Læsetid: 6 min.

Coppola gik til ekstremer under optagelserne af Apocalypse Now

En desperat instruktør med begyndende storhedsvanvid, en hovedrolleindehaver med et dårligt hjerte, en altødelæggende, tropisk storm og en imødekommende diktator med problemer med lokale oprørere. Det er blot nogle af de medvirkende i tilblivelseshistorien om en af verdens bedste film, ’Apocalypse Now’, der i år fylder 40 – og i dag har dansk repremiere i en ny og tilsyneladende endegyldig version
Ulykkerne regnede ned over filmholdet under optagelserne til ’Apocalypse Now’. Blandt andet fik hovedrolleindehaver Martin Sheen et nervøst sammenbrud.

Ulykkerne regnede ned over filmholdet under optagelserne til ’Apocalypse Now’. Blandt andet fik hovedrolleindehaver Martin Sheen et nervøst sammenbrud.

Another World Entertainment

29. november 2019

På et tidspunkt i dokumentarfilmen Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse (1991), der handler om tilblivelsen af Apocalypse Now (1979), kan man høre Francis Ford Coppola klage over, at han er den eneste, der har erkendt, at han er i færd med at lave en katastrofe af en film, og at han i øvrigt er klar til at skyde sig en kugle for panden.

»Min største frygt er at lave en virkelig elendig, pinlig, pompøs film om et vigtigt emne, og jeg er i gang med at gøre det. Og jeg har indset det. Jeg anerkender, og det siger jeg på den mest oprigtige måde overhovedet, at filmen ikke bliver god.«

Tvivl og usikkerhed er en del af den kreative og kunstneriske proces, men sjældent er desperation og manglende tiltro til egne evner og en kunstners begyndende storhedsvanvid og hybris blevet blandet på lige så eksplosiv og, viste det sig, frugtbar facon, som da Francis Ford Coppola tog kone, tre børn og et kæmpefilmhold med til Filippinerne for at indspille Apocalypse Now.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Winberg
  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Tanghus
Erik Winberg, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu