Læsetid: 3 min.

Sara Omar: »Jeg er den lille pige, jeg er den gamle kone, jeg er de unge kvinder og mænd«

Sara Omar kom til Danmark fra det irakiske Kurdistan, da hun flygtede i slutningen af 1990’erne. Nu bruger hun sit forfatterskab til at invitere læserne ind i den krig og forfølgelse, som i hendes øjne er blevet et kurdisk livsvilkår
»Når jeg taler med mine venner og familie i Kurdistan, fortæller de, at der ikke længere er noget, der kan chokere dem,« fortæller Sara Omar.

»Når jeg taler med mine venner og familie i Kurdistan, fortæller de, at der ikke længere er noget, der kan chokere dem,« fortæller Sara Omar.

Claus Bonnerup

18. oktober 2019

Sara Omars kurdiske ophav fornægter sig ikke.

Det kommer til udtryk i hendes accent, når hun taler, og det kommer til udtryk i den måde, hendes stemme næsten umærkeligt ryster på, når hun taler om kurdernes kamp og skæbne. Og endelig kommer det til udtryk i hendes forfatterskab, senest med romanen Dødevaskeren fra 2017.

»Det er der, min inspiration, min kunnen, mit mod og alt det, jeg er, kommer fra. Og Dødevaskerens bagtæppe er jo Kurdistans krigshærgede områder og den krig og lemlæstelse, som kurderne lever med,« siger hun.

Hele Sara Omars forfatterskab er skrevet fra eksil i Danmark. Men selv om hun befinder sig flere tusinde kilometer fra konflikten i Nordsyrien, så føles det, som om hun står lige midt i kurdernes kamp for fred og selvstændighed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Anker Juul
  • Jens Flø
  • Anker Heegaard
Poul Anker Juul, Jens Flø og Anker Heegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu