Læsetid: 6 min.

Det svenske Akademi har åbnet en sprække for at se et politisk aspekt af Nobelprisen

Hvis Handke skal fratages Nobelprisen skal det være, fordi han litterært har forbrudt sig mod princippet om menneskets lige værdighed og rettigheder
Hvis Handke skal fratages Nobelprisen skal det være, fordi han litterært har forbrudt sig mod princippet om menneskets lige værdighed og rettigheder

Mia Mottelson

25. oktober 2019

Vi er ikke færdige med at høre om Nobelprisen i litteratur til østrigske Peter Handke. Kritikken af at give prisen til en forfatter, der har støttet serberne i Jugoslavienkrigen og talt ved Milosevics begravelse i 2006, fortsætter.

Centralt i kritikken af prisen til Handke står diskussionen om forholdet mellem politik og æstetik. Netop det forhold blev der åbnet for igen, da der i den forgangne uge opstod en sprække i Det svenske Akademi.

Da Nobelprisen til Handke første gang blev kritiseret, lød svaret fra Nobelkomiteens formand Anders Olsson:

»Det her er en litterær pris, det er ingen politisk pris«.

Akademiets permanente sekretær, Mats Malm, fulgte trop ved at sige, at Akademiet ikke har noget mandat til at sætte litterær kvalitet mod politiske hensyn, altså blande æstetik og politik sammen. Sagt med andre ord kan og skal en forfatters politiske tale aldrig påvirke tildeling af en litterær pris, og Nobelprisen er en litterær pris.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Hjerl-Hansen
Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu