Læsetid: 6 min.

Vær kritisk, vær en Sara Danius

Det Svenske Akademis første kvindelige permanente sekretær havde både højden og bredden. Det viser hendes essaykunst med al tydelighed. Her skriver hun om modernistiske værker, tøjmode og mord i køkkenet. I lørdags døde hun kun 57 år gammel
Sara Danius til nobelfesten i 2018 – det år, hvor den litterære pris ikke blev uddelt på grund af krisen i Det Svenske Akademi.

Sara Danius til nobelfesten i 2018 – det år, hvor den litterære pris ikke blev uddelt på grund af krisen i Det Svenske Akademi.

Jonathan Nackstrand/Ritzau Scanpix

18. oktober 2019

»Mit navn er Sara Maria Danius, jeg blev født den femte april 1962 i Täby nord for Stockholm, og jeg er frugten af en skandale.« Sådan begynder professoren, forfatteren og den tidligere permanente sekretær i Det Svenske Akademi sit Sommarprogram, der blev sendt i svensk P1 den 8. august 2013. Teksten til programmet står også i essaysamlingen Husmoderns död och andra texter, der udkom i 2014.

Bemærk den ligefremme stil, bemærk selvbevidstheden, bemærk humoren – sådan er Sara Danius som essayist. Eller sådan er hun blandt andet, for hun er samtidig en grundigt belæst civilisationskritiker, en bro mellem klassiske dyder og 1968-oprøret og en helt utrolig præcis iagttager og analytiker. Både når hun læser kogebøger og de store modernistiske værker.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ulla Søgaard
  • Poul Anker Juul
Ulla Søgaard og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nike Forsander Lorentsen

R.I.P. Sarah Danius var aldeles, aldeles speciell och modig, fantastisk kvinna. Tack før hennes besøk på denna jord.

Anina Weber, Ann Thomsen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar