Læsetid: 4 min.

Strid i PEN: Dansk PEN mener, at andre afdelinger »har overreageret« i Handke-fordømmelse

Både den internationale og den amerikanske gren af PEN fordømmer valget af Peter Handke som nobelprismodtager, mens Dansk PEN holder sig helt ude af debatten
»Vi er lamslåede over udvælgelsen af ​​en forfatter, der har brugt sin offentlige stemme til at undergrave den historiske sandhed og tilbyde offentlig støtte til gerningsmændene bag folkedrab som den tidligere serbiske præsident Slobodan Milosevic og den bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzic,« skriver Amerikansk PEN’s præsident, forfatter Jennifer Egan, i en pressemeddelelse.

»Vi er lamslåede over udvælgelsen af ​​en forfatter, der har brugt sin offentlige stemme til at undergrave den historiske sandhed og tilbyde offentlig støtte til gerningsmændene bag folkedrab som den tidligere serbiske præsident Slobodan Milosevic og den bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzic,« skriver Amerikansk PEN’s præsident, forfatter Jennifer Egan, i en pressemeddelelse.

Christian Hartmann

30. oktober 2019

Det vakte højlydt og international debat, da årets Nobelpris i litteratur blev givet til den østrigske forfatter Peter Handke. For har han med sin tale ved Slobodan Milosevics begravelse, reportager og rejsebøger fra Serbien og litterære skildringer af krigene på Balkan gjort sig skyldig i propaganda for Slobodan Milosevics folkemordsregime, eller har han blot gjort brug af sin ytringsfrihed? Og skal man i det hele taget blande kunst og moral sammen?

Svaret på de spørgsmål kan de ikke blive enige om i organisationen PEN, som internationalt kæmper for ytringsfrihed og retten til det frie ord blandt andet forfattere og journalister.

Organisationen har over 100 nationale afdelinger, herunder i Danmark, Sverige og USA samt en international afdeling.

Både den internationale og den amerikanske gren af PEN var i pressemeddelelser og på sociale medier hurtige til at fordømme valget af Peter Handke efter udnævnelsen den 10. oktober.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"»Vi mener, at Handke har gjort brug af den ytringsfrihed, som vi alle sammen kæmper for. Han har ikke ført hadefuld tale, ikke hetzet mod grupper. Han har i sin egen forståelse været oppe imod noget, som han opfattede som hadefuld dæmonisering af serberne. Så vi kan slet ikke se, at der skulle være grund til at blande sig,« siger han."

Særdeles fornuftigt og nøgternt perspektiv; den politiserende hetz mod serberne videreføres med hetzen mod bl.a. Handke, som ikke gik på kompromis med mainstream men forfægtede et neutralt perspektiv på de tragiske begivenheder i forbindelse med opløsningen af Jugoslavien.