Baggrund
Læsetid: 4 min.

Han stod til afklapsning, men nu er Jonas Buhl Bjerre en ny og rekordung stormester i skak

En bette purk fra Bjedstrup blev i 2014 dansk mesterspiller og har siden givet anledning til meget øjengnideri. Og nu har den nu 15-årige Jonas Buhl Bjerre sikret sig den fornemme titel i en skakturnering, der ellers var spækket med verdensstjerner
Danmarks nye, rekordunge stormester Jonas Buhl Bjerre mødte i maj i Cirkusbygningen verdensmesteren Magnus Carlsen. Det var en umulig opgave for den unge danske skatkomet, men efterfølgende udtalte verdensmesteren sig meget rosende om den unge danske skakspiller.

Danmarks nye, rekordunge stormester Jonas Buhl Bjerre mødte i maj i Cirkusbygningen verdensmesteren Magnus Carlsen. Det var en umulig opgave for den unge danske skatkomet, men efterfølgende udtalte verdensmesteren sig meget rosende om den unge danske skakspiller.

Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Kultur
23. oktober 2019

Det lignede unægtelig en overmatchning, da den 15-årige skakspiller Jonas Buhl Bjerre fra Bjedstrup mellem Skanderborg og Ry stillede op til den monsterstærke turnering Grand Swiss på Isle of Man.

Med den norske verdensmester Magnus Carlsen og de seneste to VM-udfordrere – amerikaneren Fabiano Caruana og russeren Sergej Karjakin – i spidsen for et felt, der talte langt over 100 stormestre (GM’ere), kunne man frygte en demoraliserende afklapsning af det unge danske talent.

Turneringen strakte sig over hele 11 runder – og i hver eneste skulle Jonas op mod en stormester, der havde styrke nok til at kunne glide ind på førstebrættet på det danske landshold, der senere på ugen skal indlede kampen om EM i Georgien.

Jonas overgik alle forventninger ved at score nøjagtigt 50 procent mod denne frygtindgydende modstand. Han tabte i femte runde til verdensstjernen Wesley So fra USA og i sidste runde til den rutinerede russiske huggeblok Aleksej Drejev – efter at have stået mere end lovende undervejs.

Men i fjerde og tiende runde bogførte han imponerende gevinster mod den stærke ukrainske stormester Alexander Moisejenko og den egyptiske champion Ahmed Adly. De øvrige syv partier spillede han remis, i mange tilfælde efter at have haft en stilling, der var klart i overkanten.

Den femtende i rækken

Denne præstation indbragte ham 5,5 point, rigeligt til at score den tredje og afgørende norm til stormestertitlen. Jonas bliver dermed Danmarks 15. stormester gennem tiderne.

Den første var legendariske Bent Larsen, der i 1956 fik tildelt titlen i forlængelse af skak-OL i Moskva, hvor han i en af de sidste runder spillede remis mod Sovjetunionens daværende verdensmester, Mikhail Botvinnik. Den hidtil yngste danske stormester er Jonas’ klubkammerat fra Skanderborg Skakklub, Davor Palo, der fik titlen i en alder af 19 år.

For Jonas har 2019 været et gyldent år, for også de to første normer er blevet hentet i årets løb. Først ved skak-DM i påsken, hvor han snuppede en delt førsteplads foran store dele af den danske seniorelite.

Han tabte ganske vist omkampen til stormesteren Allan Stig Rasmussen, men præstationen indebar ikke alene den eftertragtede norm, men betød også, at han i maj fik mulighed for at krydse klinger med selveste Magnus Carlsen ved det store skakshow i Cirkusbygningen i København.

I juli sikrede Jonas sig den anden norm ved stormesterturneringen Saturday First i Ungarn, hvor han med en score på syv af ni mulige satte sig på førstepladsen.

Hans fremgang i år har været kolossal, men kommer egentlig ikke som den store overraskelse for det danske skakmiljø, hvor man allerede i januar 2014 bed mærke i hans navn. Da opnåede han nemlig titlen ’dansk mesterspiller’.

I skak måler man jo spillernes styrke med de såkaldte ratingtal. Det er et sindrigt matematisk system med kontant afregning, hvor man optjener point ved at overgå sin forventede score, men mister points, hvis man ikke lever op til den.

Nye klubspillere kan for eksempel få tildelt et ratingtal på 1.200, men dette tal stiger i takt med ens spillestyrke og kan måske nå op på 1.700 efter et par år. Mange har det som en drøm at passere grænsen ved 1.900, for det er just den, der gør en til dansk mesterspiller. Men det store flertal får aldrig indfriet denne ambition, således var Deres ærbødige skakskribent 31 år, inden jeg klarede ’cuttet’ efter at have være klubspiller i mere end fem år.

Jonas var ni et halvt år gammel, da han som den yngste nogensinde i Danmark hoppede over de 1.900. Man gned uvilkårligt øjnene. En bette purk fra Bjedstrup dansk mesterspiller?!

Der blev lejlighed til mere øjengnideri, da Jonas i 2017 blev Europamester i kategorien for spillere under 14 år. I den rumænske Sortehavsby Mamaia stillede hele 125 håbefulde ynglinge til start, og Jonas deltog som »den nye dreng i klassen«, men takket være sit ratingtal var han alligevel seedet så højt som nummer fem.

Han overgik imidlertid alle forventninger mod de franske, spanske, hollandske, polske, rumænske, ukrainske og russiske stjernefrø, gik ubesejret gennem turneringen og opnåede en udelt førsteplads med fantomscoren 7,5 af ni mulige. Det gav ganske vist ingen titler, men man var nu klar over, at det kun var et spørgsmål om tid, før de ville komme.

I de to ’cirkuspartier’ mod Magnus Carlsen i maj var Jonas selvfølgelig sat på en umulig opgave og tabte både med de hvide og sorte brikker. Men nederlagene var bestemt til at leve med, og efterfølgende udtalte verdensmesteren, der på Isle of Man i mandags kunne notere sig for en ny verdensrekord med 101 (!) klassiske skakpartier i streg uden nederlag, sig meget rosende om den unge danskers indsats.

Jonas får ikke mulighed for at hvile på laurbærrene. Han er nemlig udtaget til det danske landshold, der allerede fra i morgen torsdag tager fat på hold-EM i den georgiske kystby Batumi.

Det danske landshold får hænderne fulde, men hvis Jonas kan holde niveauet fra Grand Swiss, udgør han et slagkraftigt fjerdebræt. På længere sigt har han potentiale til at nå både 2.600 og 2.700 i rating. Men derefter er det som at bestige et bjerg i Himalaya – det sidste stykke op til toppen er det mest udfordrende.

Serie

Kampen om skaktronen

I november 2018 forsvarede den norske stormester Magnus Carlsen sin verdensmestertitel mod amerikaneren Fabiano Caruana. Nu fortsætter Carlsens kamp for at cementere sin status som verdens(-historiens?) største skakspiller. Følg Informations dækning af de største dramaer og vigtigste turneringer.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det mest opsigtsvækkende resultat i dansk sport i år!
Det helt vildt!!!
Tillykke, og håber pandekager på rådhuset i Silkeborg.