rusland ligger tæt på DK, javist - og USA dirigerer os økonomisk/handelsmæssigt og militært.

jens peter hansen

Nu var vi jo nogle stykker der havde fast plads foran den amerikanske ambassade i 70'erne, mens Sovjets indfald i Tjekkoslovakiet og Afghanistan højst blev et lille host og Tetjenien er der ingen der gider snakke om. Det frikender jo ikke USA, men Rusland er vel og var vel ikke drømmesamfundet for de fleste. Hvem der er værst er en ligegyldig diskussion som ingen steder fører hen. Stalins terror er dog vist en sikker vinder på det felt.

Jens Peter Hansen, du vil dog alligevel gerne udpege en 'værst' ... så tendentiøsiteten er umiskendelig. Sammenligner vi i øvrigt det ganske brutale og mangeårige, fuldstændigt ødelæggende overfald på Vietnam med voldsom kemisk krigsførsel samt de øvrige overfald på asiatiske og sydamerikanske lande, som jo i høj grad var baggrunden for protesterne i 1970'erne, med russernes militære forehavender i bl.a. Tjekkoslovakiet og Afghanistan (med skal det dog at russerne blev anmodet om at bistå den afghanske regering hele tre gange, før de indvilligede), begynder sidstnævnte vist at blegne fsva. omfang og intensitet i overgrebene. Ikke mindst mod naturen og hele det økologiske levegrundlag i de pgl. lande, hvor især amerikanske angreb på Laos og Vietnam på disse punkter har haft katastrofale følgevirkninger i dekader.

Det er ikke ligegyldigt for vores historiske forståelse at kende til dimensionerne af de overgreb og forbrydelser, som vi gennem verdenshistorien har bevidnet, ligesom det bestemt heller ikke er ligegyldigt at få både dyb og bred indsigt i de sammenhænge, som har provokeret givne overgreb og forbrydelser. Og endelig er det helt afgørende at der finder retsprocesser sted mod ansvarlige for alvorlige forbrydelser mod menneskeheden/folkedrab ... og her møder vi atter en vestlig historieskrivning, som fuldstændigt underspiller fraværet af noget sådant fsva. prominente, vestlige politikere som har begået åbenlyse krigsforbrydelser /tag herunder USA's komplet unødvendige atombombesprængninger i Japan i 1945), mens den heftigt fokuserer på Stalins terror og Sovjetrussernes vampyrisme.

jens peter hansen

Hvad pokker tror du vi stod og råbte om fra 66 til 75 foran den amerikanske ambassade ? Unge amerikanere protesterede også mod deres eget land. Jeg husker ikke noget om at russere der protesterede mod overfaldet på Ungarn, Tjekkoslovakiet og Afghanistan. Og de fleste andre holdt jo også kæft. Hvis ikke Stalins terrorregime var enestående og uhyggeligt i omtrent 30 år og deportationerne og skueprocesserne altså bare krusninger så er jeg stået af.