Kommentar
Læsetid: 2 min.

Bach Friday: Et åndeligt fællesskab om ikke at købe nyt tv i dag

Det er ikke længere nok at blive hjemme fra turen i Elgiganten - nu vil kritikerne også ud og være sammen på Black Friday
Klima- og miljøorganisationer har omdøbt Black Friday til Green Friday, og den amerikanske tradition er hvert år genstand for enorm kritik. Men er antidyrkelsen af Black Friday selv blevet tilstrækkelig religiøs, spørger Iben Katrine Alminde.

Klima- og miljøorganisationer har omdøbt Black Friday til Green Friday, og den amerikanske tradition er hvert år genstand for enorm kritik. Men er antidyrkelsen af Black Friday selv blevet tilstrækkelig religiøs, spørger Iben Katrine Alminde.

Tobias Nilsson

Kultur
29. november 2019

Blandt de mange begivenheder i dag, der drejer sig om nedsatte varer, faldt jeg over en, der er helt gratis: Bach Friday i Stefanskirken på Nørrebro, en koncert med musik fra den alvorlige tyske komponist i protest mod den letsindige forbrugsfest.

Det er Black Friday, og selv om det ikke er længe siden, at den amerikanske tradition på dagen efter Thanksgiving blev importeret til Danmark, så er tilbudsfesten blevet dybt integreret i de danske butikker.

Og omtrent lige så længe har anti-Black Friday været en tradition i danske debatklummer og på sociale medier. Nogle butikker promoverer sig som klimabevidste ved at holde lukket i dag i stedet for at sætte priserne ned.

Der er næsten (kun næsten) gået lige så meget sport i at kritisere den tilbagevendende begivenhed, som der er i at løbe efter Elgigantens billigste fladskærms-tv. Og de sidste par år har vi da også hørt argumenter for og imod Black Friday – og ikke mindst for og imod kritikken af Black Friday:

De, der kritiserer Black Friday eller føler sig hævet over begivenheden, er nemlig selv genstand for årligt tilbagevendende kritik. En kritik, som oftest går på, at det er økonomisk privilegeret, ja, snobbet at hæve sig over tilbudsjægerne, som udnytter muligheden til at få købt det fjernsyn eller de julegaver, som de ellers ikke ville have råd til at købe på en hvilken som helst anden fredag.

Måske er det også derfor, at anti-Black Friday-tendensen har udviklet sig til også at omfatte begivenheder på Black Friday, der ikke handler om indkøb. Måske har Black Friday-kritikerne brug for at være sammen om noget andet. Det er simpelthen ikke længere nok at blive hjemme fra turen i Elgiganten, nu vil kritikerne også ud og være sammen på denne aften – bare om noget andet end gode tilbud.

Klima- og miljøorganisationer omdøber dagen til Green Friday eller endda Buy Nothing Day og holder genbrugsarrangementer. Og i min lokale kirke, Stefanskirken på Nørrebro, bliver der så i aften afholdt Bach Friday, hvor man kan sætte sig i kirkerummet og lytte til Johann Sebastian Bachs Ich habe genug og Wachet auf, ruft uns die Stimme.

I teksten til begivenheden på Facebook maner kirken til besindelse i julens forbrugsrus og håber, at Bachs værker kan sætte os i forbindelse med »den verden, der ligger længst fra det materielle«.

Så er antidyrkelsen af Black Friday vist også blevet tilstrækkelig religiøs.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her