Telefonfis i Det Svenske Akademi

Forrige torsdag ringede en person, til den irske forfatter John Banville og udgav sig for at være Mats Malm, permanent sekretær for det svenske akademi. Han overbragte den glædelige nyhed om, at Banville havde vundet Nobelprisen. Det har nu igangsat en intern undersøgelse af de ultralokale telefoners logfiler
Forrige torsdag ringede en person, til den irske forfatter John Banville og udgav sig for at være Mats Malm, permanent sekretær for det svenske akademi. Han overbragte den glædelige nyhed om, at Banville havde vundet Nobelprisen. Det har nu igangsat en intern undersøgelse af de ultralokale telefoners logfiler

Jesse Jacob

Kultur
18. oktober 2019

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

ENGLAND & CANADA

Bookerprisen delt i to

Juryen bag årets Bookerpris var ikke i stand til at vælge en vinder blandt årets seks nominerede bøger på den korte liste og valgte derfor – vel vidende, at prisens regler hermed blev brudt – at dele hæderen og de 50.000 pund mellem to forfattere: Margaret Atwood for The Testaments (en efterfølger til Tjenerindens fortælling) og Bernadine Evaristo for Girl, Woman, Other (en roman fortalt i 12 stemmer, mestendels sorte kvinder).

Atwood bliver som 79-årig prisens hidtil ældste vinder (den blev indstiftet i 1969), og Evaristo bliver den første sorte kvinde.

SVERIGE

Grum nobelspøg

Det svenske akademi har igangsat en intern undersøgelse af de ultralokale (samme bygning) telefoners logfiler for at hitte rede i, om bestemte telefonopkald kom inde fra dem. Forrige torsdag var der nemlig en person, der ringede til den irske forfatter John Banville og udgav sig for at være Mats Malm, permanent sekretær for det svenske akademi. Han overbragte den glædelige nyhed om, at Banville havde vundet Nobelprisen.

Tre kvarter senere blev der så lagt en telefonsvarerbesked om, at der var sket en fejl. Den 73-årige Banville, der tidligere blandt andet har vundet Bookerprisen, er naturligvis skuffet, men formoder, at denne omgang telefonfis ikke var rettet mod ham, men var et forsøg på at sværte akademiet.

IRLAND & ENGLAND

Reading gaol sat til salg

I 1895-97 sad Oscar Wilde (1854-1900) i fængsel for ’grov uanstændighed’ (han havde tilladt sig at elske og elske med en person af samme køn som ham selv). Kort efter løsladelsen skrev han The Ballad of Reading Gaol (1898) om brutaliteten i det victorianske tugthus. Denne bygning har stået tom og forladt siden 2013 og er nu blevet sat til salg af ejeren, det engelske justitsministerium.

Der har været ført kampagne for at bevare stedet som kulturhus og monument for LGBT-historien, men tilsyneladende forgæves: Hvis ikke noget uventet sker, ender de smukke og uhyggelige gamle bygninger nu som luksuslejligheder.

USA

Bloom ej Harold længere

Den svært indflydelsesrige amerikanske litteraturkritiker Harald Bloom er død, 89 år gammel. »Jeg er en ægte marxistisk kritiker,« skrev han engang, »en følger af Groucho frem for Karl, og jeg tager mit motto fra Grouchos store formaning: ’Hvad end det er, så er jeg imod det’.« Ikke bare marxisme var ham imod; ligeledes afrocentrisme, feminisme og postmodernisme (blandt meget andet) var ham vederstyggeligheder.

På dansk findes tilsyneladende kun Hvordan man skal læse og hvorfor (oversat af Christian Bundegaard, 2003), men på engelsk har hans cirka 20 bøger været særdeles indflydelsesrige, for eksempel The Anxiety of Influence (1973) og The Western Canon (1994).

Ugens 10 bøger

People who brought this-labyrinten

Hvis Facebook alligevel – alt det forfærdelige ufortalt – er godt for noget, så er det at aktivere folks fantasi. Forleden arbejdede jeg på et manuskript til en billedbog for børn (nu får vi se, om den bliver både færdig og antaget på et forlag) og skrev i researchøjemed på Facebook:

»Jeg mangler navne til sportsgrene, der begynder med E, X, Z, Æ, Ø og Å. De må godt være fantasifulde. Fyr løs.«

Og så væltede det ellers ind: elastikspring, xylofonstopdans, ærtebælgekast, øksekast, åreladning osv. Undervejs linkede Nina Søndergaard (tjek nerdtours.dk) til en bog, som er den første på denne uges liste. Resten er titler, jeg fandt ved at klikke mig vej ind i people who bought this also bought-labyrinten.

  1. Edward Brooke-Hitching: Fox Tossing, Octopus Wrestling and Other Forgotten Sports
  2. Edward Brooke-Hitching: The Phantom Atlas: The Greatest Myths, Lies and Blunders on Maps
  3. Martin Vargic: Vargic’s Miscellany of Curious Maps
  4. Andrew Degraff: Plotted: A Literary Atlas
  5. Bo Petterson: How Literary Worlds Are Shaped: A Comparative Poetics of Literary Imagination
  6. Thomas G. Pavel: Fictional Worlds
  7. Tracy K. Smith: Life On Mars
  8. Ursula K. LeGuin: The Left Hand of Darkness
  9. Arkady & Boris Strugatsky: Roadside Picnic
  10. Dimitry Glukhovsky: Metro 2033: The novels that inspired the bestselling games

TYSKLAND

Fætre og kusiner i Frankfurt

Så er det i denne uge, at forlagsbranchens store årlige fætter-kusine-fest afholdes: Der er bogmesse i Frankfurt, og tusindvis af forlagsredaktører, agenter, forfattere og andet relevant organisk materiale har møvet sig ud af hullerne og er draget til den midttyske by for at købe og sælge bøger og andet ’trykt og digitalt indhold’.

Årets æresgæst er Norge, med alt hvad dertil hører af busfulde af berømte forfattere, særarrangementer og snoreklipninger af HKH Prinsesse Mette-Marit (nok ikke ankommet i bus).

SCHWEIZ & IRLAND

Joyce hjem til den grønne ø?

I 1941 døde James Joyce 58 år gammel i Zürich. Efterfølgende sendte den irske udenrigsminister et telegram til sin schweiziske kollega:

»Send venligst detaljer om Joyces død. Om muligt find ud af, om han døde som katolik.«

Joyces hustru Nora Barnacle anmodede om, at hans jordiske rester blev sendt tilbage til Dublin, men det blev afslået. De ligger nu begge på Fluntern-kirkegården i Zürich, men måske ikke så meget længere, for bystyret i Dublin har nu anmodet om at ’repatriere’ den store forfatters knogler i forbindelse med hundredåret for udgivelsen af romanen Ulysses i 2022.

Engang var ikke bare forfatteren, men også bogen, forbudt på den grønne ø, men turistgysser taler et lingo, der er noget lettere at afkode end for eksempel James Joyce.

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her