Baggrund
Læsetid: 5 min.

Vera på 21 om Radio Louds åbne mikrofon: »Jeg ville nok ikke lytte til det i tre timer«

Vi har bedt to unge – en højskoleelev på en journalistlinje og en redaktør på et magasin af og for unge – om at give deres vurdering af programforslagene fra Radio Loud
Vi har bedt to unge – en højskoleelev på en journalistlinje og en redaktør på et magasin af og for unge – om at give deres vurdering af programforslagene fra Radio Loud

Mia Mottelson

Kultur
25. oktober 2019

Mediebranchen har de seneste par dage rystet på hovedet over en række af de programforslag, som man kan finde i den nye DAB-kanal for unge Radio Louds ansøgning til Radio- og tv-nævnet.

Vi har talt med Emil Snebang på 21 år, der er højskoleelev på Vallekilde Højskoles journalistlinje, og Vera Mosbæk Ipsen på 21 år, der er redaktionschef på Sein.

So Social Me … (Torsdage kl. 18.05-19.00)

»So Social Me er et program omkring vores største danske you-tubere, bloggere og instagramere. Mange af dem har meninger og holdninger og de repræsenterer en generation og en kultur som er voksende og noget kun de unge forstår sådan rigtigt… Vi kigger blandt bloggere, youtubere, instagramere… (talent, meninger, holdninger). Vi udfordrer de nye talenter fra de sociale medier. De får muligheden for at lave et radioprogram omkring et tema, som er deres hjertebarn. De skal være i dialog med lyttere. Vi sætter en ramme for programmet – de fylder ud.« Fra Radio Louds ansøgning.

Emil Snebang: »Jeg er 21 år, men tror, jeg er for gammel til det her program, for det er et fænomen, jeg også selv gerne vil have forklaret. Det synes jeg er lidt sjovt, når nu der står i programbeskrivelsen, at det kommer til at handle om noget, kun de unge forstår sådan rigtigt.

Men de fleste på min alder, tror jeg, føler sig for gamle til at følge youtubere og bloggere, og jeg frygter at det kommer til at blive et meget internt program for folk, der allerede er inde i den verden. Hvis man skulle fange mig, skulle man lade youtubere og instagrammere diskutere de etablerede medier og få dem til at fortælle, hvad det er, de synes, de kan kontra de etablerede medier.«

Vera Mosbæk Ipsen: »Det er et område, der skiller vandene i min generation. I min omgangskreds er folk generelt meget kritiske over for influencere, fordi de har så megen magt. Men på den anden side har de jo knækket koden og er nået ud til den bredere del af ungdommen. Så jeg håber, programmet ikke kun kommer til at handle om overfladiske emner.

Og hvad er et hjertebarn? Er hjertebarnet deres følgere? Er deres hjertebarn deres telefon? Jeg vil lytte med, hvis det er med en person, der virkelig har noget på hjerte. Ellers kunne det være fedt, hvis det blev helt nørdet – om gaming for eksempel – med nogen, der virkelig taler dansk om noget, jeg ikke forstår.«

Kulturprogrammet (Live kl. 15-18 alle hverdage)

»Et kulturmagasin der kommer rundt i hjørnerne af vores kulturtilbud og kulturpolitik. Intet er for smalt, intet er for bredt. Dele af programmet bygges op omkring lytterne. Har en lytter hørt om det, set det, oplevet det – så er det værd at have med. Indland og udland er repræsenteret. Lytterne er vores kultur-agenter, og vi ønsker at de dagligt byder ind med, anmeldelse af den film de så i går, det spil de spillede, den bog de læser, det teaterstykke de har set eller overvejer at se. Lytterne hjælper hinanden med at finde vej i kulturlivet der hvor de bor. Vores vært er en kulturpersonlighed med meninger og holdninger.« Fra Radio Louds ansøgning.

Emil Snebang: »Det er fedt, at man giver mikrofonen til lytterne, men jeg mangler nogle rammer omkring formatet, som lyder meget bredt og ukonkret: ’Intet er for smalt intet er for bredt’. Og så skal det vare i tre timer – hold da fast, det er meget lang tid. Det kan jeg ikke helt forstå, hvordan man skal kunne fylde ud.

Jeg kunne også frygte, at man fik en skævhed i programmet, fordi jeg tror ikke, man er lige kulturel i hele landet – det vil nok blive et hovedstadsprogram, fordi der er størst udbud af kulturtilbud. På den anden side kommer jeg fra Skive og kunne måske finde på at ringe ind med en anbefaling, hvis der kommer en fed vært på programmet.«

Vera Mosbæk Ipsen: »Det skal nok lige gennemtænkes, fordi jeg ville nok ikke lytte til det i tre timer. Men det lyder spændende, at man kan ringe ind og anmelde for eksempel udstillinger. Jeg tror, at unge oplever en udstilling anderledes. Det er nogle andre ting, vi lægger mærke til, og nogle andre stjerner vi ville give.

Men det kommer lidt an på, hvilket sprog der forventes af mig, om jeg selv ville ringe ind, for det er lidt grænseoverskridende at skulle fortolke direkte i radioen – alternativt kunne man få folk til at skrive ind – det tror jeg ville virke bedre. Jeg kan kan godt lide, at det ikke er for kultureliten, men for alle.«

Kollegie køkkenet (Søndage 21-23)

»Scenen er køkkenet i et kollegie. Åben mikrofon. Vi udfordrer vores eget medie og de unge ved uredigeret at sende fra et kollegie-køkken hver søndag aften. Her sættes unge studerende i stævne i køkkenet. Pladsen tilfalder de første 4-6 personer der træder ind i køkkenet kl. 21.00 – Vi har udvalgt nogle emner, som de trækker og diskuterer, og vi har en teknisk afvikler på stedet, der sikrer vi får radio ud i æteren – eller s er der ingen redigering. Der er dog altid en producer, der lytter med. Uden vært / men med tilrettelægger og tekniker – (første programrække fra Århus)« Fra Radio Louds ansøgning.

Emil Snebang: »Kollegiekøkkenet, synes jeg, er den bedste idé. Det giver unge mennesker mandat til at diskutere andet end de stereotype emner, som giver unge taletid i dag – det handler nærmest kun om uddannelse eller sociale medier. Og så synes jeg, det er en sjov idé at sætte en mikrofon ind på et kollegie og lade folk diskutere ud fra nogle givne emner.

Jeg tror da også, at jeg ville deltage i programmet, hvis jeg boede der. Men jeg frygter, at det kommer til at mangle nogle rammer eller en ordstyrer, fordi det jo hurtigt kan komme til at blive en meget ukontrolleret diskussion.«

Vera Mosbæk Ipsen: »Jeg kan godt se ideen, men jeg tror ikke, jeg ville tænde radioen for at høre det, for jeg har ikke behov for mere sniksnak i min hverdag. Når jeg hører radio, er det enten for at høre musik eller for at høre programmer, som giver viden eller indsigt i noget.

Det kunne være fedt, hvis de skulle tale om højdepunkterne fra dagens nyheder og dermed gøre nyhedsstof mere tilgængeligt for unge. Især i og med, at de kan stille spørgsmål og forklare hinanden ting i et normalt sprog – det er i virkeligheden alt det, vi kæmper for på Sein: at give mikrofonen til de unge. Om både store og små emner.«

Emil Snebang er 21 år og fra Skive. Højskoleelev på Vallekilde Højskoles journalistlinje, lytter til DAB-radio.

Vera Mosbæk Ipsen, 21 år og bor i København. Redaktionschef på Sein, lytter ikke til DAB, men bruger podcastappen og lytter på nettet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anders Sørensen

Skyd dem ned fra starten! Radio Loud er noget lort.

PS: Det samme skete med Radio24syv, hvis bortgang nu begrædes på linje med en kær ven.

Slap nu af !!! lad nu den nye radio få en chance. Radio24syv bør forlade scenen uden den store medie bevågenhed. Det er ikke unormalt med udskiftning !!

Ib Christensen

@Anders Sørensen
Jeg går ikke så højt op i om det er den ene eller den anden. Men vi står lige nu med et problem ang. tolke fordi man valgte at købe katten i sækken. Det er ikke kanalerne der er problemet!

Morten Hjerl-Hansen

Der er ikke tilstrækkeligt på spil i alle de programmer hvor folk der ikke kender hinanden på et personligt plan snakker sammen. Dem var/er der for mange af på 24syv. Jeg synes (stadig) det kunne være spændende at høre et program hvor gamle, glade, garvede psykiatribrugere med "eksistentiel forankring" i litteraturens verden taler om specifikke emner i blot et kvarters redigeret udsendelse om ugen. Der findes et fænomen der hedder humoristisk fornemmelse for sproget. Den sjove fornemmelse at man ofte siger for meget, fyrer noget tomt bavl af eller tager magten over den anden og samtalen med en kæk retningsudstikkende gang plidderpladder. Psykiatribrugere i det skizofrene spektrum eller med bipolar diagnose har ofte en masse livsgenererende tricks på hånden, vi er vågne og varme. Der kan sagtens ske en utraditionel forplantning og spredning af mod på livet gennem at lytte til sprogligt generøse og uhøjtidelige venner. Det er selve eksistensen og friheden, den indre frihed, der er på spil. Sproget vil være fornyende. Der vil være masser af stil og personlighed. Emnerne kunne være: Børnepsykiatri, sygeligt raseri, oplysning om psykiatri, kæmpeforskellene mellem mennesker, yndlingsforfattere, psykiatriske diagnoser, hjemløse, ulighed og vækst, uhøjtidelighed, politikeres karakter, gamle dage, årsagerne til stress i samfundet, den danske nationalkarakter, den svenske nationalkarakter, moral, kommende teknologier.