Læsetid: 5 min.

»Rod og sjusk« skaber tvivl om Radio Louds budget, mener eksperter

Vinderen af udbuddet om den nye radiokanal, Loud, har ikke budgetteret med de fulde omkostninger i forbindelse med at sende radio på DAB-sendenettet. Det viser oplysninger, som kanalen har sendt ind som en del af ansøgningen. Ifølge eksperter skaber fejlen i budgettet tvivl om økonomien bag radiokanalen
Radio24syv lukker og slukker den 31. oktober 2019. Radio Loud vandt nemlig udbuddet om en ny DAB-kanal, men ifølge eksperter er der mangler i det budget, som Radio Loud indsendte som del af ansøgningen.

Radio24syv lukker og slukker den 31. oktober 2019. Radio Loud vandt nemlig udbuddet om en ny DAB-kanal, men ifølge eksperter er der mangler i det budget, som Radio Loud indsendte som del af ansøgningen.

Martin Lehmann

30. oktober 2019

Den seneste uge har udbuddet af Danmarks nye taleradio fået kritik på en række punkter.

Blandt andet har flere eksperter kritiseret, at Radio- og tv-nævnet i sin vurdering af ansøgerne har brugt en uhensigtsmæssig regnemetode, at der er fejl i udregningen af point, og at radiokanalen Loud kunne vinde, selv om nævnet i sin vurdering af Loud skriver, at nævnet er i tvivl om kanalens »evne og mulighed for at opfylde minimumskrav« i udbuddet.

Nu viser det sig, at selskabet bag radiokanalen har fejl i mindst én af posterne i det budget, som selskabet har sendt ind som en del af ansøgningen. Det betyder, at der mangler omkring 800.000 kroner i radiokanalens budget.

»Det er en fejl. Når man ansøger om et eller andet, så har man et regelsæt, man ansøger ud fra, og der må man have en forventning om, at man overholder det. Det er det helt grundlæggende,« siger Leif Christensen, adjunkt i regnskab ved Copenhagen Business School.

Der er i udbuddet afsat i alt 280 millioner kroner til at sende radio i fire år. Inden for det beløb skal radiokanalen ud over løn til medarbejdere og studier blandt andet afsætte penge til at betale for at sende radio på DAB-sendenettet. I sin ansøgning har selskabet bag kanalen Loud afsat 4,9 millioner, selv om prisen ifølge et bilag i ansøgningen reelt er omkring 5,7 millioner inklusive moms – der mangler altså 800.000 kroner.

I et spørgsmål indsendt til Radio- og tv-nævnet skriver Radio24syv, at det »umiddelbart« fremstår, som om Loud ikke har regnet moms med i udgiften.

Uanset årsagen giver budgettet ifølge Leif Christensen et »bedre« indtryk af økonomien end virkeligheden.

»Det kan være en fejl, det ved jeg ikke, men man er nødt til at vide, om de har glemt moms på det hele, eller om det er en enkeltstående ting. Det er man nødt til at spørge ind til. Det er noget sjusk og roderi,« siger han.

»Normalt ville en fejl som denne give anledning til, at man skulle udvide undersøgelsen for at finde ud af, om det er en enkeltstående fejl, eller om du finder flere. Du kan drage en parallel til de offentlige tilbud, der kører efter EU-reglerne. Der skal altså ikke meget til, før de bliver afvist.«

Ifølge professor i regnskab ved Syddansk Universitet, Hans Frimor, er der tale om et »meget lille beløb«.

»Selvfølgelig har det betydning, men ud af det samlede beløb på 70 millioner om året udgør det under en procent. Hvis man ville manipulere med budgettet, så tror jeg ikke, man ville gøre det et sted, hvor det var så relativt let at opdage. Det her får mig ikke til at tro på, at de bevidst har manipuleret. Men man kan blive bekymret for, om de har helt styr på det,« siger han.

Selv om der ifølge Hans Frimor er tale om en meget lille fejl, så mener han ligesom Leif Christensen, at fejlen skaber tvivl om budgettet.

»Det er bekymrende. Normalt siger man: Hvad er sandsynligheden for, at der er fejl i et regnskab, og hvis man så opdager, at der rent faktisk er fejl, så opjusterer du den forventning. Man begynder at blive lidt bekymret. Er der andre steder, hvor man har glemt et eller andet?«

Mange henvendelser

Økonomien var sammen med programindhold og realisme de tre kriterier, som blev vurderet af Radio- og tv-nævnet i afgørelsen af udbuddet. Den billigste radiokanal fik otte point, mens de øvrige fik mellem 0 og 7 point. Hvis Loud havde afsat 5,7 millioner til distribution, havde radiokanalen med den anvendte regnemetode fået et point mindre i den kategori.

Derfor er der ifølge Leif Christensen tale om en betydelig fejl.

»Økonomi vejer 25 procent af den samlede vurderingen. Så er det et spørgsmål, hvordan man giver karakterer, men en fejl som den her kan betyde ganske meget, hvis den får pointgivningen til at vippe over.«

– Men kan man ikke sige, at der er tale om et relativt lille beløb?

»Det kan du sige. Men det kommer jo an på, hvor stram man er i vurderingen. Hvis det her er en formel fejl, så kunne ansøgningen falde på det. Det kan ske på andre områder. Når man sidder og vurderer ansøgningen og bliver opmærksom på det her, så skal der i hvert fald rettes et spørgsmål til den, der har indsendt ansøgningen.«

Martin Brandt Larsen, formand for selskabet bag Loud, Kulturradio Danmark, vil ikke forholde sig til spørgsmålet om moms, fordi det indgår som en del af Radio24syvs spørgsmål til Radio- og tv-nævnet.

»Vi synes ikke, det er korrekt at gå ind i en teknisk diskussion af noget, der er rejst spørgsmål om til Radio- og tv-nævnet. Det er at blande sig i processen, hvis vi begynder at svare på spørgsmål, som er rettet til Radio- og tv-nævnet.

– Men du må vide, om I har regnet moms med eller ikke?

»Jeg har fuldstændig styr på vores, men vi har ikke behov for at kommentere i processen. Vi er af den opfattelse, at vi har afleveret et omfangsrigt ansøgningsmateriale, og det har Radio- og tv-nævnet vurderet med hjælp fra KPMG, og dette er vi helt trygge ved.«

Information har været i dialog med Radio- og tv-nævnet om sagen siden fredag. Det fremgår af ansøgningen, at Loud har fået et tilbud på DAB-transmission på 1.120.500 kroner om året. Det fremgår specifikt af det skriftlige tilbud, at dette beløb er eksklusiv moms, og derfor vil den endelige pris være på 1,4 millioner kroner om året. I det indsendte driftsbudget har LOUD anført en pris på 1,2 millioner kroner om året.

Nævnet har over for Information afvist at undersøge den konkrete post eller andre uregelmæssigheder i Louds budget, for eksempel om andre anslåede beløb i driftsbudgettet kan være angivet uden moms. Det oplyser endvidere, at det ikke har mulighed for at kommentere, da der bliver arbejdet »ihærdigt på at besvare de mange henvendelser fra ansøgerne«.

Henvendelserne – herunder spørgsmålet om Louds budget – skal besvares senest fredag. 

Mens Radio24syv ville bruge hele det afsatte beløb på 280 millioner over fire år (og for det fik 0,25 point), ville Loud lave radio for 261 millioner (hvilket gav 1,75 point). Forskellen i kroner og øre betød altså en forskel i point på 1,5. Tidligere formand for Radio- og tv-nævnet Christian Scherfig er kritisk over for, at forskelle i økonomien i den størrelsesorden skal være afgørende.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Marianne Stockmarr
Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Houmøller

Skidt - pyt; så er tingene jo som det plejer, og helt i orden. Billigste tilbud vinder jo altid!

John Andersen, Marianne Stockmarr, Torben Bruhn Andersen, Birte Pedersen, Rolf Andersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Det er bare et budget og ikke et revideret regnskab, og 800.000 ud af 70 mill er "piece of cake". Der vil være mange andre budgettal der er mere usikre, sådan er det med budgetter.