Kommentar
Læsetid: 4 min.

Taleradio er ikke et marked – det er politik

Radio24syv tabte udbuddet af den nye DAB-radiokanal til LOUD. Det var ikke nok, at de har gjort det godt. Måske var det hovmod, der stod for fald
Medarbejdere på Radio24syv får besked om, at radioen har tabt udbuddet af den nye DAB-radiokanal til LOUD.

Medarbejdere på Radio24syv får besked om, at radioen har tabt udbuddet af den nye DAB-radiokanal til LOUD.

Niels Christian Vilmann

Kultur
23. oktober 2019

Med Radio- og tv-nævnets beslutning om at tildele en nyoprettet, digital kulturradiokanal til selskabet LOUD er en af de mest uskønne, politisk betændte og kaotiske forløb i nyere dansk mediehistorie endeligt afsluttet.

Den tidligere borgerlige regering lod sig koste rundt med af Dansk Folkeparti, der gjorde den geografiske placering ’vest for Storebælt’ til et kardinalpunkt for, hvem der kunne vinde udbuddet af den FM-kanal, som Radio24syv hidtil har bestyret.

Da det medførte voldsom kritik af partiet, fik Kristian Thulesen Dahl pludselig den idé, at man kunne ændre betingelserne for en ny DAB-kulturkanal, så den næsten var skræddersyet til Radio24syv.

Det var den så ikke alligevel, men med LOUD som vinder af DAB-kanalen har begrebet ’vest for Storebælt’ fået en ny dimension. Vinderradioen er nemlig en sammenslutning af lokale radiostationer med Svendborg-stationen Radio Diablo i spidsen i partnerskab med Ungdomsbureauet, Danske Studerendes Fællesråd, Musikkonservatoriet, musikstedet VEGA, Mungo Park-teatret, Nationalmuseet m.fl.

På forhånd er LOUD sikret studier i Svendborg, Kolding, Esbjerg, Århus, Rødding, Holstebro, Ringkøbing og på Mors.

Når man læser den 367 sider lange, detaljerede og gennemarbejdede ansøgning, forekommer LOUD mildt sagt at være et dristigt eksperiment.

En mosaik – eller et kludetæppe – af lokalradioer, statsfinansierede institutioner og kulturvirksomheder. Mungo Park-teatret skal for eksempel lave 12 udsendelser om året om »en eller flere« af egne forestillinger. Musikstedet VEGA skal lave »et ugentligt program, hvor vi hører musikchefen og bookerne, lytter til og følger, hvordan koncertplanen bliver til«. Det Kgl. Danske Musikkonservatorium skal være med til at »skabe events«, og foreningen Lex, der bl.a. ejes af forlagene Gyldendal og Gad skal også medvirke til at lave programmer.

Nogle ville kalde det et dristigt eksperiment, andre ville være dybt bekymrede over en så markant sammenblanding af interesser i en statsfinansieret public service-kanal.

Anderledes er det med Radio24syvs ansøgning. Bortset fra at Kulturstyrelsen har overstreget alle budgetoplysninger og næsten alle oplysninger om eventuelt kommende programmer med sort, så offentligheden af ukendte grunde ikke kan danne sig et rimeligt indtryk, er ansøgningen massivt præget af, at man i de forløbne otte år har gjort det godt, opfundet nye værter, nye programformer og en ny stil i dansk taleradio.

Man fornemmer lidt, at hovmod stod for fald. Ydmyghed har aldrig været en del af Radio24syvs dna, som i høj grad har været præget af en næsten kompromisløs mangel på samme.

Det har virket over for offentligheden og lytterne, men side efter side med opremsning af nutidens og fortidens bedrifter giver ikke point i et nævn, der bedømmer ansøgningerne efter netop et sindrigt pointsystem, der bedømmer hver enkelt element i ansøgningen i forhold til elementerne i det detaljerede udbud, som politikerne og embedsmændene har formuleret. Nævnets mere uddybende begrundelse er ikke offentliggjort endnu.

Slut den 1. november

Efter næsten halvandet års uvished kan folkene bag Radio24syv nu konstatere, at næsten otte års radiovirksomhed med en halv million ugentlige lyttere ikke var nok til at overbevise Radio og tv-nævnet om at de skulle fortsætte. Den 1. november er det slut.

Man kan godt forstå, at folkene bag Radio24syv er bitre. Men de bitre realiteter er, at de vidste, hvad de formelt gik ind til, da de som eneste ansøger vandt udbuddet i 2011: Otte år uden garanti for forlængelse.

De kunne håbe, ja næsten forvente en forlængelse efter succesen, men da Dansk Folkeparti og den tidligere regering ophøjede mediepolitikken til at blive værdipolitik, var slaget næsten tabt. Den lille redningsplanke i form af en DAB-kanal viste sig så ikke at være det. Det er de benhårde realiteter.

Nu får vi så hele tre taleradioer. DR’s P1 er den største. Radio24syvs FM-kanal er allerede tildelt Radio 4, som ligger i Århus og er ejet af en række regional- og lokalaviser med Jysk-Fynske Medier i spidsen. Den starter den 1. november.

Om et halvt år – den 1. april – starter så LOUD’s DAB-kanal, der kan nå 80 procent af lytterne og kun med lidt besvær kan høres i bilen. Det bliver spændende, om folkene bag LOUD kan få så mange interesser og interessenter til at udgøre en samlet, slagkraftig programflade. Det bliver svært. Men de får 70 millioner skattekroner om året i fire år til at gøre det.

Da DR’s monopol på taleradio blev brudt med Radio24syv i 2011, medførte det en markant stigning i antallet af taleradiolyttere.

Stigningen synes at flade ud, og spørgsmålet er, om der er marked for hele tre nationale taleradioer i Danmark. Men man skal huske, at det er verdens eneste eksempel på, at private selskaber kan drive radio, der er 100 procent finansieret af staten.

Det er ikke et marked. Det er politik.

Rettelse: I en tidligere version af artiklen fremgik det, at Dansk Ungdoms Fællesråd var del af partnerskabet omkring LOUD. Det er ikke korrekt. Ungdomsbureauet og Danske Studerendes Fællesråd er derimod del af partnerskabet. Information beklager fejlen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Men Radio Møller kom til "verden" på et ønske fra kulturminister Per Stig Møller om at give P1 en konkurrent betalt af licensbetalerne - og dengang til et højre årligt beløb end P1 blev drevet for.
Det tog et par år for DR's gamle medarbejder , der tog over til Radio-Møller at få lytter og få grundlagt en sendeflade, der tiltalte lytterne. Så måske var dette benspænd fra DF og LA's kulturministers klodsethed en ordenlig afslutning på Per Stig Møllers radio.

Liselotte Paulsen, Oluf Husted og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Dorte Sørensen, såvidt jeg har forstået det, har 24syv været drevet for ca halvdelen af P1's budget, DR har så været ganske uvillige til at oplyse P1-budgettet, så det er vist ikke særligt verificerbart.

Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Nils Hommel, Oluf Husted og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Men kvindekønnet kan glæde sig. Det bliver en helt igennem feministisk kanal. Troede i min naivitet at ugen skulle bruges til indkøb af ny Dab radio. Pengene er nu sparet!
Ærgerligt når det er ens favoritkanal. Der er åbenbart alt for mange penge til ligegyldige radiokanaler.

Søren Ferling, Karsten Lundsby, Oluf Husted, Marianne Stockmarr og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Da Per Stig Møller oprettede Radio Møller i det Berlingskehus, var det årlige budget sat højre end det P1 blev drevet for . DR har senere givet P1 et større budget og da Radio Møllers licenspenge var bestemt over en 8-10 år periode så kunne de ikke sætte det op, hvis Det Berlingskehus ,som i perioden fik en udenlandsk medejer, ikke selv satte flere penge til driften og det ønskede de nok ikke.

Flemming Berger, Karsten Lundsby, Torben Bruhn Andersen og Søren Kramer anbefalede denne kommentar

For 170 millioner kroner lokalradio om året og så tandløse, kedsommelige, format-P1 oven i hatten. Jammerligt!
Vi burde seriøst se at få afskaffet Folketinget. Perlerækken af dilletantiske beslutninger de seneste 20 år har sprunget alle rammer.

Anna Regine Irgens Bromann, Liselotte Paulsen, Flemming Berger, Kristian Jensen, Kenneth Krabat, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Torben Bruhn Andersen, Kim Houmøller, Oluf Husted og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det, som virkelig ødelægger interessen for både radio og fjernsyn for mig, er, at det er så skemalagt efterhånden! Der er aldrig enkeltprogrammer af hverken fiktion eller dokumentar, og det er en meget stor irritation i mit medieforbrug med al den forudsigelighed.
Jeg syntes også, at 24syv lå under for det, når jeg en sjælden gang lyttede. Følelsen af det samme overfladiske, udynamiske journalisthøjskolekoncept keder mig voldsomt. Det er jo som regel aldrig en overraskelse, hvad folk mener.

Søren Ferling, Karsten Lundsby, jørgen djørup og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Første april 1925 grundlagdes Danmarks Radio.
Både før og efter dette tidspunkt, har debatten om medier og de politiske beslutninger om brug af licens/skatte penge, været til glødende højspændt politisk diskussion.

Reklamer i radio, TV2 , lokalradioer, indhold, røde lejesvende, you name it!

Uskøn eller skøn; måske afhænger bedømmelsen af, hvilken medie politik, man selv føler sig spejlet af.

Hvis man forventer objektivitet eller retfærdighed i politik eller debatten om DR og dens konkurrenter, må man være historieløs.

Og historien fortsætter
Ikke 24syv, men LOUD

Karsten Lundsby, Dorte Sørensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Der fik DR og DF taget livet af en god radiostation.

Kristian Jensen, Karsten Lundsby, Marie E. Rasmussen, Carsten Wienholtz, Randi Christiansen, Lillian Larsen, Torben Bruhn Andersen, Kim Houmøller og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Radio 24-7 var da noget sjovere og stimulerende end DR's P1.
Kanalen vil blive savnet!

Kristian Jensen, Karsten Lundsby, Marie E. Rasmussen, Carsten Wienholtz, Randi Christiansen, Torben Bruhn Andersen, Anker Heegaard, Oluf Husted og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Niels Bøjden hvad mener du med at skrive, at DR fik taget livet af Radio Møller. DR fik skåret 20 % af deres budget - så DF og VLAK-regeringen fik da også taget en del af DRs liv.

Karsten Lundsby, Jan Damskier, Alvin Jensen og Maia Aarskov anbefalede denne kommentar

Til lykke df (f = fordummelse)
Så lykkedes planen i samarbejdet med den tidligere regering: At få slagtet en radiokanal, der kunne være kritisk og med megen god satire.
Den videre kamp fpr nedslagtning af kritiske røster er måske lidt sværere, da vælgerne åbenbart ikke var imponerede over de forskellige df'ske meriter. Til stor frustration og u-forståelse for df'ere, når man læser Kim Christiansens indlæg sidste uge om at blive vælgertræt, fordi han ikke bliver belønnet. (et forsigtigt spørgsmål: hvad skulle han belønnes for??)

Kristian Jensen, Karsten Lundsby, Marie E. Rasmussen, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Torben Bruhn Andersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Præmisserne for valget af kanal bør diskuteres.
Det danske sprog er under pres.
De unge bruger andre medier.
De kriterier der er lagt til grund for udbuddet er ikke tidssvarende.
Alene det at folk lytter til dansk sprog er en succes.

Radio og tv nævnet er lidt som at sætte en flok politikere til at give rammerne for udbudsmateriale for tog. Toget bliver noget bras, men hvad værre er;
De opdager ikke toget er kørt og at ingen tager toget.

Anna Regine Irgens Bromann, Flemming Berger, Karsten Lundsby og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Anker Heegaard

Det er sandt når der bliver sagt, at Radio24syv kun havde sendetilladelse i en begrænset årrække, men, at deres mulighed for at kunne fortsætte, skal styres af deres beliggenhed (og DF), og ikke deres evne til at lave god radio, er lige dumt nok.
Det er fristende at bruge en frase fra TV verdenens øverste hylde og sige: "Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed".

Marie E. Rasmussen, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Milena Fischer

Synes det er vigtigt at få med, at Joy Mogensen jo er private venner med direktøren for Roskilde Festival (Roskilde Festival som er i ejerkredsen hos Radio Loud).

Flemming Berger, Kenneth Krabat, Karsten Lundsby, Torben Bruhn Andersen, Carsten Wienholtz og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

@Milena Fischer - Tænkte nok der var tale om vennetjenester og ingen saglige begrundelser. At den nye kanal først går i luften 1 april 2020. Aprilnarre har mange ansigter!

Torben Bruhn Andersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Radio24Syv producerede nogle af mine favoritudsendelser. Og dem vil jeg virkelig savne. Efter hvad jeg har læst vil hverken Loud eller Radio 4 producere noget, der bare minder. Det bliver masser af radio for unge og masser af venlig journalistik.
Jeg håber P1 forbedrer sig yderligere - ja, en hel del.

Torben Bruhn Andersen, Kristian Jensen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz og Rune Stilling anbefalede denne kommentar

Jeg undrer mig lidt over Louds forståelse af de unge. Som far til to af slagsen, tror jeg, du er nødt til at skrotte alle traditionelle opfattelser af ungdommen.

Det spændende ved den generation er, at de har brudt formerne. Hvordan ellers forstå at mange tusinde unge bruger en del af deres sommerferie i Dortmund med FFF, hvor oplægsholderne er diskuterer CO2-skat med nogle af Tysklands økonomiske vismænd.

Min yngste har lige haft efterårsferie. En meget stor del af den blev brugt på at høre P1 og BBC World Service under dynen - hvis der ikke lige var noget på DR K.

Jeg plejer at sige, at Greta sidder med ved vores spisebord og i mine børns klasser. Hvis man tror, man kan spise den her generation af med Taylor Swift og Rihanna - så tager man dæleme fejl.

Anna Regine Irgens Bromann, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen og Rune Stilling anbefalede denne kommentar

DF's sovs-og-kartofler-ordfører drikker nok en lille glad kop kaffe i dag. FØJ!

Kristian Jensen, Marie E. Rasmussen, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Det er vitalt for magteliten at de får som magten udøver over er så dumme og intetanende som overhovedet muligt.

Kunne man få alle befolkningsgrupper til udelukkende at beskæftige sig med intetsigende underholdning som f.eks. lokalradioer hvor fru Jensen giver sin ligegyldige mening om dit og dat til kende og endeløse sløjfer af irriterende reklamer og hjernedød popmusak, bliver det alt andet lige noget mere behageligt at sidde på borgen og rage til sig og vennerne.

Flertallet af danskerne ER og forbliver bare dumme og dovne - ingen oprør eller revolution her sålænge vi får det daglige brød, hus, biler, ferie sydpå.... u.s.w.

… er der overhovedet intet positivt i alt dette?... NEJ! og i øvrigt så ER jeg en robot

Kristian Jensen, Steen Bahnsen, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Frederik Rønde Fabricius og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

En ny dansk radiokanal ved navn Loud. Skam til thulesen dahl, bock og co som her har udstillet, hvor småtskårne, provinsielle og dumme de er.

Nå, elendige amatører og klamphuggere skal ikke ødelægge dagens humør. Man kan jo stadig håbe at den nye radiokanal leverer loud and clear systemkritik.

Kristian Jensen, Karsten Lundsby, Alvin Jensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

DAB kanalen er ligegyldig. De fleste vil streame til deres mobil og høre det der. DAB er død.
Det er pengene der følger med som er det vigtige. Og den fik 24/7 så ikke.

Kim Houmøller, Karsten Lundsby, Torben Bruhn Andersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Marie E. Rasmussen

Marie E. Rasmussen radio 24/7 stod på tæer for os lyttere og gav os noget som vi ikke vidste at vi havde brug for. Det er virkeligt sørgeligt at de forsvinder.

Kristian Jensen, Torben Bruhn Andersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Alene at flytte kanalen til DAB-frekvensen, er at slå det ihjel...for mig at se, ihvertfald...så uanset hvor LOUD de måtte spille/snakke, vil jeg ikke kunne høre det...ha! :)

Nu er det ikke fordi de lukker 24/7 jeg igen begynder at høre P1. 24/7 var på borgernes side. P1 er på politkernes side. Kun ganske få kritiske journalistiske programmer slipper gennem nåleøjet på DR, og på P1 er der vist ikke flere tilbage, og DRs troværdighed er smuldret i hele denne opskruede debat om mediernes troværdighed, som politikerne med alle midler forsøger at underminere.

Torben Bruhn Andersen og Kristian Jensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvordan kan DF lukke 24/7 når man ingen indflydelse har i dag. Var det for et halvt år siden ja så kunne man nok tænke sit. Mette Frederiksen ville igår i Aftenshowet diskutere beslutningen. 24/7 var jo ikke kun hård ved de sorte, men pumpede jo også Rossen op for næsen af Statsministeren. Det meste af DR's personale var lodret imod Radio Møller og 25 år tidligere imod TV2. Hvis det ny koncept er ungdomsradio, så velbekomme, men guderne må vide hvor aflyttet den bliver. Af uforklarlige grunde vil DR og andre ikke lave radio og tv for vi gamle hønisser, som er de mest trofaste lyttere og seere. Forstå det hvem der kan.

jens peter hansen

Ville ikke diskutere, ups

Kristian Jensen

For mig er det virkeligt et tab, både kulturelt, intellektuelt og demokratisk. Jeg forstår ikke hvorfor vi ikke må have fornøjelsen af Den Originale Taleradio, de skarpe sind, de troværdige og engagerede værter, de politiske udfordringer, som vore folkevalgte har måtte stå på mål for gennem tiderne. Den kritiske røst. Jeg synes vi med det her slag er blevet åndsfattigere. Man må undre sig over at politikerne under sig over politikerleden. I mine øjne er det dybt udemokratisk at lukke munden på Radio 24/7. Jeg synes politikerne har spillet fallit her!

Lillian Larsen, Marie E. Rasmussen, Katrine Damm og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar