Læsetid: 10 min.

»Den tale og den aften vil gå over i historien som et ungdomsoprør«

Da Jonas Eika tirsdag modtog Nordisk Råds Litteraturpris for novellesamlingen ’Efter solen’, beskyldte han statsministeren for at føre racistisk bolig- og udlændingepolitik. Spørgsmålet er, om det var »modigt« sagt eller en »omgang gratis pladder«
Jonas Eika beskyldte statsminister Mette Frederiksen for at føre en racistisk bolig- og udlændingepoltik. Her får du en professor i litteraturs, en forfatters, en kulturministers, en sognepræsts og en postdoc og kulturanmelders reaktioner på talen.

Jonas Eika beskyldte statsminister Mette Frederiksen for at føre en racistisk bolig- og udlændingepoltik. Her får du en professor i litteraturs, en forfatters, en kulturministers, en sognepræsts og en postdoc og kulturanmelders reaktioner på talen.

Henrik Montgomery

31. oktober 2019

Jonas Eikas takketale, da han modtog Nordisk Råds Litteraturpris, vil gå over i historien som et ungdomsoprør og en genoplivning af kunsten som en vigtig opposition. Det mener Anne-Marie Mai, professor i litteratur på Syddansk Universitet.

Eika talte direkte til statsminister Mette Frederiksen og sagde blandt andet:

»Mette Frederiksen, som står i spidsen for et socialdemokrati, der er kommet til magten ved at overtage den forrige regerings racistiske sprog og politikker.«

Sognepræst Sørine Gotfredsen, derimod, kalder talen for »utopisk, gratis pladder«.

Her får du deres – og forfatter Carsten Jensen, fungerende kulturminister Rasmus Prehn og postdoc Nicklas Freisleben Lunds – syn på sagen. 

»Det var modigt, at han formulerede sine meninger på den måde«

Anne-Marie Mai, professor i litteratur på Syddansk Universitet

– Hvad mener du om, at prisen gik til Jonas Eika?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ruba Altawil
  • Kurt Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Steffen Gliese
  • Pietro Cini
  • Steen K Petersen
  • Ejvind Larsen
  • Lillian Larsen
Ruba Altawil, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Pietro Cini, Steen K Petersen, Ejvind Larsen og Lillian Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Johnny Werngreen

"Det er jo den der utopiske forestilling om, at hvis vi ophævede forskelle og så bort fra grænser, så ville vi kunne forbrødres på et andet niveau. Den forestilling står kunstnere tit med, fordi de henter deres livsnæring og drømme fra et univers, der nogle gange er lidt løsrevet fra den konkrete verden.", siger Sørine Gotfredsen. Kunne vi ikke udskifte "kunstnere" med "præster"?

Tino Rozzo, Ruba Altawil, Thomas Tanghus, Ib Gram-Jensen, Sven Elming, Ulla Søgaard, Gert Hansen, Karsten Nielsen, Lise Forman, Palle Yndal-Olsen, Lillian Larsen, Ib Christensen, Hans Larsen, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Anders Lund, Pietro Cini, Gunilla Funder Brockdorff, Niels-Simon Larsen, Anne-Marie Krogsbøll og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Johnny W: Så sandt, så sandt.
Det kristne højre er selvfølgelig straks på barrikaden. Sørine er altid frisk med en sur kommentar, der forsøger at skrue tiden tilbage til dengang præsten var en, man lyttede efter. Hun skal da have lov at være der, forhåbentlig til skræk og advarsel, men jeg er ikke sikker. Der er en del, der gerne vil have Gud i ryggen, kapitalen i lommen og alle aktivister på afstand.

Tino Rozzo, Olav Bo Hessellund, Hans Larsen, ingemaje lange, Egon Stich, Hans Iver Schelde Hjort, Lillian Larsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Oprør? Politikere/magthavere er SÅ ligeglade. Ligesom de er med Greta Thunberg og hendes forgængere, eller med underskriftsindsamliger på nettet eller borgerforslag. Et oprør er konkret tilegnen sig af magt, ikke en spag protest. :\

Kent Bajer, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Hans Larsen, Kurt Nielsen, Erik Winberg og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Som småborger og kapitalist end spe, er jeg ked af at Sørine Godfredsen gøres til højrefløjens talerør.

Vi reaktionære er faktisk glade for Jonas Eikas følger i Carsten Jensens, Line Knutzons og Gretha Thunbergs fodspor af monotone tirader. Det ville da være langt værre hvis der dukkede nye udgaver af Bertol Brecht, Hans Scerfig, Solvognen og Røde Mor op, der kunne give den radikale samfundskritik et publikum via humor og skarpe pointer.

Taler man fra sit hjerte, kan man ikke gå fejl.

At hjertetale åbenlyst passer dårligt i politiske og religiøse magtcirkler fremhæver og understreger blot disses vedvarende forsøg på at bedrage og forføre. Hjertet bedrager og forfører ikke. Hvilket er udgangspunktet, som de fleste professionelle politikere og religiøse ledere forlader undervejs for at bevare magten til indflydelse. Paradoksalt.