Læsetid: 5 min.

Det tog Helle Horsnæs en ph.d. plus 15 år at blive Danmarks eneste møntforsker

Helle Horsnæs er Nationalmuseets eneste møntforsker. Da hun begav sig ind i numismatikken, fik hun at vide, at det er et fag, der er så nørdet, at det kræver en ph.d. + 15 år. For hende er mønterne stadig magiske. Et symbol så stærkt, at selv Christiania fik egen møntfod
Helle Horsnæs er arkæologisk møntforsker i den forstand, at det for hende ikke nødvendigvis er den enkelte mønt, der er spændende i sig selv. »Det spændende for mig er, når man kan finde forbindelsen mellem mønterne og på den måde få ny historisk erkendelse. Men selvfølgelig giver det et gib i en, når der kommer en guldmønt på bordet.«

Helle Horsnæs er arkæologisk møntforsker i den forstand, at det for hende ikke nødvendigvis er den enkelte mønt, der er spændende i sig selv. »Det spændende for mig er, når man kan finde forbindelsen mellem mønterne og på den måde få ny historisk erkendelse. Men selvfølgelig giver det et gib i en, når der kommer en guldmønt på bordet.«

Anders Rye Skjoldjensen

1. november 2019

Helle Horsnæs åbner en lille kvadratisk kuvert med sirligt påskrevede noter, tipper den forsigtigt, så en lille mønt glider ud og kommer til syne i kuvertens åbning. »Sådan kan man også arbejde med halve enheder«, siger hun spøgende. Mønten er klippet over på midten.

Det er formiddag og Helle Horsnæs, Nationalmuseets eneste tilbageværende seniorforsker i mønter, står på sit kontor i museets fredede bygning lige over for kanalen til Christiansborgs ridebane i København. På hendes skrivebord står en computer og et mikroskop, som hun bruger til at undersøge danefæ-mønter.

»Danefæ er ikke Nationalmuseets ejendom men statens, vores allesammens ejendom – allerede når man finder det,« siger hun.

Det er Nationalmuseets opgave at modtage og opbevare danefæ, og museet har to museumsinspektører ansat til udelukkende at varetage den opgave, siger Horsnæs og gætter på, at der findes mellem 800.000 og 1.000.000 genstande opbevaret i Nationalmuseets magasiner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Trond Meiring, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer